Hol van a legtöbb betöltetlen állás Magyarországon?

2019. 10. 25., 14:03

2019 I. félévében a munkáltatók jelzése szerint az üres vagy a közeljövőben megüresedő álláshelyek száma megközelítette a 80 ezret, a gazdaságnak ennél némileg több, 81,5 ezer munkavállalóra lett volna pótlólagosan szüksége – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az üres álláshelyek aránya („üres álláshelyek/(üres álláshelyek + betöltött álláshelyek”) egy év alatt 0,1 százalékponttal, 2,5 százalékra mérséklődött 2019. II. negyedévére.

Magas arányú humán erőforráshiány jellemezte:

  • az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágat (4,5 százalék),
  • a humán egészségügyi, szociális ellátást (4,1 százalék),
  • az információ, kommunikációt (3,3 százalék), és
  • az építőipart (2,8 százalék).

Az összes álláshely számához viszonyítva a legkisebb arányú kielégítetlen létszámigény két nemzetgazdasági ágban jelentkezett

  • a mezőgazdaság (1,1 százalék) és
  • az ingatlanügyletek (1,2 százalék) területén.

A költségvetési szférában 2019 II. negyedévében 21 ezer betöltetlen álláshely volt, 16,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Arányaiban az országos átlagot meghaladó (3,0 százalékos) hiány jellemezte a szférát.

2019 I. félévében a versenyszféra megfigyelési körében átlagosan 56,2 ezer üres álláshelyet jelentettek. Ez 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül 2019 II. negyedévében 55,1 ezer állás betöltése érdekében tettek konkrét lépéseket a legalább 5 fős vállalkozások. Az üres álláshelyek aránya 2,4 százalékot tett ki.

A vállalkozások által meghirdetett állások kétharmadában fizikai állománycsoportba tartozó munkavállalókat kerestek.

  • A legtöbb esetben nem volt képzettségi követelmény (13 ezer szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozású embert szerettek volna alkalmazni).
  • A gépkezelők, összeszerelők, járművezetők üres álláshelyeinek száma 11 ezer főt tett ki.
  • Az ipari és építőipari foglalkozások esetén az adatszolgáltatásra kötelezett cégek 7 és fél ezer fős munkaerőhiányt jelentettek.

A szellemi foglalkozásúaknak meghirdetett állások közül a vállalkozások leginkább a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő álláshelyek betöltését várták volna: 7 ezer ilyen típusú munkahelyről hiányoztak az alkalmazásban állók. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-29 18:16:14
Köszönet illeti a fajtaklubok tagjait, a galambtartókat és a tenyésztőket, hogy óvják a csodát, megőrzik a génállományt, a biológiai sokféleséget és továbbadják az utókornak az állatok szeretetét, a galambász hagyományokat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.
2023-01-29 12:16:15
Európa egyik vezető divatkereső platformjának friss felmérése szerint tavaly bár a magas infláció, a geopolitikai kihívások, az energiaválság és a makrogazdasági eredmények romlása jelentős hatással volt a fogyasztói magatartásra, mégis a forgalom élénkülése volt a jellemző tendencia az ágazatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS