Tízből négy fiatal érzi úgy, hogy megbecsülik a munkáját

2022. 04. 22., 09:19

A dolgozó fiatalok 53 százaléka érezte stabilnak a munkahelyét 2022 első három hónapjában, míg korábban – például 2019 első negyedében – ennél nagyobb, 64 százalékos volt az optimisták aránya – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Az elismertség terén is kedvezőtlen a kép, a fiatalok 38 százaléka érzi azt, hogy megbecsülik a munkahelyén: ez javulás az előző negyedévre vonatkozó 30 százalékos arányhoz képest, de elmarad a közel 50 százalékos rekordértékektől.

A koronavírus-járvány még érezhető kedvezőtlen hatásai, a felgyorsuló infláció, valamint az ukrajnai fegyveres konfliktusból adódó gazdasági bizonytalanság is szerepet kap abban, hogy a dolgozó fiatalok a korábbi időszakhoz képest felhősnek látják a szerepüket a munkahelyükön - leegyszerűsítve ez derül ki a K&H ifjúsági indexből. Az idei első negyedévben készített reprezentatív felmérés azt vizsgálta, hogy a 19-29 korosztály dolgozó tagjai mennyire érzik megbecsültnek magukat és stabilnak az állásukat.

Jobb, de nem annyival

A többség, a válaszadók 53 százaléka stabilnak mondta a munkahelyét, ami javulást jelent az előző negyedévben mért 45 százalékos eredményhez képest, de jóval elmarad a korábbi évekre jellemző 60-70 százalékos értékektől.

A járvány magyarországi megjelenése előtt, 2020 és 2019 első negyedévében 61, illetve 64 százalékuk mondta szilárdnak a munkahelyét, ráadásul 2017 második negyedévétől 2020 elejéig rendre 60 százalék felett volt az arányuk. A kutatás szerint a dolgozó fiatalok alig több mint ötöde - 21 százaléka - mondta kifejezetten stabilnak a munkahelyét, a legpesszimistábbak aránya 7 százalékos volt.

Hiányzó elismerés

A munkahely stabilitása egy dolog, a másik, amely a hatékonysághoz szükséges, a megbecsültség. Ezen a téren sem kedvező a helyzet. A megkérdezett fiatalok mindössze 38 százaléka, azaz 10-ből kevesebb mint 4-en érezték azt, hogy elismerik a munkájukat. 2021 utolsó negyedéhez képest viszont ez szintén javulást jelent, akkor ugyanis 30 százalékuk volt ezen a véleményen. A felmérés korábbi adataival összevetve azonban ez gyenge eredmény, hiszen például 2021 elején 49 százalékuk, tehát majdnem minden második dolgozó fiatal látta úgy, hogy megbecsülik a munkáját – ez egyébként rekordot jelentett a kutatás 2012 óta íródó történetében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS