Mikor adható figyelmeztetés a munkavállalónak?

2023. 12. 19., 12:40

A munkáltatónak többféle fegyelmezési lehetősége van a munkavállalóval szemben. A dolgozó kötelezettségszegése esetén alkalmazható figyelmeztetés vagy súlyosabb fegyelmezési eszközök is. Mikor jogosult a munkáltató figyelmeztetésben részesíteni a munkavállalót? Mit tehet a munkavállaló figyelmeztetés esetén? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A munkáltató fegyelmezési lehetőségei

A Munka Törvénykönyve nem szabályozza részletesen azokat a fegyelmezési eszközöket, amelyek a munkáltató rendelkezésére állnak. A törvény csak a felmondást és az azonnali hatályú felmondást szabályozza, amely felfogható a munkáltató fegyelmezési eszközeként is.

A felmondás és az azonnali hatályú felmondás a legsúlyosabb fegyelmezési lehetőség, hiszen mindkettő a munkaviszony megszüntetését jelenti. Sok esetben a munkáltatónak nincs szándéka vagy módja ezen eszközök alkalmazására. Előfordulhat például, hogy a munkavállaló kötelezettségszegése nem olyan jelentős, hogy az lehetővé tenné az azonnali hatályú felmondást.

A Munka Törvénykönyve a felekre bízza, hogy további fegyelmezési eszközöket biztosítanak-e a munkáltató részére. A törvény szerint a felek kollektív szerződésben vagy a munkaszerződésben hátrányos következményeket állapíthatnak meg arra az esetre, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségét vétkesen megszegi. E hátrányos jogkövetkezmények magukban foglalhatnak vagyoni jellegű és nem vagyoni jellegű hátrányokat. A munkaszerződésben vagy kollektív szerződésben biztosított fegyelmezési eszköz lehet például:
– az előmenetelben visszavetés,
– az ideiglenes áthelyezés,
– bizonyos kedvezmények átmeneti megvonása,
– bónuszok elvesztése,
– a munkavállaló által fizetendő pénzösszeg.

Minden fegyelmi eszköz esetén figyelembe kell venni, hogy csak munkaviszonnyal összefüggő, a munkaviszony feltételeit határozott időre módosító hátrány lehet. A munkavállalóval szemben alkalmazható hátrány a munkavállaló személyiségi jogát és emberi méltóságát nem sértheti. Vagyoni jellegű hátrány alkalmazása esetén ez összességében nem haladhatja meg a munkavállaló egyhavi alapbérének összegét.

A figyelmeztetés mint fegyelmezési eszköz

A figyelmeztetés a legenyhébb fegyelmi eszköz a munkáltató eszköztárában. Fontos, hogy a bírói gyakorlat szerint a munkáltató akkor is élhet a figyelmeztetés eszközével, ha kollektív szerződésben vagy munkaszerződésben a felek külön nem állapodtak meg erről. A munkáltató figyelmeztetési joga az őt a törvény alapján megillető utasítás adási és ellenőrzési jogából ered.

A figyelmeztetés a munkáltató által egyoldalúan alkalmazható fegyelmezési lehetőség. A figyelmeztetés konkrét hátránnyal nem jár a munkavállalóra nézve. Az a szerepe, hogy felhívja a dolgozó figyelmét a kötelezettségszegésre, és figyelmezteti arra, hogy a jövőben tartózkodjon ettől, illetve teljesítse a kötelezettségeit. A figyelmeztetésben a munkáltató kilátásba helyezheti súlyosabb következmények alkalmazását, ha a munkavállaló ismételt kötelezettségszegést követ el. A dolgozót figyelmeztetheti arra is, hogy ismételt kötelezettségszegés esetén súlyosabb következményekre számíthat.

A figyelmeztetést írásban vagy szóban is lehet közölni a munkavállalóval. A figyelmeztetésnek tartalmaznia kell indokolást is, azaz ki kell derülnie belőle, hogy a munkavállaló mely kötelezettségszegése miatt részesül figyelmeztetésben. A szóbeli figyelmeztetés aggályos lehet, mivel ebben az esetben a figyelmeztetés tartalma, időpontja utóbb nehezebben bizonyítható.

Mit tehet a munkavállaló figyelmeztetés esetén?

Ha a munkavállaló a figyelmeztetésben foglaltakat nem tartja megalapozottnak, akkor jogosult bírósághoz fordulni. A munkavállaló kérheti a bíróságtól a figyelmeztetés jogellenességének megállapítását és hatályon kívül helyezését. Az ilyen perben a munkáltató köteles azt bizonyítani, hogy az indokként megjelölt vétkes kötelezettségszegés megtörtént, így a figyelmeztetés tényszerű és okszerű indokokon alapul.

A munkavállaló a keresetlevelet a figyelmeztetés közlésétől számított 30 napon belül nyújthatja be a bírósághoz. A bírósághoz fordulás lehetőségéről és határidejéről a munkáltató a közléskor köteles tájékoztatni a munkavállalót.

A figyelmeztetés nem jár azonnali hátránnyal, azonban mégis lehet jelentősége annak, hogy a munkavállaló bírósághoz fordul-e. Ennek oka, hogy a figyelmeztetés később további hátrányok alkalmazását is megalapozhatja. Különösen akkor, ha a munkáltató szerint később ismételt kötelezettségszegés történik.

Például a munkáltató egy későbbi felmondásban is hivatkozhat a korábban adott figyelmeztetésre. Fontos tudni, hogy ha a munkáltató valamely kötelezettségszegés miatt már figyelmeztetésben részesítette a dolgozót, akkor ugyanezen kötelezettségszegésre hivatkozva a munkaviszonyát már nem szüntetheti meg. Tehát a munkavállalót ugyanazon kötelezettségszegése miatt nem lehet kétszeres hátránnyal sújtani. Természetesen, ha a munkavállaló ismételten megszegi a kötelezettségét, akkor már adott a lehetőség, hogy a munkáltató további hátrányt alkalmazzon, beleértve akár a felmondást is.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS