Az Amazon is beszáll az űrinternetbe: bemutatták az apró vevőegységet

Az Amazon is beszáll az űrinternetbe: bemutatták az apró vevőegységet
2023. 03. 17., 09:22

Egy parabola antennához képest eltörpül, de jóval kisebb a SpaceX által gyártott vevőegységnél is az Amazon űrinternet-szolgáltatásának terminálja. Egyre komolyabb az műholdas adatverseny.

A mesterséges intelligenciákkal párhuzamosan beindult a verseny minden talpalatnyi helyért az égbolton, ahová még adatforgalmat bonyolító műholdat lehet fellőni. Korábban beszámoltunk róla, hogy a SpaceX és a Starlink a T-mobile-lal karöltve még idén beindítja a műholdas mobilinternet szolgáltatás tesztjét, de írtunk a kínaiak projektjéről is, ami a nemzetvédelmiem jegyében juttatna még egyszer annyi szatellitet az alacsony Föld körüli pályára, mint amennyit Elon Musk tervez fellőni a következő pár évben.

És még csak most csengetett be az Amazon, hogy ő is itt van  ráadásul mindjárt jóval kisebb, láthatóan jól hordozható jelvevő egységgel, ami nem magasabb, mint egy másfél literes ásványvizes palack és a „tányérja” sem nagyobb egy átlagos tabletnél.

Egy újonnan megjelent fotó hatalmasnak láttatja a SpaceX-Starlink termináljait ahhoz képest, amekkorák ezek szerint az Amazon hordozható műholdas-internet tányérjai lesznek, hiszen Jeff Bezos cége kínálni fog egy négyzetalakú, héthüvelykes modellt is. Ez természetesen hasonlít Elon Musk vállalatainak eszközeihez, de elvileg „kisebb, megfizethetőbb és hatékonyabb lesz”  állítja az Amazon a Business Insider szerint. A vállalat egy blogbejegyzésben leplezte le a készülő műholdas-internet antennáit, és mindjárt három különböző modellt is bemutattak: ezek közül kettő kisebb, mint a rivális Starlink internetes termináljai, amelyeket a SpaceX gyárt a partnervállalat számára.

A lapos, négyzet alakú terminálok a Project Kuiperhez, az Amazon alacsony Föld körüli pályára állított műhold-konstellációjához fognak csatlakozni. A hálózat – ami elképzeléseik szerint több ezer szatellitet fog magában foglalni  célja, hogy világszerte internetre kapcsolja az eddig ellátatlan vagy alulszolgáltatott közösségeket. A vevőegységek alapmodelljének előállítása várhatóan kevesebb mint 400 dollárba fog kerülni (a Starlink-készlet vételára 600 dollár), míg a mérete 11 x 11 hüvelyk lesz, és az Amazon azt állítja, hogy akár 400 megabit/másodperces sebességű adatforgalmat tud majd bonyolítani. Ahogy fentebb írtuk, lesz ennél kisebb és olcsóbb, hordozhatónak szánt, héthüvelykes, valamint egy 19x30 hüvelykes, nagy terminál is. Utóbbi már az 1 gigabit/másodperces sebességet is tudni fogja.

Az Amazon egyelőre nem közölte a fogyasztói árakat és a teljes szolgáltatási költséget, amire a modellek piacra kerülése után lehet számítani.

A SpaceX-Starlink alap terminálja egyébként 11,9x20,2 hüvelykes, de kiadtak két nagyobb méretű és teljesítményű, elsősorban vállalkozásoknak, illetve szélsőséges éghajlatra tervezett modellt is: mindkettő 20,1x22,6 hüvelykes. A Starlink által jelenleg kínált adatforgalom sebessége – a szolgáltatási csomag függvényében – maximum 250 megabit/másodperc, de folyamatosan fejlesztik. Ennek ellenére az Ookla nemrég feltárta, hogy vannak olyan régiók az Egyesült Államokban, ahol Musk cégeinek törekvései ellenére csökkent a letöltési sebesség.

Az Amazonnak, ha valóban tudja tartani a belengetett árakat – és a szolgáltatásának havidíja is versenyképes lesz – van keresnivalója az űrinternetpiacon. A cég közölte, hogy az első műholdcsoportot várhatóan 2024 elején fogják fellőni és bíznak benne, hogy még ugyanabban az évben elindíthatják a kereskedelmi szolgáltatást.

Gábor János

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS