A Huawei már idén bemutatja a 6G elődjét

A Huawei már idén bemutatja a 6G elődjét
2024. 03. 12., 13:10

Az ultragyors adatforgalmú kommunikáció újabb mérföldkövét teljesíti a kínai gyártó, amelynek eredményét a szakértők a 6G előszobájaként emlegetik. A Huawei még ebben az évben kereskedelmi forgalomba hozná, 5.5G néven, de egyelőre csak ipari megoldásként. A végcél ugyanakkor a fogyasztói piac.

A Huawei azokat a vállalatokat is megcélozza az ultragyors adatforgalmat biztosító technológiával, amelyek eddig vonakodtak a mobilhálózatok gyártásban vagy üzemeltetésében történő használatától, és inkább a Wi-Fi-t részesítették előnyben. Ez meglehetősen sok szereplőre igaz, hiszen az iparban az 5G-t leginkább csak olyan alkalmazásokhoz vették igénybe, mint a gépi látás és a távvezérlés.

Wu Hequan, a Kínai Internet Társaság tanácsadó bizottságának és a Kínai Szabványosítási Szakértői Bizottságnak az igazgatója leszögezte: az ipari alkalmazásoknak alacsonyabb késleltetésre, gyorsabb feltöltési sebességre, nagyobb biztonságra, kiemelkedő megbízhatóságra, masszívabb kapcsolódásra, pontosabb pozicionálásra, illetve kisebb energiafogyasztásra van szükségük. Az 5.5G éppen ezeket oldhatja meg, az 5G-nél például tízszer gyorsabb sebességgel. Wu szerint az 5.5G az 5G három jellemzőjét is továbbfejleszti: a mobil szélessávot, az ultramegbízható, alacsony késleltetésű kommunikációt és a masszív gépi kommunikációt.

„Nagyon sok olyan felhasználási eset van a logisztikában, a raktározásban és a gyárakban, amelyeket még nem tudtunk elérni az 5G-vel. Ez az a terület, ahol az 5.5G be fog lépni, és más területeken is lendüéetbe hoz bennünket” állította a technológia kapcsán Alexander Lehrmann, a svájci Sunrise távközlési vállalat innovációs és fejlesztési igazgatója, a Huawei 5G Beyond Growth csúcstalálkozóján, a Barcelonában rendezett Mobil Világkongresszuson, február végén.

A Huawei közölte: világszerte eddig több mint 20 városban segített a szolgáltatóknak az 5.5G kereskedelmi ellenőrzésének és tesztelésének megkezdésében – összegzi a The Engineer.

20 városban már megoldotta a Huawei

A Közel-Keleten általános konszenzus alakult ki a technológia fejlesztésével kapcsolatban, így az Öböl-menti Együttműködési Tanács tagországaiban (Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Bahrein, Omán) már le is zárult az 5.5G 10 Gbps sebességű hitelesítése és az új szolgáltatások, például a passzív IoT inkubálása.

Kína három nagy szolgáltatója ugyancsak megkezdte az 5.5G hálózat kiépítését a nagyvárosokban, és vizsgálja a csatlakozó emberek, tárgyak, járművek, iparágak és otthonok számára nyújtott szolgáltatásokat. Hongkongban az üzemeltetők szintén befejezték az 5.5G 10 Gbps sebességű tesztelését és ellenőrzését.

Európában a finn üzemeltetők jutottak el az 5.5G ellenőrzésének lezárásáig a kereskedelmi hálózatokon, és 10 Gbps-nál nagyobb csúcssebességet mértek, valamint igazolták a passzív IoT-technológia működőképességét. Németországban a Huawei szerint a 6 GHz-es sávban működő üzemeltetők 12 Gbps csúcssebességet értek el a többhordozós technikák alkalmazásával.

„Gyorsan közeledünk az intelligens világ felé. A hálózatokkal szemben támasztott követelmények növekedésével az 5.5G kulcsfontosságú lépéssé vált az intelligens világ felé vezető úton. Az 5.5G várhatóan 2024-ben kerül kereskedelmi forgalomba”  jelezte Li Peng, a Huawei vezető alelnöke, egyben a vállalat információ- és kommunikációtechnológiai értékesítési elnöke.

Gábor János

Főoldali kép: Huawei

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS