Új elnök a VOSZ megújuló Egészségügyi Szekciójának élén

2020. 02. 02., 11:30

A VOSZ Egészségügyi Szekciójának új elnöke: dr. Fábián Lajos. Orvos, vállalkozó, marketing-, egészséggazdasági-, és egészségbiztosítási szakember, a közép-kelet-európai térség átalakuló poszt-szocialista egészségügyi rendszereinek szakértője, több mint három évtizedes, 15 különböző országban szerzett releváns tapasztalattal a háta mögött.

Dr. Fábián Lajos 1986-ban végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd a nyíregyházi megyei kórházban, és a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen töltötte első szakmai éveit. Mint sebész és baleseti sebész szakorvos, már kinevezett egyetemi tanársegédként módosított pályát 1993 elején. Tanult pénzügyeket, közgazdaságtant, jogot, és 1994-ben marketing szakosító diplomát szerzett a Külkereskedelmi Főiskolán.

Karrierje során vezette a német Bayer-Schering marketing és értékesítési csapatát, a dán Falck első magyarországi ügyvezetője volt, majd az amerikai Abbott Laboratories cseh, szlovák és magyar vállalatainak vezérigazgatójaként dolgozott. Később – a prágai időszak után – Svájcból irányította az Abbott Labs egész kelet-európai és mediterrán régióját, többek között felügyelve a német BASF Pharma (Knoll) akvizíció utáni integrációját több, mint tíz országban.

2004. és 2012. között a svéd Medicover Chief Operating Officer-eként, Waterloo-i (Belgium) irodájából vezette a cég nemzetközi szervezetét, részt vett a Synevo labordivízió önálló indításában, közvetlenül menedzselt nagy kórház építéseket Varsóban és Bukarestben, részt vett a stockholmi székhelyű Medicover egészségbiztosító létrehozásában, majd piacra vezetésében, valamint több, mint 50 járóbeteg klinika nyitása zajlott le vezetése alatt a régióban. 2012 januári visszavonulásakor a Medicover már a régió legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója volt, 5200 fős szervezettel.

2005. és 2010. között az Aranykor Egészségpénztár Igazgatóságának tagja.

2012-től vállalkozóként saját befektetéseit kezeli, illetve nagy privát befektetési alapok és biztosítótársaságok számára végez szakértői munkát különböző országokban. Többek között a régió legnagyobb, egészségügyi szektort érintő tranzakciójában – a LuxMed csoportért folyó befektetői versengésben – a kereskedelmi átvilágítást végző csapat vezető szakértőjeként dolgozott. Az elmúlt években több mint tíz vállalat M&A előtti átvilágítását vezette hat különböző országban. 

2012. és 2018. között a szerbiai Medigroup vállalatcsoport felépítését vezette, mint a cég Igazgatóságának Elnöke, gyakorlatilag az alapoktól a 2018 júliusi részleges értékesítésig. Jelenleg is aktív külföldi egészségügyi társaságok felügyelőbizottsági tagjaként.

Társadalmi megbízatásként a – több, mint 5000 sportolót egyesítő – MDLSZ (Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség) alelnöke és adminisztratív rendszerének vezetője, az MTTOSZ (Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége) elnökségi tagja, mind rövid-, mind hosszú lőfegyverekkel mester fokozatú minősített sportlövész, kedvenc versenyszámaiban különböző lövészversenyek előkelő helyezettje. Rendőrhatósági engedéllyel rendelkező lövészetvezető, lövész versenybíró, kombinált lőfegyverismereti vizsgára felkészítő tankönyv szerzője, valamint a 2016 decemberében alakult Honvédelmi Sportszövetség Országos Küldöttgyűlésének 5 évre megválasztott delegáltja. Mindezeken túl, Lajos természetet kedvelő, etikus vadász.

Több vállalkozása mellett a MedAlliance Holding Zrt., valamint a Róbert Magánkórház Zrt. igazgatóságainak elnöke, a Holding alapító részvényese, amely csoport a magyar magánegészségügyi piac egyik legjelentősebb szereplője.

A VOSZ megújuló Egészségügyi szekciója várja a magyar egészségügy fejlesztéséért, korszerűsítéséért és hatékonyabbá tételéért tenni akaró tagok csatlakozását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-23 19:23:00
A Központi Nyomozó Főügyészség a külföldi hivatalos személy vonatkozásában üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozása során őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS