Munkaerőpiaci elvárások: hogyan tarthatjuk meg a jó munkaerőt?

2022. 11. 09., 14:41

Nemrégiben készült egy átfogó munkaerőpiaci elemzés, amely sok értékes információval szolgálhat azon cégek számára, amelyek toborzást terveznek a közeljövőben, versenyben akarnak maradni a jó szakemberekért, vagy megtartanák a meglévő és jól működő munkaerőt.

HAYS HUNGARY SALARY GUIDE 2022 friss kiadványában összeszedte a legfontosabb trendeket és mutatószámokat a 2022-es évre vonatkozóan. A különböző projektek kapcsán több elemzés is született a bérezési stratégiákról, a különböző juttatásokról és a rugalmas munkavégzésről is, amely segíthet a HR szakembereknek eligazodni a munkaerőpiaci versenyben.

A felmérésben résztvevő vállalatok 93 százaléka magánszférában, míg 5 százalékuk állami szférában tevékenykedik, 2 százalékuk pedig valamilyen alapítványi vagy közhasznú feladatot lát el.

Bérezési stratégiák

Az elmúlt éveket jelentős verseny jellemezte a szakemberekért, ezzel együtt a bérigények is nőttek. Ennek következtében jelentős béremelkedés jellemezte a tavalyi és az idei évet. A cégek 83 százaléka növelte a fizetéseket 2021-ben, illetve 90 százalékuk további emeléseket tervezett az idei évre. A kutatásban résztvevő munkavállalók 74 százalékának növekedett a fizetése 2021-ben.

Az emelések után a megkérdezett munkavállalók fele elégedett a fizetésével. 50 százalék körül van azon munkavállalók száma, akik teljesítmény bónuszt is kaptak 2021-ben.

Juttatások

A fizetések mellett a kiegészítő juttatásoknak is nagy szerepe van a munkaerőpiaci versenyben. A legjobb szakemberek eléréséhez vonzó munkáltatói ajánlatokat kell kínálni, amelyben így a különböző juttatásokról sem feledkezhetünk meg.

A munkavállalók 65 százaléka kap valamilyen juttatást, a megfelelően felkészült szakemberek pedig igyekeznek a lehető legmegfelelőbb csomagot összeállítani.
A cafeteriára, a céges autóra és az otthoni munkavégzésre mutatkozik a legnagyobb igény.

Home office

Nem véletlen, hogy a rugalmas munkavégzés és a home office az egyik leggyakoribb válasz, ha a munkavállalókat kérdezzük a számukra fontos juttatásokról. A pandémia következtében sokkal elterjedtebbé váltak a hibrid munkavégzési modellek és a munkavállalók jelentős hányada ragaszkodik is ehhez a formához. A megkérdezett vállalatok 91 százalékánál van lehetőség rugalmas munkavégzésre, ami leggyakrabban távoli munkavégzést jelent.

Jobinfo.hu, Magyarország egyik legrégebbi és leginnovatívabb állásportálja most azoknak kínál kedvezményes álláshirdetési lehetőséget, akik új munkaerőt keresnek. Számukra a portál 10 százalék kedvezményt biztosít a piac legjobb ár-érték arányú csomagajánlatai listaáraiból 1 álláshirdetés vásárlása esetén, több hirdetés esetén a csomagkedvezményen felül 5 százalék extra kedvezményt biztosít. A Jobinfo.hu csomagjainak árát és részleteit az alábbi linken tekintheti meg:

https://bit.ly/3FZwS7A

A kedvezmény e-mailes rendelés útján vehető igénybe, az allasfeladas@jobinfo.hu címen, a tárgyban „VOSZ kedvezmény” megjelölésével.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.