Lezárult az egységes kérelmek benyújtási időszaka

2024. 06. 14., 10:10

A 2024-es évre vonatkozó egységes kérelem benyújtására rendelkezésre álló 61 nap alatt 159,5 ezer termelő 4,98 millió hektárra nyújtott be támogatási kérelmet – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Idén 44 közvetlen támogatási, illetve vidékfejlesztési jogcím tekintetében volt lehetőség az Egységes Kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni vagy adatszolgáltatást teljesíteni – olvasható a tárca közleményében.

Az Agro-ökológiai Programban (AÖP) idén még tovább nőtt a résztvevő területek aránya, a tavalyihoz képest 3,9 százalékos növekedéssel, 4,2 millió hektár után igényeltek AÖP támogatást a gazdálkodók.

A legnagyobb növekedés a gyep földhasználati kategóriában volt tapasztalható, amely összefüggésben van a választható gyakorlatok számának bővítésével, valamint a korábbi gyakorlatok alkalmazási lehetőségének kiszélesítésével.

Szántóterületek esetében az idei esztendőben is a növénytermesztés diverzifikációja előírást választották a legnagyobb területen (több, mint 2,18 millió hektáron), ezt követi a karbamid műtrágya környezetbarát használata (majdnem 1,1 millió hektáron) és a mikrobiológiai készítmények alkalmazása (több mint 1 millió hektáron).

Gyepterületeken továbbra is a pásztoroló, illetve szakaszos legeltetés gyakorlat lett a legnépszerűbb (több, mint 187 ezer hektáron). A kizárólag alternáló kasza használata gyakorlat idéntől hátsó felfüggesztésű, illetve vontatott, szársértő nélküli kasza használatának lehetőségével bővült. Ennek köszönhetően több mint 70 százalékkal nagyobb területen tudták a gazdálkodók vállalni (egyéb gyepen 78 ezer hektáron, Natura2000 gyepen 96 ezer hektáron).

Állandó kultúra területeken, azaz a különböző ültetvénytípusok esetében a tavalyi évhez hasonlóan idén is az évelő kultúrával vagy gyepesítéssel történő talajtakarás (összesen 51 ezer hektáron), a mikrobiológiai készítmények alkalmazása (22,6 ezer hektáron) és a méhekre veszélyes szerek használatának tilalma (13 ezer hektáron) volt a legnépszerűbb.

A generációváltást ösztönző fiatal gazda támogatást igénylők száma is tovább emelkedett. A 2023-as 6,8 ezer után az idei évben több, mint 7300 termelő, közel 270 ezer hektárra nyújtott be ilyen típusú igénylést.

A termeléshez kötött támogatások igénylési és jogosultsági feltételeiben nem következett be lényegi változás. Az állattenyésztési ágazatok adatai között a 206 ezer tejhasznú tehén és a 223 ezer anyatehén stabilitást mutat. A tavalyi évhez képest csökkent a hízott bikák utáni igénylés (62 ezer állat) és az anyajuhok utáni igénylés (702 ezer állat). A növénytermesztési ágazatok célzott támogatása esetében kiemelendő, hogy 120 ezer hektárt meghaladó területen nyújtottak be támogatási igényt szemes fehérjenövény támogatásra, ami közel duplája a 2023-as értéknek.

A következő hetekben a Magyar Államkincstár megkezdi a kérelmek ellenőrzését, adminisztratív és helyszíni ellenőrzések formájában. A tavalyi évben megismert Területi Monitoring Rendszer (TMR) segítségével pedig, műholdfelvételek elemzésével vizsgálja, hogy a termelők teljesítették-e vállalásaikat, hol van elmaradás vagy ellentmondás az igénylésben megjelöltekhez képest, illetve szükség esetén tisztázó kérdéseket tehet fel. Érdemes ezekre az elektronikus úton érkező megkeresésekre minél nagyobb arányban reagálni a kérelmek kijavításával vagy az erre való felszólítás esetén geo-referált fotó beküldésével. Ezzel ugyanis a gazdák maguk is hozzájárulhatnak a helyszíni ellenőrzések megelőzéséhez, illetve a mielőbbi kifizetésekhez. A kérelmek kijavítása szeptember végéig továbbra is szankciómentes.

Az említett folyamatok átláthatósága érdekében a közeljövőben célzott tájékoztatók fognak megjelenni az ellenőrzések ütemezéséről, valamint a TMR idei működéséről, újdonságairól. Ezek minden esetben megtalálhatóak lesznek a kap.gov.hu tematikus honlapon – ígéri az Agrárminisztérium.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS