Változhatnak az amerikai befektetések adózására vonatkozó szabályok

2023. 10. 24., 14:22

Október 18-án a Pénzügyminisztérium társadalmi egyeztetés céljából közzétette azt a jogszabálytervezetet, amely többek között a személyi jövedelemadóról szóló törvényt is módosítani fogja. A változtatások egy része az amerikai-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény 2024. évi megszűnésével kapcsolatos negatív hatásokat tervezi mérsékelni – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország.

Amerikai tőzsdei befektetések

A törvénytervezet előtt nem volt teljesen egyértelmű, hogy magyar magánszemély befektetők esetében az amerikai piacokon megkötött ügyletek nyeresége miként fog adózni az egyezmény megszűnése után. Erre ad egyértelmű választ a javaslat, amely kiterjesztheti az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek fogalmát úgy, hogy az magában foglalja az OECD államok – azaz többek között az USA – piacain megkötött ügyleteket, egyezmény hiányában is. Ez azt eredményezi, hogy az amerikai veszteséges ügyletek elszámolása a nyereségekkel szemben továbbra is elérhető lenne a magyar magánszemély befektetők számára.

Amerikai kamatok

A törvénytervezet úgy javasolja módosítani az adószabályokat, hogy egyezmény hiányában is a magánszemély kamatjövedelme – és nem egyéb jövedelme – legyen az OECD tagállamban székhellyel rendelkező személy által fizetett kamat. E változás következtében nemcsak az amerikai részvények, hanem az ilyen kötvények és állampapírok is rákerülhetnek a magyar tartós befektetési számlákra 2024-től is.

Osztalék

Az egyezmény megszűnése továbbra is azt jelenti, hogy az amerikai osztalékjövedelmeket 30%-os amerikai forrásadó terheli, amelyből maximálisan 10% számolható el a magyar adóval szemben. Azaz az amerikai adó mellett lesz egy minimum 5%-os magyar adófizetési kötelezettség is.

Sportolók és előadóművészek

Az amerikai-magyar egyezmény 2024-ig a rövid távon Magyarországon tartózkodó amerikai sportolók és előadóművészek magyarországi adóztatását nem engedte meg. Az egyezmény megszűnése azonban ezen változtat. Például, ha 2024-től egy egyesült államokbeli előadóművész Magyarországon koncertezik, akkor a koncertért kapott díjazás 15 százalék magyar személyi jövedelemadó kötelezettség alá esik majd.

A várható törvénymódosítás ezzel kapcsolatban kimondja, hogy a jövedelemszerzés helye akkor is Magyarország marad, ha az előadóművész, a sportoló jövedelme nem a magánszemélynél, hanem egy másik személynél keletkezik. A szabály célja vélhetően az, hogy ha például a fellépésért járó díjazást a magyar koncertszervező nem közvetlenül az előadóművész, hanem például egy vállalkozás, egy „star company” részére fizeti meg, a jövedelem akkor is magyar forrású, Magyarországon adóztatható legyen. További vizsgálatot igényel, hogy az ilyen star companyk részére történő kifizetéseket terhelheti-e Magyarországon adóelőleg levonási kötelezettség.

Forrás: PwC Magyarország

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS