Vállalkozási vagy megbízási szerződés: három lényeges különbség

2021. 08. 05., 17:45

A vállalkozási és megbízási szerződés a leggyakrabban előforduló szerződések közé tartozik. Sokan úgy gondolják, hogy a kettő valójában ugyanaz, csak több néven is emlegethetjük. Ám ez súlyos tévedés. Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kötünk vállalkozási, és mikor megbízási szerződést. Mi a vállalkozási és megbízási szerződés 3 lényeges különbsége?

Lényeges az eredmény a vállalkozási és megbízási szerződés esetén?

Az egyik lényeges különbség az eredményhez kapcsolódik. Pontosabban ahhoz, hogy a szerződés teljesítéséhez elengedhetetlen-e az eredmény vagy sem – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

A vállalkozási szerződés esetén lényeges az eredmény. A vállalkozó a szerződésben egy előre meghatározott eredmény létrehozására vállal kötelezettséget.

Például, ha megrendeljük a gyerek szülinapi tortáját, akkor egyértelmű, hogy végül a kívánt tortát szeretnénk megkapni. Vagyis a lényeg az eredmény lesz. Nem igazán boldogítana bennünket a cukrász, ha a kész torta helyett biztosítana bennünket arról, hogy mindent megtesz, majd végül közölné, hogy egész éjjel a tortán dolgozott, de sajnos a piskóta összeesett, így a torta helyett az elkészült krémet adná csak át.

A megbízás azonban már más kérdés.

Megbízási szerződés esetén a megbízott valamilyen feladat ellátására vállal kötelezettséget. Míg a vállalkozási szerződés esetén nem kerülhető el az eredmény, a vállalkozó egy eredmény létrehozására vállalkozik, addig a megbízás esetén a megbízott egy feladat gondos ellátásra köteles. Az eredmény azonban nem feltétlenül csak rajta múlik. Például a nyelvtanár a megfelelő, gondos tanításra vállal kötelezettséget, de garantálni nem tudja, hogy a tanuló mindenképpen sikeres nyelvvizsgát tesz le egy hónapon belül.

Természetesen a vállalkozó is szakszerűen, gondosan kell, hogy eljárjon. Ám nála a megfelelő eredmény sem maradhat el. Például a különböző szabványokat és szakmai előírásokat betartva, a felek által meghatározott eredményt elérve kell eljárnia. A szép, ám ehetetlen torta nem jelenti a szerződés megfelelő teljesítését. Ugyanígy nem fogadnánk el megfelelő teljesítésnek a csálén feltett csempéket sem, holott a csempék végül is fent vannak a kívánt helyen. A Mekk Elek-féle megoldások és eredmény önmagában nem elfogadható.

Mikor jár díjazás a vállalkozónak és mikor a megbízottnak?

A díjazásban is lehet eltérés a vállalkozó és a megbízott esetén.

Fő szabály szerint a vállalkozó díjra az eredmény elérésével jogosult. Ez azonban csak a fő szabály, hiszen a szerződő felek másként is megállapodhatnak. A díjazás gyakran történik több részletben. Ebben az esetben lényeges, hogy a felek mihez kötik az egyes részletek kifizetését. Az eredményhez kötött díjazás nem feltétlenül jelenti, hogy eredmény hiányában semmi sem jár a vállalkozónak. A díjazás arányos része járhat részeredmények esetén is.

A megbízási szerződés esetén, mivel az alapból nem az eredményhez van kötve, a díjazás a feladat megfelelő ellátása esetén jár. Itt tehát nem az eredményhez kapcsolódik a kifizetendő megbízási díj. Itt is előfordulhat, hogy a díjnak csak arányos részére jogosult a megbízott. Ilyen eset, ha a feladatot csak részben látta el. Bár a megbízás alap esetben nem az eredményhez kapcsolódik, mégis fontos lehet az eredmény. Ha az eredmény részben vagy egészben azért marad el, mert a megbízott nem a megfelelő gondossággal, nem szakszerűen látta el a feladatát, akkor a megbízási díjra sem lesz jogosult.

Utasítási jog a vállalkozási és megbízási szerződés esetén

A vállalkozó és a megbízott élete abban is különbözik, hogy milyen módon, milyen mértékben szólhatnak bele a munkájába. Ez az utasítási jog eltérő szabályaiban nyilvánul meg.

Vállalkozás esetén a megrendelő adhat utasítást a vállalkozónak, ám abba nem szólhat bele, hogy a vállalkozó hogyan szervezi a tevékenységét. Az utasítása nem teheti terhesebbé a szerződés teljesítését a vállalkozó számára. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A megrendelő például meghatározhatja, hogy milyen színű legyen a festés, milyen ízű legyen a torta stb. De azt nem határozhatja meg, hogy a vállalkozó hogyan szervezze a munkát. A vállalkozónak utasítás nélkül is úgy kell megszerveznie a tevékenységét, hogy a munkát határidőben, gazdaságosan, szakszerűen és biztonságosan végezze el.

Megbízás esetén már szélesebb a megbízó utasítási joga. A megbízó akár részletekre kiterjedően is utasíthatja a megbízottat. Az más kérdés, hogy mikor érdemes ezzel a joggal élnie a megbízónak. Ha az ügy ellátásához a megbízott rendelkezik megfelelő szaktudással, nem biztos, hogy érdemes utasításokkal elhavazni. Fő szabály szerint a megbízottnak követni kell a megbízó utasításait. Ha azonban a megbízó érdeke feltétlenül azt kívánja, és már nincs mód arra, hogy erről a megbízót a megbízott előre értesítse, akkor eltérhet az utasítástól.

Az utasításnál előfordulhat, hogy az szakszerűtlen lesz. Ilyen esetben külön szabályok segítik a vállalkozót és a megbízottat is, hogy mit tegyenek. Abban az esetben, ha az utasítás végrehajtása jogszabály vagy hatósági határozat megsértéséhez vezetne, vagy veszélyeztetné mások személyét vagy vagyonát, akkor mind a vállalkozó, mind a megbízott köteles megtagadni az utasítás teljesítését.

Vállalkozási vagy megbízási szerződés?

Mindig vizsgáljuk meg a szerződéssel kapcsolatos célt. Ha valamilyen előre meghatározott eredményt akarunk elérni, akkor valószínű, hogy vállalkozásról beszélhetünk. Például az autó javítása vállalkozás lesz, hiszen konkrét eredményt szeretnénk látni. Ám, ha valamilyen tevékenység ellátása a cél, akkor már inkább megbízásról lehet szó. Ilyen a gyerek korrepetálása, a különböző tanácsadási feladatok. A megbízás nem jelenti automatikusan, hogy nem lehet eredményhez kötni. Önmagában az eredmény léte vagy nem léte nem az egyedüli döntő körülmény.

Egy megfelelő szerződés elkészítése során több dologra is oda kell figyelni, alaposan ismerni kell a jogi előírásokat. Ha megfelelő szerződést szeretnénk kötni, érdemes szakemberhez, ügyvédhez fordulni, mint ahogy legtöbben az autónak sem magunk esünk neki, ha nem indul, a gyereket sem mi készítjük fel az érettségire és a vízvezetéket sem állunk neki kicserélni, ha nem ez a szakmánk.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS