Mi a teendő védjegybitorlás esetén?

2023. 04. 25., 19:22

A védjegy tulajdonosának alapvető joga, hogy a védjegyet kizárólagosan használja, illetve a használatot másoknak engedélyezze. Mit tehet a védjegy jogosultja, ha valaki jogsértő módon használja a védjegyét? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Mit értünk védjegybitorlás alatt?

Védjegybitorlásnak nevezzük, amikor valaki gazdasági tevékenysége körében a védjegyet jogosulatlanul használja. Védjegybitorlásnak nem csak az minősül, ha a védjeggyel azonos megjelölést jogosulatlanul használ valaki. Az is védjegybitorlás, ha olyan megjelölést használnak, amelyet a fogyasztók a védjeggyel összetéveszthetnek a megjelölés és a védjegy azonossága, hasonlósága, vagy az érintett áruk és szolgáltatások azonossága vagy hasonlósága miatt.

A védjegybitorlás akkor is megvalósul, ha a védjeggyel azonos vagy hasonló megjelölést a bitroló nem a védjegy árujegyzékében felsorolt (vagy hasonló) árukkal vagy szolgáltatásokkal összefüggésben használja, de a megjelölés alapos ok nélküli használata a védjegy megkülönböztető képességét vagy hírnevét sértené vagy tisztességtelenül kihasználná.

A védjegy jogosulatlan használata sokféle formát ölthet. Jellemzően a védett megjelölés árun vagy csomagolásán való jogosulatlan elhelyezésével, vagy a védjegy valamely szolgáltatás kapcsán való jogtalan megjelenítésével valósul meg. Történhet védjegybitorlás a védjegynek például üzleti levelezésben, áru/szolgáltatás reklámjában, weboldal megnevezésében való jogosulatlan használatával.

Mikor nem követ el valaki védjegybitorlást?

A védjegyoltalom jogosultja használati szerződés útján (védjegylicencia-szerződés) engedélyt adhat másoknak a védjegy használatára. Természetesen, aki az oltalom jogosultja által adott engedély alapján és a szerződésnek megfelelően használja a védjegyet, az nem követ el védjegybitorlást.

Nem minősül védjegybitorlásnak az sem, ha valaki gazdasági tevékenysége során, a tisztességes ipari és kereskedelmi gyakorlattal összhangban használja a védjegyet a védjegyjogosult áruinak vagy szolgáltatásainak ekként történő azonosítása vagy azokra való hivatkozás céljából.

A védjegyjogosult nem tilthatja meg a védjegy használatát olyan árukkal kapcsolatban, amelyeket ő hozott forgalomba, vagy amelyeket kifejezett hozzájárulásával hoztak forgalomba. Kivételt képez, ha a védjegyjogosultnak jogos érdeke fűződik ahhoz, hogy az áruk további forgalmazását ellenezze. Így különösen, ha az áru állagát, állapotát megváltoztatták, illetve károsították.

Ha a korábbi védjegy jogosultjának tudomása van arról, hogy a később bejegyzett védjegyet belföldön használják, és ennek ellenére 5 évig megszakítás nélkül eltűri a későbbi védjegy használatát, a továbbiakban nem léphet fel a későbbi védjegy használatával szemben.

Mit tehet a jogosult védjegybitorlás esetén?

A védjegyoltalom jogosultja szükség esetén bírósági úton is felléphet a védjegybitorlással szemben. A jogosult ennek keretében az alábbiakat követelheti.

  • A védjegybitorlás megtörténtének bírósági megállapítását.
  • A védjegybitorlás vagy az azzal közvetlenül fenyegető cselekmények abbahagyását és a bitorló eltiltását a további jogsértéstől.
  • Követelheti, hogy a bitorló szolgáltasson adatot a bitorlással érintett áruk, szolgáltatások előállításában, forgalmazásában, illetve teljesítésében résztvevőkről. Kérheti az adatszolgáltatást az ilyen áruk terjesztésére kialakított üzleti kapcsolatokról is.
  • Követelheti, hogy a bitorló nyilatkozattal vagy más megfelelő módon adjon elégtételt. Kérheti, hogy szükség esetén a bitorló részéről vagy költségén az elégtételnek megfelelő nyilvánosságot biztosítsanak.
  • A védjegybitorlással elért gazdagodás visszatérítését.
  • A kizárólag vagy elsősorban a védjegybitorlásra használt eszközök és anyagok, valamint a védjegybitorlással érintett áruk, illetve csomagolóanyagok lefoglalását, átadását, kereskedelmi forgalomból való visszahívását, onnan való végleges kivonását, illetve megsemmisítését.
  • A védjegybitorlással okozott károk megtérítését.

A védjegybitorlás bűncselekménynek minősül, ezért az oltalom jogosultja feljelentést is tehet iparjogvédelmi jogok megsértése miatt.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS