Donyeck és Luhanszk régió: behozatali korlátozások

2022. 03. 02., 12:43

Az Ukrajna Donyeck és Luhanszk régiójának nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területeiről származó áruk Unióba történő behozatalával kapcsolatban két közleményt is kiadott az Európai Bizottság.

Az EU–Ukrajna társulási megállapodás hatálya alá tartozó termékeknek Ukrajna donyecki és luhanszki régiói nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területeiről az Unióba történő behozatala (2022/C 87 I/01)

Az Európai Bizottság tájékoztatja az importőröket, hogy az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Ukrajna között létrejött társulási megállapodásban előírt preferenciális tarifális elbánás hatékony kezeléséhez és ellenőrzéséhez szükséges feltételek az ukrán vámhatóságok számára nem állnak fenn az Ukrajna donyecki és luhanszki régiói nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területein előállított vagy onnan kivitt árukra vonatkozóan.

Mivel Ukrajna vámhatóságainak nincs lehetősége a megállapodás vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazására annak garantálása érdekében, hogy az említett területekről származó áruk preferenciális tarifális elbánásra jogosultak legyenek, valamint annak ellenőrzésére, hogy azok megfelelnek-e a társulási megállapodás 1. jegyzőkönyve 33. cikkében előírt valamennyi szükséges követelménynek, az ilyen áruk preferenciális tarifális elbánásban való részesítésének feltételei nem teljesülnek.

Ezért azt tanácsoljuk az Európai Unió gazdasági szereplőinek, hogy ne igényeljenek kedvezményes elbánást az Ukrajna donyecki és luhanszki régiói nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területein előállított vagy onnan kivitt áruk Unióba történő behozatala tekintetében, mivel ezen áruk szabad forgalomba bocsátása e közlemény közzétételétől kezdődően vámtartozást keletkeztet.

Ukrajna Donyeck és Luhanszk régiójának nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területeiről származó áruk Unióba történő behozatala (2022/C 93 I/01)

Ukrajna Donyeck és Luhanszk régiójának nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területei elismerése, valamint az orosz fegyveres erők említett területekre történő vezénylésének elrendelése miatti korlátozó intézkedésekről szóló, 2022. február 23-i (EU) 2022/263 tanácsi rendelet a kihirdetését követő naptól megtiltotta az említett területekről származó áruknak az Európai Unióba történő behozatalát.

Az uniós importőröknek tanácsos kellő gondossággal megállapítani a bejelentett áruk tényleges eredetét, mivel fennáll annak a kockázata, hogy a fent említett rendeletben előírt tilalom alá tartozó árukat Ukrajnával szomszédos országokból, mindenekelőtt Oroszországból és Fehéroroszországból importálják az Unióba. Ez különösen igaz lehet a KN 2701 vámtarifaszám alá tartozó széntermékekre, valamint a 7201–7207 és a 7304, 7305 és 7306 KN-kód alá tartozó acéltermékekre. Tekintettel az intézkedések kijátszásának kockázatára, az Oroszországból és Fehéroroszországból importált termékek szabad forgalomba bocsátásának feltétele lehet meggyőző bizonyítékot szolgáltatni a vámhatóság részére arra vonatkozóan, hogy a szóban forgó áruk nem tartoznak Ukrajna Donyeck és Luhanszk nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területeiről származó árukra vonatkozó behozatali tilalom hatálya alá.

További részletek a NAV tájékoztatójában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS