A génmódosított csirkének meg se kottyan a madárinfluenza

A génmódosított csirkének meg se kottyan a madárinfluenza
2023. 10. 16., 16:10

Az élelmiszerellátás kritikus pontja lehet, hogy az állattartásban olyan ellenálló fajok jelenjenek meg, amelyek immunisak az ismert fertőzésekre. A madárinfluenza (H5N1) lehet az első, ami génmódosítással eltűnhet a világból.

Mivel a teljes átoltottság szinte elérhetetlen kategória, a legkonzekvensebb mód a baromfiállomány fertőzéseinek elkerülésére az lenne, ha eleve immunisak lennének, például olyan betegségekre, mint a madárinfluenza. Az Állategészségügyi Világszervezet adatai szerint csak 2021 októbere és 2022 szeptembere között 140 milliónál több baromfi pusztult el, vagy került kényszervágásra a H5N1, illetve más altípusú vírus miatt. Ez sokmillió kilogramm elvesztegetett húsmennyiség, ami megspórolható lenne a vírusnak ellenálló fajták elterjesztésével, és akkor még nem beszéltünk az élelmiszerbiztonsági hozadékról.

Az Edinburgh-i Egyetem Roslin Intézetének tudósai bíztató megoldást találtak a problémára: olyan génmódosított csirkéket tenyésztettek ki, amelyek részben már immunisak a madárinfluenzára – írja a BBC. A kutatók azt vallják, hogy csak a teljes immunitás elérése iktathatja ki annak veszélyét, hogy a jövőben egyre több baromfiállományt kelljen leölni a fertőzés miatt.

A sikeres génszerkesztés azon az elven nyugszik, hogy a madárinfluenzát okozó influenza A vírusok a felszíni fehérjék, így a hemagglutinin (H) és a neuraminidáz (N) alapján számos altípusra oszthatók, majd kiszűrhetők közülük a virulensebbek, amelyek képesek súlyos betegséget okozni.

A madárinfluenza elsősorban a beteg madarakkal vagy azok ürülékével, nyálával, légúti váladékával való közvetlen érintkezés útján terjed, másodsorban viszont megbetegedést okozhat a fertőzött élelmiszerrel és vízzel, vagy épp' a gondozók felszerelésével és ruházatával való találkozás. A fertőzött szárnyasok tünetei a kisebb vagy tünetmentes betegségektől a súlyos megbetegedésig vagy elhalálozásig terjedhetnek. A fertőzésre utaló jelek lehetnek neurológiai tünetek és légzési nehézségek vagy duzzadt szemek, duzzadt fej és nyak.

A H5N1 emberre is átterjedhet és szélsőséges esetben súlyos légzőszervi megbetegedést vagy akár halált okozhat.

A skót tudósoknak köszönhetően a veszély a múlté lehet. A kísérletben megfigyelt, génkezelt csirkéik jó része két évvel a fertőzés után sem mutatta a madárinfluenza negatív mellékhatásait. De a módszer egyelőre nem tökéletes, mert a vírus a csirkék kb. felét megfertőzte. Az állomány ezen részéről csak annyi mondható el pozitívumként, hogy ha nem is váltak teljesen immunissá, legalább fokozottan ellenállónak bizonyultak a vírussal szemben. A kutatók nem nyugszanak bele az eredménybe, hiszen a fogyasztókra nézve csak az jelenthet teljes védettséget, ha elérik a százszázalékos immunitást.

Az eddigi eredményeket dicséretesnek értékelték, de mindenképpen tovább kell dolgozniuk, hisz' minden olyan beavatkozás, ami csak részleges ellenállást alakít ki, mutációra késztetné a vírust. Ebben az esetben akár egy erősebb madárinfluenza is kialakulhat, még nagyobb veszélyt okozva a baromfihús ellátási láncra és végső soron az emberi fogyasztókra.

A madárinfluenza egyes altípusai, mint a H5N1 és a H7N9, máris aggodalmat keltettek a közvéleményben, ami okkal tart a világjárvány lehetőségétől, illetve még súlyosabb, az emberre még veszélyesebb mutációk kialakulásától. Az új fejlesztés mögött álló tudósok ugyanakkor azt állítják, közelében vannak a teljes immunitás elérésének. A madárinfluenzáért felelős három génből eddig kettőt sikerült létrehozni, és bíznak abban, hogy a harmadikkal is meg fognak birkózni, már a következő néhány évben.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: wirestock - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS