Több mint 8 százalékkal csökkentek az ipari árak 2024 elején az Európai Unióban

2024. 03. 05., 11:10

2024 januárjában az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az Európai unióban, az átlagos árszint így 8,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban – tájékoztatott az Eurostat.

Az ipari termelői árak az EU-ban
– a további feldolgozásra szánt termékek esetében 5,9 százalékkal,
– az energia esetében 20,1 százalékkal
csökkentek, míg a
– beruházási javak esetében 1,9 százalékos,
– a tartós fogyasztási cikkek körében 0,5 százalékos,
– a nem tartós fogyasztási cikkek körében 1,7 százalékos
növekedést számított az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül az ipari termelői árak legnagyobb éves csökkenését Írországban (mínusz 21,5 százalék), Bulgáriában (mínusz 17,8 százalék) és Lettországban (mínusz 12,3 százalék) regisztrálták. Növekedés már csak három tagállamban: Luxemburgban (+15,0 százalék), Máltán (+0,7 százalék) és Szlovéniában (+0,3 százalék) volt megfigyelhető.

Magyarországon a statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a belföldi értékesítés árai 7,6, százalékkal csökkentek éves összevetésben 2024 első hónapjában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS