A sertéságazatban terjeszkedik az UBM csoport

2023. 04. 07., 10:19

A sertéságazatban terjeszkedik az UBM Csoport a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. 50 százalékának megvásárlásával – közölte a takarmánygyártó cég.

A tranzakció 2023 júliusában zárulhat, a vételárat az UBM saját forrásból, hitel nélkül fizeti, az összegről nem kívántak nyilatkozni. Az alapító, Moldován András 50 százalékos tulajdonrészt megtartva 5 éven keresztül társügyvezető marad. A következő 2-3 év fejlesztései után a jelenleg évi 150 ezer sertést kibocsátó társaság értéke a többszörösége nőhet.

Az UBM a közlemény szerint a tulajdonrész-vásárlással olyan iparágba lép be, amely hosszú távon nyereséget termel, mivel a fogyasztás világszinten évente 10 százalék körül nőhet a következő években.

A vállalatcsoport abban bízik, hogy a commodity-kereskedelem (takarmánygyártáshoz kapcsolódó termények forgalmazása), a takarmány-kiegészítők gyártása és értékesítése, a premix-gyártás (takarmány-előkeverék gyártása), a takarmánykeverés és a disztribúció mellett az élőállat-tenyésztés piacán is meghatározó szereplő lesz.

A működési terület bővítését a március elején bemutatott vállalati stratégia is tartalmazta, emiatt döntöttek úgy, hogy új területre lépnek be. A társaság 2026-ra Európa legkorszerűbb és legfenntarthatóbb, egyszerre 50 ezer sertés nevelésére alkalmas telepét építheti föl, és újabb akvizíciókkal évente 350-500 ezer hízósertés előállítását tervezi.

A cég honlapja szerint az UBM tevékenysége 1996-ban szójakereskedelemmel kezdődött, majd a következő években gabona - és takarmánykiegészítők kereskedelemmel bővültek. A társaság ma már Romániában és Szlovákiában is rendelkezik gyártói telephelyekkel, nemzetközi irodákat pedig Ausztriában, Romániában és Szerbiában működtet. A 2022-2023-as üzleti évük első felét az eddigi legmagasabb, több mint 123 milliárd forintos árbevétellel zárták. Cégtörténeti csúcs az 1,898 milliárd forintos adózott eredmény is. Az előző üzleti év azonos időszakában 50,4 milliárd forintos árbevétellel és 897 millió forintos nyereséggel zártak. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.