Fenntartható üzemanyaggal fog repülni a világ leggyorsabb utasszállítója

Fenntartható üzemanyaggal fog repülni a világ leggyorsabb utasszállítója
2023. 06. 27., 16:21

Forradalmi hajtóműveinek köszönhetően közel került a megvalósításhoz a szuperszonikus Overture, amivel a gyártó a Concorde-ok kivezetése óta tátongó piaci űrt szeretné kitölteni. Nem csak gyors, környezetbarát is lesz, ha elkészül.

A világ leggyorsabb utasszállító repülőgépének megálmodott Overture a Symphony hajtóműveknek köszönhetően nem csak szuperszonikus sebességre, vagyis 18 ezer méteres magasság felett 1060 km/h-s haladásra lesz képes, hanem arra is, hogy fenntartható módon lehessen üzemeltetni. A fejlesztő Boom Supersonic a Párizsi Légi Szalonon egyrészt bemutatta az Overture teljes rendszerkonfigurációját, másrészt bejelentette, hogy sikerült jelentős előrelépést tennie a forradalmi hajtómű megépítése felé. A Symphonyval meghajtott repülőgép a mai utasszállítók sebességének (átlagosan 840 km/h) akár a kétszeresével közlekedhet majd, de ehhez a környezetszennyező kerozin alapú keverékek helyett teljes egészében fenntartható repülőgép-üzemanyagot (SAF) fog használni.

A Boom az Overture megvalósításához új strukturális beszállítói szerződéseket írt alá az Aernnovával (a szárnyak gyártására), a Leonardóval (a törzs és a szárnydoboz megépítésére) és az Aciturrival (a vezérsíkok elkészítésére). A három vezető repülőgépgyártó ezzel csatlakozik a vállalat egyre növekvő globális hálózatához, ami eddig a Safran Landing Systemst, az Eatont, a Collins Aerospace-t, a Flight Safety Internationalt, az FTT-t, a GE Additive-et és a StandardAerot foglalta magában.

„Hihetetlenül büszkék vagyunk az Overture és a Symphony előrehaladására, köszönhetően a partnerek és beszállítók globális csapatának, akik továbbra is gyorsított ütemben dolgoznak a fenntartható szuperszonikus repülés jövőjéért” – mondta Blake Scholl, a Boom Supersonic alapító-vezérigazgatója.

A Boom kereskedelmi rendelésállománya már most 130 repülőgépet számlál. Olyan nagy légitársaságok jelentkeztek be eddig a szuperszonikus repülőért, mint a United Airlines, az American Airlines és a Japan Airlines. A cég a Northrop Grummannal közösen folytatja az Overture védelmi változatának fejlesztését is, amivel a katonai felhasználás felé bővítik a repülő potenciális felvevő piacát.

A Párizsi Légi Szalonon megosztott tervek kiemelik a repülő kulcsfontosságú rendszereit, köztük a repülésirányítást, a hidraulikát, az üzemanyag-rendszereket és a futóműveket, amelyeket mind a teljesítmény optimalizálásának, illetve a hatékonyság és a biztonság növelésének rendeltek alá. Az Overture olyan csúcsminőségű üzemanyagrendszerrel büszkélkedhet, ami szubszonikus és szuperszonikus üzemmódban egyaránt garantálja a megfelelő súlypont-szabályozást, miközben SAF-kompatibilis marad. Az gép hidraulikus rendszerei emellett háromszorosan redundánsak, hogy megbízható energiát biztosítsanak mind a repülésvezérlő, mind a mechanikus rendszerek számára. A futóművet úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen a nemzetközi repülőterek kifutópályáival és gurulóútjaival, lehetővé téve a fel- és leszállást a világ több mint 600 útvonalán. Az Overture aerodinamikai hatékonyságát csak fokozza a kontúros törzs és a sirályszárnyakat tartó, teljes egészében kompozit szerkezet. A vállalat a saját közlése szerint jó úton halad afelé, hogy az év végére a fő rendszerek beszállítóinak mindegyikével szerződést kössön.

„A Symphony az a kulcs, amely megnyitja az utat az Overture számára a tartós kereskedelmi siker felé – jelentette ki a témában megkérdezett Ric Parker, a Szingapúri Légi- és Űrhajózási Program elnöke, egyben a Rolls-Royce egykori műszaki igazgatója. A Boom stratégiája a Symphonyval nagyon innovatív. A megközelítésük kellően meggyőző ahhoz, hogy a legszínvonalasabb beszállítók keressék a lehetőséget szakértelmük és képességeik hozzáadására ehhez az izgalmas, áttörést jelentő szuperszonikus hajtóműprogramhoz” – tette hozzá.

Gábor János

Főoldali kép: Boom Supersonic

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS