Vállalkozási vagy megbízási szerződés: három lényeges különbség

2021. 08. 05., 17:45

A vállalkozási és megbízási szerződés a leggyakrabban előforduló szerződések közé tartozik. Sokan úgy gondolják, hogy a kettő valójában ugyanaz, csak több néven is emlegethetjük. Ám ez súlyos tévedés. Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kötünk vállalkozási, és mikor megbízási szerződést. Mi a vállalkozási és megbízási szerződés 3 lényeges különbsége?

Lényeges az eredmény a vállalkozási és megbízási szerződés esetén?

Az egyik lényeges különbség az eredményhez kapcsolódik. Pontosabban ahhoz, hogy a szerződés teljesítéséhez elengedhetetlen-e az eredmény vagy sem – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

A vállalkozási szerződés esetén lényeges az eredmény. A vállalkozó a szerződésben egy előre meghatározott eredmény létrehozására vállal kötelezettséget.

Például, ha megrendeljük a gyerek szülinapi tortáját, akkor egyértelmű, hogy végül a kívánt tortát szeretnénk megkapni. Vagyis a lényeg az eredmény lesz. Nem igazán boldogítana bennünket a cukrász, ha a kész torta helyett biztosítana bennünket arról, hogy mindent megtesz, majd végül közölné, hogy egész éjjel a tortán dolgozott, de sajnos a piskóta összeesett, így a torta helyett az elkészült krémet adná csak át.

A megbízás azonban már más kérdés.

Megbízási szerződés esetén a megbízott valamilyen feladat ellátására vállal kötelezettséget. Míg a vállalkozási szerződés esetén nem kerülhető el az eredmény, a vállalkozó egy eredmény létrehozására vállalkozik, addig a megbízás esetén a megbízott egy feladat gondos ellátásra köteles. Az eredmény azonban nem feltétlenül csak rajta múlik. Például a nyelvtanár a megfelelő, gondos tanításra vállal kötelezettséget, de garantálni nem tudja, hogy a tanuló mindenképpen sikeres nyelvvizsgát tesz le egy hónapon belül.

Természetesen a vállalkozó is szakszerűen, gondosan kell, hogy eljárjon. Ám nála a megfelelő eredmény sem maradhat el. Például a különböző szabványokat és szakmai előírásokat betartva, a felek által meghatározott eredményt elérve kell eljárnia. A szép, ám ehetetlen torta nem jelenti a szerződés megfelelő teljesítését. Ugyanígy nem fogadnánk el megfelelő teljesítésnek a csálén feltett csempéket sem, holott a csempék végül is fent vannak a kívánt helyen. A Mekk Elek-féle megoldások és eredmény önmagában nem elfogadható.

Mikor jár díjazás a vállalkozónak és mikor a megbízottnak?

A díjazásban is lehet eltérés a vállalkozó és a megbízott esetén.

Fő szabály szerint a vállalkozó díjra az eredmény elérésével jogosult. Ez azonban csak a fő szabály, hiszen a szerződő felek másként is megállapodhatnak. A díjazás gyakran történik több részletben. Ebben az esetben lényeges, hogy a felek mihez kötik az egyes részletek kifizetését. Az eredményhez kötött díjazás nem feltétlenül jelenti, hogy eredmény hiányában semmi sem jár a vállalkozónak. A díjazás arányos része járhat részeredmények esetén is.

A megbízási szerződés esetén, mivel az alapból nem az eredményhez van kötve, a díjazás a feladat megfelelő ellátása esetén jár. Itt tehát nem az eredményhez kapcsolódik a kifizetendő megbízási díj. Itt is előfordulhat, hogy a díjnak csak arányos részére jogosult a megbízott. Ilyen eset, ha a feladatot csak részben látta el. Bár a megbízás alap esetben nem az eredményhez kapcsolódik, mégis fontos lehet az eredmény. Ha az eredmény részben vagy egészben azért marad el, mert a megbízott nem a megfelelő gondossággal, nem szakszerűen látta el a feladatát, akkor a megbízási díjra sem lesz jogosult.

Utasítási jog a vállalkozási és megbízási szerződés esetén

A vállalkozó és a megbízott élete abban is különbözik, hogy milyen módon, milyen mértékben szólhatnak bele a munkájába. Ez az utasítási jog eltérő szabályaiban nyilvánul meg.

Vállalkozás esetén a megrendelő adhat utasítást a vállalkozónak, ám abba nem szólhat bele, hogy a vállalkozó hogyan szervezi a tevékenységét. Az utasítása nem teheti terhesebbé a szerződés teljesítését a vállalkozó számára. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A megrendelő például meghatározhatja, hogy milyen színű legyen a festés, milyen ízű legyen a torta stb. De azt nem határozhatja meg, hogy a vállalkozó hogyan szervezze a munkát. A vállalkozónak utasítás nélkül is úgy kell megszerveznie a tevékenységét, hogy a munkát határidőben, gazdaságosan, szakszerűen és biztonságosan végezze el.

Megbízás esetén már szélesebb a megbízó utasítási joga. A megbízó akár részletekre kiterjedően is utasíthatja a megbízottat. Az más kérdés, hogy mikor érdemes ezzel a joggal élnie a megbízónak. Ha az ügy ellátásához a megbízott rendelkezik megfelelő szaktudással, nem biztos, hogy érdemes utasításokkal elhavazni. Fő szabály szerint a megbízottnak követni kell a megbízó utasításait. Ha azonban a megbízó érdeke feltétlenül azt kívánja, és már nincs mód arra, hogy erről a megbízót a megbízott előre értesítse, akkor eltérhet az utasítástól.

Az utasításnál előfordulhat, hogy az szakszerűtlen lesz. Ilyen esetben külön szabályok segítik a vállalkozót és a megbízottat is, hogy mit tegyenek. Abban az esetben, ha az utasítás végrehajtása jogszabály vagy hatósági határozat megsértéséhez vezetne, vagy veszélyeztetné mások személyét vagy vagyonát, akkor mind a vállalkozó, mind a megbízott köteles megtagadni az utasítás teljesítését.

Vállalkozási vagy megbízási szerződés?

Mindig vizsgáljuk meg a szerződéssel kapcsolatos célt. Ha valamilyen előre meghatározott eredményt akarunk elérni, akkor valószínű, hogy vállalkozásról beszélhetünk. Például az autó javítása vállalkozás lesz, hiszen konkrét eredményt szeretnénk látni. Ám, ha valamilyen tevékenység ellátása a cél, akkor már inkább megbízásról lehet szó. Ilyen a gyerek korrepetálása, a különböző tanácsadási feladatok. A megbízás nem jelenti automatikusan, hogy nem lehet eredményhez kötni. Önmagában az eredmény léte vagy nem léte nem az egyedüli döntő körülmény.

Egy megfelelő szerződés elkészítése során több dologra is oda kell figyelni, alaposan ismerni kell a jogi előírásokat. Ha megfelelő szerződést szeretnénk kötni, érdemes szakemberhez, ügyvédhez fordulni, mint ahogy legtöbben az autónak sem magunk esünk neki, ha nem indul, a gyereket sem mi készítjük fel az érettségire és a vízvezetéket sem állunk neki kicserélni, ha nem ez a szakmánk.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-23 19:23:00
A Központi Nyomozó Főügyészség a külföldi hivatalos személy vonatkozásában üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozása során őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS