Munkaerőpiaci elvárások: hogyan tarthatjuk meg a jó munkaerőt?

2022. 11. 09., 14:41

Nemrégiben készült egy átfogó munkaerőpiaci elemzés, amely sok értékes információval szolgálhat azon cégek számára, amelyek toborzást terveznek a közeljövőben, versenyben akarnak maradni a jó szakemberekért, vagy megtartanák a meglévő és jól működő munkaerőt.

HAYS HUNGARY SALARY GUIDE 2022 friss kiadványában összeszedte a legfontosabb trendeket és mutatószámokat a 2022-es évre vonatkozóan. A különböző projektek kapcsán több elemzés is született a bérezési stratégiákról, a különböző juttatásokról és a rugalmas munkavégzésről is, amely segíthet a HR szakembereknek eligazodni a munkaerőpiaci versenyben.

A felmérésben résztvevő vállalatok 93 százaléka magánszférában, míg 5 százalékuk állami szférában tevékenykedik, 2 százalékuk pedig valamilyen alapítványi vagy közhasznú feladatot lát el.

Bérezési stratégiák

Az elmúlt éveket jelentős verseny jellemezte a szakemberekért, ezzel együtt a bérigények is nőttek. Ennek következtében jelentős béremelkedés jellemezte a tavalyi és az idei évet. A cégek 83 százaléka növelte a fizetéseket 2021-ben, illetve 90 százalékuk további emeléseket tervezett az idei évre. A kutatásban résztvevő munkavállalók 74 százalékának növekedett a fizetése 2021-ben.

Az emelések után a megkérdezett munkavállalók fele elégedett a fizetésével. 50 százalék körül van azon munkavállalók száma, akik teljesítmény bónuszt is kaptak 2021-ben.

Juttatások

A fizetések mellett a kiegészítő juttatásoknak is nagy szerepe van a munkaerőpiaci versenyben. A legjobb szakemberek eléréséhez vonzó munkáltatói ajánlatokat kell kínálni, amelyben így a különböző juttatásokról sem feledkezhetünk meg.

A munkavállalók 65 százaléka kap valamilyen juttatást, a megfelelően felkészült szakemberek pedig igyekeznek a lehető legmegfelelőbb csomagot összeállítani.
A cafeteriára, a céges autóra és az otthoni munkavégzésre mutatkozik a legnagyobb igény.

Home office

Nem véletlen, hogy a rugalmas munkavégzés és a home office az egyik leggyakoribb válasz, ha a munkavállalókat kérdezzük a számukra fontos juttatásokról. A pandémia következtében sokkal elterjedtebbé váltak a hibrid munkavégzési modellek és a munkavállalók jelentős hányada ragaszkodik is ehhez a formához. A megkérdezett vállalatok 91 százalékánál van lehetőség rugalmas munkavégzésre, ami leggyakrabban távoli munkavégzést jelent.

Jobinfo.hu, Magyarország egyik legrégebbi és leginnovatívabb állásportálja most azoknak kínál kedvezményes álláshirdetési lehetőséget, akik új munkaerőt keresnek. Számukra a portál 10 százalék kedvezményt biztosít a piac legjobb ár-érték arányú csomagajánlatai listaáraiból 1 álláshirdetés vásárlása esetén, több hirdetés esetén a csomagkedvezményen felül 5 százalék extra kedvezményt biztosít. A Jobinfo.hu csomagjainak árát és részleteit az alábbi linken tekintheti meg:

https://bit.ly/3FZwS7A

A kedvezmény e-mailes rendelés útján vehető igénybe, az allasfeladas@jobinfo.hu címen, a tárgyban „VOSZ kedvezmény” megjelölésével.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS