Egységes kérelem problémák: 28 ezer termelőnek kell „tisztáznia a tényállást”

2023. 07. 10., 14:11

28 ezer termelő kapott elektronikus úton értesítést arról az elmúlt időszakban, hogy adminisztratív meg nem felelések vagy a műholdfelvételek által detektált eltérések vannak a beadott 2023. évi egységes kérelmükben – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

A végzés a feltárt probléma mellett az elvégzendő feladatot is tartalmazza, így főszabály szerint 2023. szeptember 29-ig, 2023 előtt indult korábbi felhívások esetében pedig 9 napos határidővel a jelzett problémák az Egységes Kérelem felületén szankciómentesen kijavíthatóak vagy a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül saját mobiltelefonnal készített georeferált kép beküldésével tisztázható a tényállás.

Az új uniós előírásoknak megfelelően az idei esztendőtől a Magyar Államkincstárnak (a továbbiakban: Kincstár) műholdfelvételekre támaszkodva is vizsgálnia és értékelnie kell a mezőgazdasági gyakorlatokat és tevékenységeket.

A Területi Monitoring Rendszer (TMR) keretében lehetőség van a nem támogatható területi elemek (pl. mesterséges felszínborítás) nyomon követésére, a nem támogatható földhasználat vizsgálatára, különös tekintettel arra, ha a bejelentett tábla területén nem egy, hanem több növénykultúra vagy keverék termesztése zajlik, a bejelentett táblán termesztett növénykultúra azonosítására, továbbá a gyomosodás és a túllegeltetés vizsgálatára.

Az elmúlt időszakban 28 ezer termelő kapott elektronikus úton értesítést arról, hogy adminisztratív meg nem felelések, vagy a műholdfelvételek által detektált eltérések, azaz potenciális meg nem felelések találhatóak a kérelmükben. 12 ezer esetben ellentmondás állapítható meg a kérelmet érintően a műholdfelvételek alapján, 18 ezer esetben adminisztratív meg nem felelésekről tájékoztatják az ügyfeleket, 8 ezer esetben pedig betervezett, de meg nem valósított másodvetésekre és agrotechnikai műveletekre hívják fel a figyelmet. A végzés a feltárt probléma mellet az elvégzendő feladatot is tartalmazza. A Kincstár ezt a végzést akár több alkalommal is megküldi, amennyiben a meg nem felelés nem oldódik fel, azaz a kérelmező nem reagál a végzésben foglaltakra. A végzésben jelzettek az EK felületén szankciómentesen kijavíthatóak főszabály szerint 2023. szeptember 29-ig.

Ugyanakkor egyes jogcímeket érintően a végzésben szereplő 9 napos határidőt írt elő a Kincstár. Ez a határidő 20 olyan felhívást érint, amelyek nem tartoznak a KAP Stratégiai Terv hatálya alá, azaz 2023 előtt indult felhívásokhoz kötődnek. Az egyértelműség kedvéért ezek az alábbiak:

1. a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján az Európai Unió által társfinanszírozott mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyújtott támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 132/2004. (IX. 11.) FVM rendelet szerinti támogatás;

2. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyújtandó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet alapján igénybe vehető támogatás;

3. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 124/2009. (IX. 24.) FVM rendelet [a továbbiakban: 124/2009. (IX. 24.) FVM rendelet] alapján igénybe vehető támogatás;

4. VP5-8.1.1-16 Erdősítés támogatása;

5. VP4-4.4.1-16 Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások;

6. VP4-4.4.2.2-16 Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése;

7. VP3-14.1.1-16 A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás;

8. VP4-10.2.1.2-17 Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása;

9. VP4-10.2.1.1-21 A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése;

10. VP5-8.4.1-16 Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítása;

11. VP4-12.1.1-16 Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések;

12. VP4-12.2.1-16 Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések;

13. VP3-17.1.1-16 Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás;

14. VP4-15.1.1-17 Erdő-környezetvédelmi kifizetések;

15. VP5-8.2.1-16 Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása;

16. VP5-8.3.1-17 Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése;

17. VP5-8.5.1-17 Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások;

18. VP3-14.1.3-22 Kiskérődző állatjóléti támogatás;

19. VP3-14.1.2-22 Méh állatjóléti támogatás és

20. P3-14.1.4-22 Baromfi állatjóléti támogatás.

Minden érintett termelő számára javasolt, hogy a TMR által jelzett potenciális meg nem felelést mielőbb tisztázza. Erre két fő lehetősége van. Egyrészt az egységes kérelem vonatkozó részének a kijavítása, illetve a kérelem részleges vagy teljes visszavonása. Másrészt a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül a kérelmező által, a saját mobiltelefonjával készített georeferált kép beküldése. A kép elkészítésének részleteiről szintén a végzés ad részletes tájékoztatást, amely egyszerű és gyors tényállás-tisztázását eredményez; így rövidülhet a kérelmek elbírálási folyamatának időigénye.

Azokban az esetekben, ahol az időbeni változás miatt nem biztosítható a kérelmezett adatok ellenőrizhetősége (pl. a termények betakarítása miatt) és a termelő nem pontosítja a kérelmét, a Kincstár helyszíni ellenőrzést rendelhet el.

Ha a kérelmező többszöri jelzés után sem gondoskodik a kérelme kijavításáról, akkor a meg nem felelést a Kincstár kénytelen tényként kezelni, és a kérelem elbírálása során erre figyelemmel hozza meg a határozatát. Ez esetben a termelőnek vállalnia kell a szankciókból eredő esetleges következményeket.

Az adminisztratív úton feltárt meg nem felelésekről szóló értesítésekre az előző évekhez hasonlóan szintén reagálni szükséges, annak érdekében, hogy az esetleges hibák (pl. átfedés vagy túligénylés) ne akadályozzák a kérelmek feldolgozását, és így felgyorsulhat a kérelmek elbírálási folyamata.

A fenti folyamat elősegíti a kérelmek minőségének javítását, az ügyfelek folyamatos segítését, az ellenőrzések hatékonyságának növelését, egyúttal a szankciók lehetséges megelőzését. A témában a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részletes tájékoztatásai is elérhetőek. (AM Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS