Akár 20 évet is kaphat a trükkös „aranykereskedő”

Akár 20 évet is kaphat a trükkös „aranykereskedő”
2023. 05. 15., 19:15

Lazán kezelte a közteherviselést annak az aranyértékesítésre szakosodott bűnszervezetnek a vezetője, amely mintegy hatmilliárd forint áfát nem fizetett meg – olvasható a NAV közleményében. Az illegális forrásból eredő aranyat tömbökbe olvasztva tárolták az adócsalók.

A bűnszervezet vezére több éven keresztül mozgatta a szálakat. A kétes eredetű aranytermékek kereskedelmét gondozta, irányította a saját feketepiacát. Annak érdekében, hogy a beolvasztott és tömbökben tárolt arany származását igazolja, továbbá, hogy az áfa levonásának feltételeit megteremtse, egy bűnszervezetet hozott létre. A csoport tagjainak főbb feladata az volt, hogy a fiktív értékesítési bizonylatokat kiállítsák, illetve a pénzügyi tranzakciókat intézzék. A bűnös különítmény által mozgatott cégek tényleges aranykereskedelmet nem végeztek, nemesfém-beszerzési forrásokkal nem rendelkeztek.

A fiktív számlák felhasználásával három év alatt megközelítőleg hatmilliárd forint összegű adó jogosulatlan levonásával apasztotta a magyar költségvetést. Az adóhiány biztosítására a NAV pénzügyőrei bankszámlákat és ingatlanokat zároltak, illetve készpénzt és arany ékszereket foglaltak le. A nyomozók kutatásaik során találtak hamis, illetve hamisnak látszó arany ékszereket és az aranytömböket is, melyeket lefoglaltak.

Az eljárásban 20 főt hallgattak ki gyanúsítottként, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás miatt. A hamis arany ékszereket érintően iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folyt a nyomozás. A bűnszervezet irányítója – ha bűnösségét a bíróság megállapítja – akár 20 év letöltendő börtönbüntetést is kaphat. A nyomozás iratanyagát a pénzügyőrök vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS