45 milliárd forint értékben jelennek meg K+F támogatások

2019. 05. 02., 16:30

Április 30-án két részből álló, kutatás-fejlesztést támogató pályázat jelent meg partnerségi véleményezésre. A 24 milliárd keretösszegű pályázaton belül 50–500 millió, míg a 21 milliárdosnál 500–1000 millió forint támogatást nyerhetnek el a vállalkozások – hívta fel a figyelmet a Via Credit.

 • Április 30-án két részből álló, kutatás-fejlesztést támogató pályázat jelent meg partnerségi véleményezésre. A 24 milliárd keretösszegű pályázaton belül 50–500 millió, míg a 21 milliárdosnál 500–1000 millió forint támogatást nyerhetnek el a vállalkozások – hívta fel a figyelmet a Via Credit.

A Via Credit összefoglalója szerint az „A” alprogramban 24 milliárd forintot osztanak ki, ahol átlagosan 300 millió forint (50–500 millió értékhatárral számolva) támogatással lehet számolni egy projektnél. Itt várhatóan 80 nyertessel lehet kalkulálni.

A „21 milliárdos keretösszegű „B” alprogramban 700 milliós átlagtámogatás (500–1000 millió értékhatárral számolva) várható, ami a várakozások szerint 30 nyertest eredményez.

Mire lehet támogatást igényelni?

Forráshoz jutni piaci potenciállal rendelkező, üzletileg értelmezhető, megtérülő projektötlettel lehet. A támogató hatóság vizsgálja a fejlesztés újdonságtartalmát és üzleti potenciálját. Minden olyan költség elszámolható, amely a fejlesztéssel kapcsolatosan felmerül, ilyenek lehetnek kimondottan:

 • munkabérek és járulékai;
 • anyagköltségek;
 • szolgáltatások költségei;
 • műszaki berendezések vásárlási ára.

A pályázat korlátokat határoz meg, így:

 • a teljes költségvetésnek maximum 40 százaléka lehet gép/eszköz vásárlása;
 • a teljes költségvetésnek maximum 40 százaléka lehet szolgáltatás;
 • a projekt legalább 30 százaléka bérköltség és járulékai kell, hogy legyen;
 • a legmagasabb elszámolható munkabér 1.400.000 forint lehet havonta.

A pályázási feltételek meglehetősen összetettek, több feltétel együttes betartásával lehet sikeres pályamunkát benyújtani. Összhangba kell hozni a beszerzendő eszközök, munkabérek és szolgáltatások viszonyát, arányát.

Kinek érhető el a pályázat?

Országos lefedettség mellett lehet indulni, azaz ugyanúgy indulhatnak a központi régió-, mint a nyugat- vagy kelet-magyarországi cégek. Meghatározó feltétel, hogy csak profitorientált vállalkozások által beadott projektek támogathatók. Az „A” alprogramban maximum 3 fős konzorciummal lehet pályázni, a „B” alprogramban a konzorcium létrehozása kötelező, és maximum 4 fős lehet. A profitorientált vállalkozásokra nézve számos feltétel teljesítendő:

 • 2 teljes lezárt éve legyen és a 2018-as év is legyen lezárva (2016-ban vagy korábban alakult cégek pályázhatnak)
 • Átlagos statisztikai létszámuk minimum 3 fő legyen.
 • Árbevételük magasabb legyen a megvalósítani kívánt projekt összegénél.
 • Az igényelt támogatás kevesebb l legyen a saját tőke értékénél.
 • Az igényelt támogatás alacsonyabb legyen, mint az EBITDA kétszerese.
 • A projektben tervezhető személyi jellegű ráfordítások összege a beszámolóban rögzített értéknek másfélszerese lehet évente.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint a felhívás egyértelműen a jobb pénzügyi paraméterekkel rendelkező vállalkozásokat szólítja meg. „A céginformációs adatbázisból végzett kutatásunk alapján a potenciális pályázó vállalkozások száma 8-10 ezer közé tehető, de természetesen ennek csak egy kisebb része fog a pályázaton elindulni. Referenciaként a népszerű GINOP-2.1.1.-es pályázatra 1.100 darab kérelem érkezett be 364 milliárd forint értében. A GINOP-2.1.7-re 2.688 darab pályázat 169 milliárd forint értékben. A kizárólag Budapest és Pest megyében elérhető 2018-as KFI pályázati körre pedig 212 darab pályázó jelentkezett 59 milliárd forint értékben.” A korábbi évek tapasztalata alapján a konvergencia régióban működő vállalkozások fognak dominálni.”

Mekkora a támogatási intenzitás?

Az elérhető támogatási intenzitás a „szokásosnak” tekinthető, a felhívás megkülönbözteti a mikro-,  kis-közép-és nagyvállalkozásokat. Minél nagyobb méretű a vállalkozás, annál kisebb támogatásra jogosult.

A Via Credit becslése alapján egy mikro- és kisvállalkozás által elnyerhető támogatás elérheti akár a 65-70 százalékos intenzitást. A középvállalkozások esetében 55–60 százalék, míg a nagyvállalatok számára 50 százalék érhető el.

Melyek a kötelező vállalások?

A pályázati nyerteseknek három fő vállalást kell tenniük:

 1. A projekt hatására létrehozzák a piacra vihető terméket/technológiát/szolgáltatást.
 2. A projekt befejezését követő három évben összesen a támogatás 30 százalékát elérő árbevétel keletkezik a létrejött termék/technológia/szolgáltatás értékesítéséből;
 3. A projekt befejezését követő évben a K+F ráfordítások összege meghaladja a 2018-as bázis értéket, ha nem volt korábban K+F-fel kapcsolatos projekt, akkor a támogatás 25 százalékát.

Papadimitropulosz Alex úgy látja, hogy a K+F ráfordítások vállalás teljesítése kihívás elé állítja a pályázókat. A teljesítéshez a kiíró elvárja, hogy akár önerőből is, de egy kisebb projektet valósítson meg a lezárást követően. Erre vonatkozó megkötés nincsen, tehát akár az elnyert fejlesztés folytatása is lehet. Emellett három év áll rendelkezésre, hogy legalább a kapott támogatás 30 százaléka összegéig a fejlesztett tevékenységből piaci eladásokat lehessen végezni. A kiíró felhívja a figyelmet, hogy csak a piaci eladás fogadható el, így a cégcsoporton belüli eladással nincs lehetőség a vállalás teljesítésére.

Meddig lehet a pályázatot benyújtani?

2019. július hónapban is be lehet még adni a kérelmeket, így idő, ha nem is bőven, de rendelkezésre áll a megfelelő felkészülésre. A pályázatokat szakmai értékelését anonim szakértők végzik, illetve ezen felül a kiíró által felállított szakértői csoport is vizsgálja a projektek megalapozottságát, hosszú távú hasznait. A „B” programban továbbá egy személyes prezentációt is szükséges tartani a végső bírálatot megelőzően, ahol a kiíró további kérdéseket tehet fel.  

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS