Az Amazon is beszáll az űrinternetbe: bemutatták az apró vevőegységet

Az Amazon is beszáll az űrinternetbe: bemutatták az apró vevőegységet
2023. 03. 17., 09:22

Egy parabola antennához képest eltörpül, de jóval kisebb a SpaceX által gyártott vevőegységnél is az Amazon űrinternet-szolgáltatásának terminálja. Egyre komolyabb az műholdas adatverseny.

A mesterséges intelligenciákkal párhuzamosan beindult a verseny minden talpalatnyi helyért az égbolton, ahová még adatforgalmat bonyolító műholdat lehet fellőni. Korábban beszámoltunk róla, hogy a SpaceX és a Starlink a T-mobile-lal karöltve még idén beindítja a műholdas mobilinternet szolgáltatás tesztjét, de írtunk a kínaiak projektjéről is, ami a nemzetvédelmiem jegyében juttatna még egyszer annyi szatellitet az alacsony Föld körüli pályára, mint amennyit Elon Musk tervez fellőni a következő pár évben.

És még csak most csengetett be az Amazon, hogy ő is itt van  ráadásul mindjárt jóval kisebb, láthatóan jól hordozható jelvevő egységgel, ami nem magasabb, mint egy másfél literes ásványvizes palack és a „tányérja” sem nagyobb egy átlagos tabletnél.

Egy újonnan megjelent fotó hatalmasnak láttatja a SpaceX-Starlink termináljait ahhoz képest, amekkorák ezek szerint az Amazon hordozható műholdas-internet tányérjai lesznek, hiszen Jeff Bezos cége kínálni fog egy négyzetalakú, héthüvelykes modellt is. Ez természetesen hasonlít Elon Musk vállalatainak eszközeihez, de elvileg „kisebb, megfizethetőbb és hatékonyabb lesz”  állítja az Amazon a Business Insider szerint. A vállalat egy blogbejegyzésben leplezte le a készülő műholdas-internet antennáit, és mindjárt három különböző modellt is bemutattak: ezek közül kettő kisebb, mint a rivális Starlink internetes termináljai, amelyeket a SpaceX gyárt a partnervállalat számára.

A lapos, négyzet alakú terminálok a Project Kuiperhez, az Amazon alacsony Föld körüli pályára állított műhold-konstellációjához fognak csatlakozni. A hálózat – ami elképzeléseik szerint több ezer szatellitet fog magában foglalni  célja, hogy világszerte internetre kapcsolja az eddig ellátatlan vagy alulszolgáltatott közösségeket. A vevőegységek alapmodelljének előállítása várhatóan kevesebb mint 400 dollárba fog kerülni (a Starlink-készlet vételára 600 dollár), míg a mérete 11 x 11 hüvelyk lesz, és az Amazon azt állítja, hogy akár 400 megabit/másodperces sebességű adatforgalmat tud majd bonyolítani. Ahogy fentebb írtuk, lesz ennél kisebb és olcsóbb, hordozhatónak szánt, héthüvelykes, valamint egy 19x30 hüvelykes, nagy terminál is. Utóbbi már az 1 gigabit/másodperces sebességet is tudni fogja.

Az Amazon egyelőre nem közölte a fogyasztói árakat és a teljes szolgáltatási költséget, amire a modellek piacra kerülése után lehet számítani.

A SpaceX-Starlink alap terminálja egyébként 11,9x20,2 hüvelykes, de kiadtak két nagyobb méretű és teljesítményű, elsősorban vállalkozásoknak, illetve szélsőséges éghajlatra tervezett modellt is: mindkettő 20,1x22,6 hüvelykes. A Starlink által jelenleg kínált adatforgalom sebessége – a szolgáltatási csomag függvényében – maximum 250 megabit/másodperc, de folyamatosan fejlesztik. Ennek ellenére az Ookla nemrég feltárta, hogy vannak olyan régiók az Egyesült Államokban, ahol Musk cégeinek törekvései ellenére csökkent a letöltési sebesség.

Az Amazonnak, ha valóban tudja tartani a belengetett árakat – és a szolgáltatásának havidíja is versenyképes lesz – van keresnivalója az űrinternetpiacon. A cég közölte, hogy az első műholdcsoportot várhatóan 2024 elején fogják fellőni és bíznak benne, hogy még ugyanabban az évben elindíthatják a kereskedelmi szolgáltatást.

Gábor János

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS