Akár 20 évet is kaphat a trükkös „aranykereskedő”

Akár 20 évet is kaphat a trükkös „aranykereskedő”
2023. 05. 15., 19:15

Lazán kezelte a közteherviselést annak az aranyértékesítésre szakosodott bűnszervezetnek a vezetője, amely mintegy hatmilliárd forint áfát nem fizetett meg – olvasható a NAV közleményében. Az illegális forrásból eredő aranyat tömbökbe olvasztva tárolták az adócsalók.

A bűnszervezet vezére több éven keresztül mozgatta a szálakat. A kétes eredetű aranytermékek kereskedelmét gondozta, irányította a saját feketepiacát. Annak érdekében, hogy a beolvasztott és tömbökben tárolt arany származását igazolja, továbbá, hogy az áfa levonásának feltételeit megteremtse, egy bűnszervezetet hozott létre. A csoport tagjainak főbb feladata az volt, hogy a fiktív értékesítési bizonylatokat kiállítsák, illetve a pénzügyi tranzakciókat intézzék. A bűnös különítmény által mozgatott cégek tényleges aranykereskedelmet nem végeztek, nemesfém-beszerzési forrásokkal nem rendelkeztek.

A fiktív számlák felhasználásával három év alatt megközelítőleg hatmilliárd forint összegű adó jogosulatlan levonásával apasztotta a magyar költségvetést. Az adóhiány biztosítására a NAV pénzügyőrei bankszámlákat és ingatlanokat zároltak, illetve készpénzt és arany ékszereket foglaltak le. A nyomozók kutatásaik során találtak hamis, illetve hamisnak látszó arany ékszereket és az aranytömböket is, melyeket lefoglaltak.

Az eljárásban 20 főt hallgattak ki gyanúsítottként, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás miatt. A hamis arany ékszereket érintően iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folyt a nyomozás. A bűnszervezet irányítója – ha bűnösségét a bíróság megállapítja – akár 20 év letöltendő börtönbüntetést is kaphat. A nyomozás iratanyagát a pénzügyőrök vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-21 17:10:00
A bizalmi vagyonkezelés az angolszász jogterületen több évszázados múltra visszatekintő jogintézmény, Magyarországon 2014-től elérhető, mint a családi vagyontervezés, a generációváltás, generációs vagyonátruházás egyik kiváló eszköze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS