Tízből kilenc gazdálkodót érint érzékenyen a felvásárlási árak változása

2023. 06. 26., 12:22

A felvásárlási árak alakulásától, a termeléshez kapcsolódó költségek megugrásától, valamint az új támogatási rendszerhez kapcsolódó adminisztráció vélt nehézségeitől tart ma leginkább egy átlagos gazdálkodó – derül ki az Agroinform.hu AgroFeeling 2023 című, a gazdálkodói hangulatot és terveket célzó felméréséből.

Az elmúlt egy évben számos komoly nehézséggel kellett szembesülnie a mezőgazdaság legtöbb szereplőjének, elég csak a rendkívüli aszályra, a terménypiaci anomáliákra, az inputanyagok drágulására gondolni. Mindez természetesen kihat a mezőgazdasági termelők hangulatára, amelynek felmérését célozta az Agroinform.hu legutóbbi kutatása. Az eredmények többszáz, többségében (77 százalék) kisebb, 150 hektár alatt gazdálkodó válaszai alapján születtek.

A mezőgazdasági termelés eredményessége szempontjából a válaszadók 51 százaléka ítélte kifejezetten rossznak, további 19 százalék pedig az átlagosnál gyengébbnek a 2022-es évet. Ugyanakkor 30 százalék elégedettségét fejezte ki a tavalyi év eredményeit illetően. Azok közül ugyanakkor, akiknek negatív tapasztalataik voltak, mindössze 6 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy idén gyökeres változtatást eszközölnek, vagy felhagynak a gazdálkodással, 19 százalék visszafogja, miközben 75 teljesen a korábban megszokott módon folytatja tovább a tevékenységét.

A tavalyi rendkívüli körülmények számos tekintetben befolyásolják az idei eredményességet is. Rendkívül eltérő feltételekkel indulhat az idei évben például az, aki óvatosságból még tavaly megvásárolta a szükséges műtrágya-mennyiséget, szemben azzal, aki idén tavasszal már fele akkora áron tudta beszerezni ezt az inputanyagot. Búza tekintetében például a jelenlegi, 60 ezer forint/tonna felvásárlási ár mellett a válaszadók 51 százaléka szerint kiugró, hektáronként átlagosan 7 tonna feletti terméshozamot kellene ahhoz elérni, hogy a magas költségek mellett is legalább nullszaldó legyen az eredmény. (a búza termésátlaga az elmúlt években általában 5-6 t/ha sávban mozgott, tavaly az aszály miatt mindössze 4,2 t/ha volt.)

Mi tartanak a termelők a legnagyobb kihívásnak?

A felmérés válaszadói szerint messze a legnagyobb kihívás a felvásárlási árak alakulása, 87 százaléknyian jelölték ezt meg valódi nehézségnek a gazdálkodásukat érintően. A költségek emelkedése (gépek, inputanyagok drágulása) 48 százalék számára probléma. A kiszámíthatatlan időjárás 40 százalék számára jelent komoly kihívást, vagyis többen, 45 százaléknyian vannak azok is, akik az új támogatási rendszertől tartanak.

Az új támogatási rendszerrel kapcsolatban a legtöbben, 35 százaléknyian annak a félelmüknek adtak hangot, hogy növekvő adminisztrációs terhekre számítanak, amelyeket nem biztos, hogy meg tudnak majd felelni. A válaszadók 30 százaléka attól tart, hogy az új rendszer inkább a nagyobb gazdálkodók számára kínál jó lehetőségeket. 21 százaléknyian egyelőre nem is értik, hogy milyen előírásoknak kell majd megfelelniük a feltételességgel, illetve az Agrár-Ökológiai Programmal (AÖP) kapcsolatban.

Nagy érdeklődés övezi az AÖP-öt

A fenti félelmek ellenére a válaszadók körülbelül háromnegyede jelezte azt, hogy részt fog venni az AÖP-ben. E program szántóföldi kultúrát érintő részében minimum két pont értékben kell vállalásokat tenni, hogy az adott gazdálkodó megfeleljen a feltételeknek. A legnagyobb arányban, 35 százalékban itt a válaszadók a mikrobiológiai készítmények alkalmazását (2 pont) említették, de jelentős súllyal, 10 százalék feletti arányban szerepelt a forgatás nélküli talajművelés (2 pont), a talaj/növénykondicionáló szerek használata (1 pont), valamint a méhekre veszélyes szerek használatának tilalma (1 pont) is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS