Ismét módosul az EKD rendelet – Jelentősen csökkenhet a beruházási támogatások belépési korlátja

2023. 06. 12., 15:22

Egy új jogszabály-tervezet jelentősen csökkentené az egyedi kormánydöntéssel (EKD) adható készpénztámogatások belépési korlátait, illetve a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállás kapcsán további támogatási jogcím bevezetése is napirenden van – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország.

Kedvező változás a regionális beruházási célú támogatások ösztönzésében

A tervezet szerint jelentősen csökkenhet a beruházási támogatások belépési korlátja. Az eddig érvényes szabályok szerint az induló beruházások esetén az elszámolható költségek összege minden esetben el kellett, hogy érje az 5 vagy 10 millió eurónak megfelelő forintösszeget (vármegyétől függően).

A tervezett módosítás ezt egyfelől 3 millió euróra csökkenti számos helyen, másrészt pedig nem követi a korábbi, (vár)megyék szerinti felbontást, hanem aszerint határozza meg a minimális beruházási értéket, hogy megyeszékhelyen, járásszékhelyen vagy ezen kategóriákba nem eső településen valósul meg a beruházás. Az új szabályok szerint az alábbiak szerint alakulhat a minimális beruházási összeg:

  • Legalább 5 millió euró Salgótarjánban, Miskolcon, Nyíregyházán, Békéscsabán, Pécsett, Kaposváron, Szolnokon, vagy bármelyik járásszékhelyen,
  • Legalább 10 millió euró Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán, Szekszárdon, Kecskeméten, Szombathelyen, Veszprémben, Zalaegerszegen, Debrecenben, Szegeden vagy Egerben (azzal, hogy amennyiben a megyeszékhely és a járásszékhely megegyezik, úgy a magasabb előírt elszámolható költségösszeget kell figyelembe venni a támogatás feltételeként),
  • és újdonság, hogy legalább 3 millió euró a másik két kategóriába (megyeszékhelyek és járásszékhelyek) nem tartozó településeken,

Szintén ide tartozik a 2023. februári módosítással bevezetett „kiegészítő energetikai beruházás” feltételeinek jelentős módosítása, könnyítése is: a korábbi szabályozáshoz képest a „főberuházás” alapvetően már bármely induló beruházás lehet, bizonyos feltételekkel még SSC is. Emellett pedig a beruházás (= főberuházás + kiegészítő energetikai beruházás) minimális összege is csökkent a korábbi 10 millió euróról akár 3 millió euróra (az új, fent részletezett általános szabályok szerint).

Új támogatási jogcím az EKD rendeletben - a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállást ösztönző támogatás

A Kormány az Európai Unió Bizottságának 2023/C 101/03. számú közleménye alapján új támogatási jogcímet vezetne be, melynek fő jellemzői az alábbiak:

  • A támogatás olyan vállalkozás részére nyújtható, amely a támogatás hiányában a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átálláshoz szükséges berendezések (akkumulátorok, szolárpanelek, szélturbinák, hőszivattyúk, elektrolizátorok, valamint szén-dioxid-leválasztást és -tárolást szolgáló berendezések) gyártását, vagy az ehhez szükséges alkatrészek és nyersanyagok előállítására irányuló beruházását EGT-n kívüli országban valósítaná meg.
  • A támogatás Magyarország egész területén igénybe vehető.
  • A támogatás intenzitása Budapesten maximum 15%, Budapesten kívüli településeken maximum 35% - a támogatás mértéke Budapesten maximum 150 millió euró, Budapesten kívüli településeken maximum 350 millió euró.

További fontos módosítások is bekerülnének az EKD rendeletbe:

  • A rendelet módosítása lehetőséget nyújt - bizonyos esetekben - a biztosíték összegének fokozatos csökkentésére a monitoring időszak későbbi éveiben.
  • A módosítás enyhít a létszámtartási kötelezettség szabályain. A tervezet szerint a támogató kizárólag abban az esetben köteles elállni a szerződéstől, ha a beruházó a munkahelyfenntartási kötelezettségét kevesebb, mint 75%-os mértékben teljesíti vagy csoportos létszámleépítést hajt végre.

A minisztérium 2023. június 13-ig várja a tervezettel kapcsolatos javaslatokat. Amennyiben az ön cége a módosításokkal érintett lehet, vagy csak érdeklődik a téma iránt, keresse tanácsadóinkat, és véleményezze velünk a tervezetet.

A PwC széleskörű tapasztalattal és dedikált szakértői csapattal rendelkezik a zöld beruházásokkal és az azok megvalósításához igényelhető állami támogatásokkal kapcsolatban. Ennek megfelelően komplex és teljeskörű szolgáltatást tudunk nyújtani ezekben a témákban a műszaki és pénzügyi tervezéstől kezdve a teljes támogatási folyamat során.

PwC Magyarország

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS