Skills4Retail: Kerekasztal-beszélgetés az európai kereskedelemről Brüsszelben

Skills4Retail: Kerekasztal-beszélgetés az európai kereskedelemről Brüsszelben
2023. 09. 20., 21:20

Kerekasztal-beszélgetésen tárgyaltak európai döntéshozók és az üzleti élet képviselői a kiskereskedelmi és nagykereskedelmi ágazat fenntarthatóságáról, annak digitális átalakulásáról és a szektor készségigényeinek változásáról.

A Brüsszelben megtartott rendezvény házigazdája a Junior Achievement Europe volt, amely a Skills4Retail projekt koordinátora is egyben.

A Skills4Retail az Európai Bizottság Erasmus+ programja által társfinanszírozott új európai ágazati készségszövetség, amely szorosan illeszkedik a Pact for Skills in Retail elnevezésű európai kezdeményezéshez. A szövetséget egy 29 partnerből álló nemzetközi konzorcium vezeti, amelybe felsőoktatási intézmények, képzési szolgáltatók, kiskereskedelmi ipari partnerek és kommunikációs szakemberek tartoznak.

A Skills4Retail projekt célja a „hármas átmenet” – zöld, digitális és ellenálló – felgyorsítása a kis- és nagykereskedelmi szektorban Európa-szerte. E célok eléréséhez egy új, a piac és az ipar által irányított kereskedelmi készségstratégia, valamint szakoktatási és szakképzési program révén járul hozzá, amely az e kritikus területeken egyre növekvő készséghiányt orvosolja.

A Covid-19 után a készséghiány a zöld, a digitális és az ellenálló képességek terén a kis- és nagykereskedelemben még jelentősebbé vált, és a felmerülő igényeket a meglévő oktatási és képzési programok nem tudják kielégíteni.

A Skills4Retail a szakképző iskolákban és felsőoktatási intézményekben zajló képzési programokon keresztül új tehetségeket képez ki az ágazat számára, valamint a meglévő és jövőbeli munkaerőt munkaalapú tanulás és rövid távú moduláris tanfolyamok révén át- és továbbképzi.

A Skills4Retail program célja, hogy a politikai döntéshozók, a vállalkozások és az oktatók közötti közvetlen és értékes együttműködés révén áthidalja a készséghiányt, valamint támogassa a növekedést és a fenntarthatóságot a kis- és nagykereskedelmi ágazatban.

A Junior Achievement Europe – a 2023-as Nobel-békedíjra jelölt JA Worldwide tagja – koordinálja a Skills4Retail partnerek konzorciumát, melyből nyolc különböző nemzeti JA szervezet.

Salvatore Nigro, a JA Europe vezérigazgatója a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: „Óriási szakadék tátong a képzettségek terén az oktatási ágazat által ma kínált és a magánszektor által igényelt ismeretek között. Közös projektünk felgyorsítja a hármas átmenetet egy digitálisabb, zöldebb és ellenállóbb Európa felé, a kiskereskedelmi ágazatra összpontosítva.”

Diana Filip vezérigazgató-helyettes és fejlesztési igazgató (JA Europe) hozzátette: „A JA Europe büszke arra, hogy élen járunk egy olyan kereskedelmi készségfejlesztési stratégia és szakképzési program kidolgozásában, amely a jelenlegi és a jövőbeli munkaerő számára olyan készségeket biztosít, amelyekkel a fejlődő kereskedelmi ágazatban boldogulni tud. Partnereinkkel együtt fenntartható, digitálisan felkészült jövőt kovácsolunk az egész ágazat számára.”

Christel Delberghe, az EuroCommerce, a kiskereskedőket és nagykereskedőket képviselő európai szövetség főigazgatója kiemelte: „A kiskereskedelemben és a nagykereskedelemben a vállalatok több mint 40 százaléka a megfelelő készségekkel rendelkező tehetségek megtalálásának nehézségeit tartja az ágazat sikeres átalakulásának legfőbb akadályának. A Skills4Retail lehetőséget kínál az ágazat jövőbeli versenyképességének támogatására. Ez a projekt olyan kiskereskedelmi készségstratégiát és szakképzési programot dolgoz ki, amely felkészíti mind a meglévő, mind a leendő munkavállalókat arra, hogy megfeleljenek a folyamatosan változó piac követelményeinek.”

M. Gergely Orsolya, a JA Magyarország ügyvezető igazgatója szerint: „Büszkék lehetünk arra, hogy egy ilyen volumenű projektben működhetünk együtt, hiszen Magyarországon is rendkívül nagy szükség van nem csak szakképzett munkavállalókra, de egy innovatív képzési rendszerre is, amely a kereskedelmi szektorra specializálódott. Céljaink közé tartozik, hogy nagy mértékben hozzájáruljunk egy fenntarthatóbb iparág létrehozásához, és ennek eléréséhez a Skills4Retail projekt kiválóan illeszkedik. A sikeres kivitelezésben Magyarországon a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is közreműködik.”

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS