A jövő héten lesz a Dietetikusok hete. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szakmájuk sokszínűsége mellett azt szeretné bemutatni, hogy milyen segítséget tudnak adni a helyes táplálkozás, valamint az egyes betegségek kezelésében szerepet játszó diéták szakszerű kialakításához. Facebook-kampányuk célja, hogy tudatosítsák a lakosságban: a táplálkozással kapcsolatos kérdésekkel érdemes a dietetikusokhoz fordulni, mert ennek a területnek ők a szakemberei.
A dietetikusokat a felsőoktatásban képzik és táplálkozástudományból szereznek diplomát. A terápiás dietetikusok kórházakban, szakrendelőkben, esetleg magánpraxisban olyan betegek étrendjét állítják össze, akiknek kezeléséhez speciális diétára van szükség. Dietetikusok vezetik a kórházak élelmezési osztályait és sok óvodában, bölcsődében, iskolában is ők gondoskodnak a megfelelő élelmezésről. Vannak, akik tudományos- és kutatómunkát végeznek, egyetemeken oktatnak, mások az élelmiszeripar fejlődését segítik szaktudásukkal.
Magyarországon a főiskolai képzés negyvenöt évre tekint vissza, a dietetikusi végzettséget négy év tanulás után lehet megszerezni. A diploma három területre ad jogosítványt: megelőzés, élelmezésvezetés és klinikai dietetika. A dietetikusok szakmai szervezete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), csaknem harminc éve képviseli és fogja össze a szakmát.
Az internetező hazai felnőtt lakosságot reprezentáló 2018-as kutatásból az derült ki, hogy a megkérdezettek többsége (61 százaléka) tudja, mivel foglalkozik egy dietetikus, a táplálkozással kapcsolatos kérdéseikkel elsősorban hozzájuk fordulnának. Döntő többségük (89 százalék) a dietetikusok véleményét és tanácsait tartja a leghitelesebbnek és legérthetőbbnek.
Ugyanakkor a táplálkozási tanácsadás szóra a Google 653 000 találatot ad ki néhány másodperc alatt. Az információk tömegében nehéz kiigazodni, ezért gyakran dietetikusi végzettséggel nem rendelkezőkhöz fordulnak tanácsért, nem beszélve a celebek és influencerek életmódra gyakorolt hatásáról, ami sokszor igen káros.
Mindeközben az is bizonyított, hogy a táplálkozási tanácsadás szorosabb beillesztése az alapellátásba számos gazdasági és közegészségügyi előnnyel járhatna. A szakszerű alapokon nyugvó, megfelelő táplálkozás ugyanis csökkenti az étrenddel összefüggő betegségek kockázatát és kialakulását, ideértve az elhízást, a cukorbetegséget, a szív-érrendszeri betegségeket, és ezzel mérsékelni lehetne az egészségügyi ellátás költségeit is.
Nemzetközi kutatások igazolják, hogy minden egyes táplálkozási tanácsra költött euró 14-63 euró megtakarítást jelent a társadalom számára, nem beszélve az egyén egészségéről, életminőségéről és jó közérzetéről.
Európában 35 ezer dietetikus dolgozik, a táplálkozástudomány pedig egyre népszerűbb szakma, ami jó hír az egészségügy és a lakosság számára is. Mégis egyelőre még nem állandó szereplői az egészségügyi rendszereknek, és a WHO európai országainak felében még mindig nincsenek jelen.
Többek között ezen a helyzeten szeretne változtatni a Dietetikusok hete nemzetközi kezdeményezés, amihez a hazai szakmai szervezet is csatlakozott. Jövő keddtől öt napon át egy-egy hasznos bejegyzéssel népszerűsítik szakmájukat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – Terítéken az egészség Facebook oldalukon.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.