Kkv-finanszírozási lehetőségek, 2023

2023. 12. 08., 10:10

A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.

A mai gazdasági környezetben a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok közepette is szüksége van a vállalatoknak külső forrásra növekedési stratégiájuknak finanszírozásához, amelynek a hagyományos banki finanszírozás csak egyik alternatívája – kezdi friss bejegyzését Almási Levente, az RSM Hungary M&A és cégértékelési üzletágának partnere, vezetője. Az adott tulajdonosi érdekeknek és preferenciáknak leginkább megfelelő finanszírozási forma kiválasztásához azonban átfogó pénzügyi, M&A, adós és jogi ismeretekre is szükség lehet. Vegyük sorra, hogy a hagyományos és támogatott hitelezési projekteken kívül milyen más forrásokból meríthetnek finanszírozást a vállalatok!

A hagyományos hitelezési forma: a banki hitel

A hagyományos banki hitelszerzéssel 2022-ben tapasztalt nehézségeiről már a „Széchenyi MAX+: a KKV-k kedvező hitele című cikkünkben bemutattuk: 2022 alatt a kamatlábak jelentős emelésével a forint-alapú hitelek átlagos kamatlába 17,99 százalékra emelkedett, amíg az euró alapú hitelek átlagos kamatlába 3,49 százalékra emelkedett. 2022 ben a bizonytalanság és recessziótól való félelem hatására a beruházási hitelek volumene jelentősen csökkent, és a vállalati és banki kockázatvállalási kedv is visszaesett.

A hagyományos banki finanszírozás visszaesésének ellenére a vállalatok bankokkal szembeni hitelállománya éves összevetésben 11 százalékkal nőtt 2022 II. negyedéve és 2023 II. negyedéve között, amelyből a 2023. évi II. negyedéves hitelállomány-bővülés már inkább a nagyvállalati devizahitelek révén jött létre.

A gazdasági hanyatlásra válaszul a Magyar Kormány jelentős hitelprogramokkal kezdte támogatni a hazai KKV szektort (Széchenyi Kártya Program MAX+, valamint a 2023 februártól induló Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram). A programok keretében elsősorban az energiaválság, valamint a nemzetközi értékláncok zavarai ellen küzdő hazai KKV és nagyvállalati szereplők juthatnak / juthattak forgóeszközhitelhez, beruházási hitelhez vagy zöld beruházási hitelhez. A finanszírozási céltól függően euró hitel esetén 3 százalék vagy 8 százalék, forint hitel esetén 5 százalék vagy 12 százalék maximális éves fix kamattal számolhatnak a hitelfelvevők.

Kkv finanszírozása vállalati kötvénykibocsátással

A hagyományos banki hitelezési folyamatokkal szemben, a vállalati forrásbevonás tőkepiaci alapon is történhet: egyik formája a vállalati kötvények kibocsátása. A vállalati oldalról nézve, ezek a kötvények teszik lehetővé a tőkebevonás szélesebb körű befektetőkhöz történő eljuttatását, ideértve az intézményi befektetőket és a nagyközönséget is, akik közül sokan preferálják a kötvény kamatfizetések kiszámíthatóságát a részvényekével szemben, és további előny, hogy rugalmasabbak lehetnek a visszafizetési és egyéb kibocsátási feltételek a banki hitelekénél.

Kamatozó részvények

A tőkepiacon a finanszírozás bebiztosításához a különböző kockázati besorolású  befektetők tág spektruma felett versengenek a vállalatok, így egyes cégek egyedi pénzügyi megoldásokkal kínálkoznak ennek érdekében.

Ilyen megoldás lehet a kamatozó részvény is, ami a kötvénykamathoz hasonló fix osztalékot kínál a befektetőknek, ugyanakkor bizonyos tulajdonjogokat is biztosít az értékpapír tulajdonosának, szemben a vállalati kötvénnyel.

Vonzó megoldás a befektetőknek is, mivel az államkötvény fölötti fix hozamot biztosít, ami csak növekedhet plusz osztalékfizetés esetén, s emellett mind a vállalat, mind a befektetők számára az osztalékfizetések kiszámíthatósága különösen kedvelt faktorként léphet fel, hasonlóan a vállalati kötvényekhez.

Átváltható kötvények

Az egyedi, hibrid termékek között találhatók az átváltható kötvények is, amelyek szintén részvényekre és kötvényekre jellemző tulajdonságokat tartalmaznak egyaránt. Az átváltható kötvény olyan kötvény, amelyet a birtokosa előre meghatározott számú részvényre válthat át bizonyos feltételek teljesülése esetén adott lejárati időpontokban. Sok befektető vonzónak tartja az „egyszerű” kötvényeket meghaladó hozamlehetőséget, emellett jellemzően hosszú lejáratúak, így a hosszabb távú növekedési stratégiát követő befektetők/vállalatok számára különösen előnyösnek bizonyulhat.

A befektetők átválthatják részvényekre a kötvényeiket, ami után a vállalat visszafizetési kötelezettségei megszűnnek (hiszen a kötvény átváltásra kerül részvényre, ugyanakkor a meglevő tulajdonosi részesedés hígul).

Lombard hitel

A vállalatok egyedi finanszírozási lehetőségeiben a hígulás veszélye és más problémák miatt nem mindig a legjobb opció az újabb értékpapírok kibocsátása. A vállalatok a bankokhoz fordulva választhatnak úgy, hogy piacképes értékpapírjaikkal fedeznék újabb forrásaikat más értékes eszközeik helyett: erre szolgál a Lombard hitel. Fedezetként bankbetétet, államkötvényt és részvényt is elfogadnak a bankok, jellemzően rövid lejáratú, szabad felhasználású, és kamata általában a személyi kölcsönök kamatainak szintjével mérhető össze. Nem olcsó megoldás, viszont a sokszor költséges ingatlan értékbecslést és egyéb más fedezeti elemet is kiválthat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS