Kkv-finanszírozási lehetőségek, 2023

2023. 12. 08., 10:10

A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.

A mai gazdasági környezetben a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok közepette is szüksége van a vállalatoknak külső forrásra növekedési stratégiájuknak finanszírozásához, amelynek a hagyományos banki finanszírozás csak egyik alternatívája – kezdi friss bejegyzését Almási Levente, az RSM Hungary M&A és cégértékelési üzletágának partnere, vezetője. Az adott tulajdonosi érdekeknek és preferenciáknak leginkább megfelelő finanszírozási forma kiválasztásához azonban átfogó pénzügyi, M&A, adós és jogi ismeretekre is szükség lehet. Vegyük sorra, hogy a hagyományos és támogatott hitelezési projekteken kívül milyen más forrásokból meríthetnek finanszírozást a vállalatok!

A hagyományos hitelezési forma: a banki hitel

A hagyományos banki hitelszerzéssel 2022-ben tapasztalt nehézségeiről már a „Széchenyi MAX+: a KKV-k kedvező hitele című cikkünkben bemutattuk: 2022 alatt a kamatlábak jelentős emelésével a forint-alapú hitelek átlagos kamatlába 17,99 százalékra emelkedett, amíg az euró alapú hitelek átlagos kamatlába 3,49 százalékra emelkedett. 2022 ben a bizonytalanság és recessziótól való félelem hatására a beruházási hitelek volumene jelentősen csökkent, és a vállalati és banki kockázatvállalási kedv is visszaesett.

A hagyományos banki finanszírozás visszaesésének ellenére a vállalatok bankokkal szembeni hitelállománya éves összevetésben 11 százalékkal nőtt 2022 II. negyedéve és 2023 II. negyedéve között, amelyből a 2023. évi II. negyedéves hitelállomány-bővülés már inkább a nagyvállalati devizahitelek révén jött létre.

A gazdasági hanyatlásra válaszul a Magyar Kormány jelentős hitelprogramokkal kezdte támogatni a hazai KKV szektort (Széchenyi Kártya Program MAX+, valamint a 2023 februártól induló Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram). A programok keretében elsősorban az energiaválság, valamint a nemzetközi értékláncok zavarai ellen küzdő hazai KKV és nagyvállalati szereplők juthatnak / juthattak forgóeszközhitelhez, beruházási hitelhez vagy zöld beruházási hitelhez. A finanszírozási céltól függően euró hitel esetén 3 százalék vagy 8 százalék, forint hitel esetén 5 százalék vagy 12 százalék maximális éves fix kamattal számolhatnak a hitelfelvevők.

Kkv finanszírozása vállalati kötvénykibocsátással

A hagyományos banki hitelezési folyamatokkal szemben, a vállalati forrásbevonás tőkepiaci alapon is történhet: egyik formája a vállalati kötvények kibocsátása. A vállalati oldalról nézve, ezek a kötvények teszik lehetővé a tőkebevonás szélesebb körű befektetőkhöz történő eljuttatását, ideértve az intézményi befektetőket és a nagyközönséget is, akik közül sokan preferálják a kötvény kamatfizetések kiszámíthatóságát a részvényekével szemben, és további előny, hogy rugalmasabbak lehetnek a visszafizetési és egyéb kibocsátási feltételek a banki hitelekénél.

Kamatozó részvények

A tőkepiacon a finanszírozás bebiztosításához a különböző kockázati besorolású  befektetők tág spektruma felett versengenek a vállalatok, így egyes cégek egyedi pénzügyi megoldásokkal kínálkoznak ennek érdekében.

Ilyen megoldás lehet a kamatozó részvény is, ami a kötvénykamathoz hasonló fix osztalékot kínál a befektetőknek, ugyanakkor bizonyos tulajdonjogokat is biztosít az értékpapír tulajdonosának, szemben a vállalati kötvénnyel.

Vonzó megoldás a befektetőknek is, mivel az államkötvény fölötti fix hozamot biztosít, ami csak növekedhet plusz osztalékfizetés esetén, s emellett mind a vállalat, mind a befektetők számára az osztalékfizetések kiszámíthatósága különösen kedvelt faktorként léphet fel, hasonlóan a vállalati kötvényekhez.

Átváltható kötvények

Az egyedi, hibrid termékek között találhatók az átváltható kötvények is, amelyek szintén részvényekre és kötvényekre jellemző tulajdonságokat tartalmaznak egyaránt. Az átváltható kötvény olyan kötvény, amelyet a birtokosa előre meghatározott számú részvényre válthat át bizonyos feltételek teljesülése esetén adott lejárati időpontokban. Sok befektető vonzónak tartja az „egyszerű” kötvényeket meghaladó hozamlehetőséget, emellett jellemzően hosszú lejáratúak, így a hosszabb távú növekedési stratégiát követő befektetők/vállalatok számára különösen előnyösnek bizonyulhat.

A befektetők átválthatják részvényekre a kötvényeiket, ami után a vállalat visszafizetési kötelezettségei megszűnnek (hiszen a kötvény átváltásra kerül részvényre, ugyanakkor a meglevő tulajdonosi részesedés hígul).

Lombard hitel

A vállalatok egyedi finanszírozási lehetőségeiben a hígulás veszélye és más problémák miatt nem mindig a legjobb opció az újabb értékpapírok kibocsátása. A vállalatok a bankokhoz fordulva választhatnak úgy, hogy piacképes értékpapírjaikkal fedeznék újabb forrásaikat más értékes eszközeik helyett: erre szolgál a Lombard hitel. Fedezetként bankbetétet, államkötvényt és részvényt is elfogadnak a bankok, jellemzően rövid lejáratú, szabad felhasználású, és kamata általában a személyi kölcsönök kamatainak szintjével mérhető össze. Nem olcsó megoldás, viszont a sokszor költséges ingatlan értékbecslést és egyéb más fedezeti elemet is kiválthat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS