Új zöldadók

Új zöldadók
2023. 08. 01., 12:40

Jelentős összegű új adó- és díjteher fogja sújtani egyes térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesülő létesítmények üzemeltetőit – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország.

A közelmúltban kihirdetett 320/2023. (VII. 17.) kormányrendelet két új fizetési kötelezettséget vezetett be, melyek a jelentős térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesülő létesítmények üzemeltetőit terhelik. A fizetési kötelezettségek már 2023-ban alkalmazandókhívják fel a figyelmet a PwC Magyarország szakértői.

Ki érintett?

Jelentős térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesülő létesítmény üzemeltetőjének minősül, akinek a létesítménye: 

  • a tárgyévet megelőző évben és az azt megelőző három évben hitelesített szén-dioxid-összkibocsátása átlagának legalább 50 százalékával megegyező mértékű térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesült, és
  • a tárgyévet megelőző három évben a hitelesített szén-dioxid-kibocsátásának éves átlaga meghaladta a 10 000 tonnát.

Tehát azok a létesítmények érintettek az új fizetési kötelezettséggel, amelyek fenti időszakokra vetített átlagos éves kibocsátása több, mint 10 000 tonna és az átlagos éves kibocsátás legalább felét elérő ingyenes kvótamennyiség kiosztásban részesültek. 

Szén-dioxid-kvóta adó

Az adó alapja a jelentős térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesülő létesítmény üzemeltetője 2012. évi CCVII. törvény szerinti kibocsátásának tCO2-ben számított mennyisége.

Az adó mértéke 40 EUR/tCO2-vel egyenértékű forintnak megfelelő összeg.

Az adózónak negyedévente adóelőleget kell fizetnie – melynek összege az adóalap tárgynegyedévre számított összege –, amelyről bevallást is be kell nyújtania. A szén-dioxid-kvóta adóról adóévenként, az adóévet követő év május 31-ig kell éves adóbevallást benyújtani az adóhatóság felé, valamint eddig az időpontig kell megfizetni azt az adóösszeget, amit az adóelőlegek nem fedeznek. Ha a megfizetett előlegek összege meghaladja az éves adókötelezettség összegét, az éves bevallásban van lehetőség a visszaigénylést kérelmezni.

Az adókötelezettséget visszamenőlegesen, már a teljes, 2022. december 31-ét követően kezdődő adóév vonatkozásában alkalmazni kell. A 2023. adóév első, második és harmadik negyedévére vonatkozó adóelőleget a harmadik negyedévet követő hónap 15. napjáig kell bevallani és megfizetni.

Bizonyos feltételek fennállása esetén lehetőség van kedvezmény érvényesítésére; az adóalap az adóbevallásában 50 százalékkal csökkenthető az adóalany tárgyévre vonatkozó hitelesített kibocsátási jelentése alapján, ha következők teljesülnek:

  • az adóalany szén-dioxid-kibocsátással járó termelésének szintje legalább az egységes környezethasználati engedélyben foglalt, a főtevékenységéhez tartozó kapacitásának 90%-át elérte vagy meghaladta, 
  • az adóalanynak a kormányrendelet hatályba lépésekor hatályos egységes környezethasználati engedélyében foglalt, a főtevékenységéhez tartozó kapacitása a tárgyévet megelőző évi egységes környezethasználati engedélyében foglalt kapacitásához képest nem csökkent, és
  • az adóalany fajlagos – egységnyi előállított termékre eső – szén-dioxid-kibocsátása legalább az Európai Unió emissziókereskedelmi rendszerében használt, az Európai Unió által elvárt lineáris csökkentési tényezővel megegyező mértékben csökkent.

Azaz a kedvezmény akkor érvényesíthető, ha az adóalany 2023-ban 2,2 százalék, 2024-től pedig 4,3 százalék tényleges CO2 kibocsátáscsökkentést ért el kapacitásai és termelési volumenének fenntartása mellett.

Tranzakciós díj

Új fizetési kötelezettség terheli 2023-tól az ingyenes kvóták értékesítését is, ugyanis tranzakciós díjat kell fizetnie a jelentős térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesülő létesítmény üzemeltetőjének, ha térítésmentes szén-dioxid-kvótáját átruházza.

A tranzakciós díj mértéke 10 százalék, amit a tranzakcióval érintett térítésmentes kvóta átruházása teljesülésének napján vagy az azt megelőző utolsó tőzsdei napon érvényes EEX-EUA tőzsdei árfolyam és a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott napi középárfolyam alapján számolnak ki.

Az üzemeltetőnek a tranzakciós díjjal érintett ügylet teljesülésének napjától s számított 10 napon belül be kell jelentenie a tranzakciót a klímavédelemért felelős hatóságnak. A tranzakciós díj összegéről a klímavédelemért felelős hatóság egyenlegértesítőt küld, ami alapján az üzemeltetőnek 30 napon belül meg kell fizetnie a tranzakciós díjat.

Javasolt lépések

Az új kötelezettségekkel kapcsolatban az első és legfontosabb lépés annak megállapítása, hogy megfelel-e a gazdálkodó az adóalany fogalmának, azaz mekkora mértékű térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesült és mekkora volt a hitelesített szén-dioxid-kibocsátása.

Az érintett gazdálkodók esetében célszerűnek tartjuk a következő lehetőségek vizsgálatát:

  • A szén-dioxid-kvóta adóalapcsökkentési feltételeinek történő megfelelés vizsgálata, illetve annak felmérése, hogy a kibocsátást csökkentő intézkedések bevezetésével van-e lehetőség a jövőben megfelelni a kedvezmény feltételeinek.
  • A térítésmentes kibocsátási egység átruházásának elhalasztása, különösen, ha van rá esély, hogy a későbbiekben a létesítmény fel fogja használni azt.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS