Ismered az ajándékozás legfontosabb tudnivalóit?

2023. 09. 29., 17:50

Az ajándékozás elég gyakran fordul elő az életben, mégis sok a bizonytalanság, hogy mit lehet, hogyan is kell jól csinálni. A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó ügyvéd foglalta össze.

„Az ajándékozáshoz is kell szerződés?”

No igen, valójában már maga a kérdés sem elég pontos ebben a formában. Az ajándékozás ugyanis minden esetben szerződéssel valósul meg, még akkor is, ha erről a felek mit sem tudnak. Hogyan lehetséges ez? – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Szerződést nem csupán írásban lehet kötni, de létrejöhet szóban vagy ráutaló magatartással is. Erről itt és itt olvashatsz részletesebben. Mivel a tehát akkor is köthetünk szerződést, ha semmilyen papírt nem írunk alá, így szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kötnénk valamilyen szerződést. Hiszen akkor is szerződünk, ha munkába rohanva beugrunk egy kávéért a sarki pékségbe, vagy a vacsorához vásárolunk a boltban. Miért éppen az ajándékozáskor ne kötnénk szerződést, igaz?

A különböző szerződések szabályait jogszabályok fektetik le. Köztük mindenképpen meg kell említeni a Polgári Törvénykönyvet. Ez tartalmazza a szerződésekre vonatkozó általános szabályokat, és egyes szerződéstípusokra külön is kitér. Itt találhatjuk meg az ajándékozási szerződésre vonatkozó szabályokat is.

Mivel az ajándékozási szerződés létrejöhet szóban vagy ráutaló magatartással is, így valójában minden ajándékozás egy szerződés lesz. A szerződő felek pedig az ajándékozó és a megajándékozott. Bizonyos esetekben kötelező az ajándékozási szerződést írásban megkötni, mint például ingatlan ajándékozása esetén.

Megtagadható az ajándék elfogadása?

Mivel az ajándékozás egy szerződés, így elengedhetetlen a felek kölcsönös akaratának megléte. Az ajándékozás két fél közötti szerződéssel valósul meg, így ahhoz mindkét fél részéről szükséges az erre irányuló szándék. Ha az ajándékozó szeretne ajándékot adni, ám a másik fél nem szeretné azt, akkor nem beszélhetünk ajándékozásról. Az ajándékozás nem csak az ajándékozón múlik.

Ezer oka lehet annak, ha valaki nem szeretne valamilyen ajándékot kapni. Gondoljunk csak arra, amikor egy cicát, kutyát vagy nyuszit ajándékoznának. A megajándékozottnak azzal bizony olyan kötelezettséget is vállalnia kell, amire nem feltétlenül van felkészülve. Arról nem is beszélve, hogy a kisállat ajándékozásának lehetnek egészségügyi akadályai is, például, ha valaki allergiás az állat szőrére.

Mit tehetünk, ha nem akarjuk elfogadni az ajándékot?

Akarata ellenére senkit sem lehet megajándékozni. Ha nem akarjuk az ajándékot elfogadni, akkor ezt kifejezésre kell juttatnunk. Ne feledjük, hogy az ajándékozás ráutaló magatartással is létrejöhet. Ilyen ráutaló magatartás lehet az ajándék elfogadása is. Ha tehát nem szeretnénk a váratlan meglepetést, ezt haladéktalanul tudassuk is a másik féllel.

Meggondolhatja magát az ajándékozó az ajándékozás során?

Arra is van példa, amikor az ajándékozó gondolja meg magát. A törvény kimondja, hogy az ajándékozási szerződés teljesítését az ajándékozó megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy a szerződés megkötése után saját körülményeiben vagy a megajándékozotthoz fűződő viszonyában olyan lényeges változás állt be, hogy a szerződés teljesítése tőle nem várható el.

Ez bizony már szigorúbb szabály, hiszen az ajándékozó részéről megfelelő indok kell. Miért van ez így?

A válasz ismét abból adódik, hogy az ajándékozás bizony egy szerződés. Ha a felek megkötötték a szerződést, akkor az már köti mindkét felet, így az ajándékozót is. Ezért ekkor már csak arra hivatkozással tagadhatja meg a szerződés teljesítését, az ajándék átadását, ha a saját körülményeiben vagy a megajándékozott személlyel fennálló kapcsolatában történt olyan lényeges változás, ami miatt nem várható el tőle az ajándékozás teljesítése. Ráadásul a hivatkozott oknak a szerződés megkötése után kellett bekövetkeznie. Ekkor tehát nem húzható elő egy 20 évvel korábbi sérelem.

Az ajándékozó utólag is meggondolhatja magát és visszakövetelheti a korábban már átadott ajándékot. Azonban ezt sem teheti meg bármikor és bárhogyan. A törvény pontosan szabályozza, hogy az ajándék mikor, milyen esetben követelhető vissza. Erről itt olvashatsz részletesebben.

Ajándékozás hibás ajándékkal?

Csakúgy, mint vásárlás esetén, az ajándéknál is előfordulhat, hogy az ajándék hibás. Mi a helyzet ilyenkor? Kérheti-e a megajándékozott, hogy az ajándékozó cserélje ki a hibás ajándékot?

Az adásvétel esetén, ha a termék hibás, akkor fennáll a szavatosság. Ám az ajándékozásnál szavatossági igénnyel nem élhetünk. Ennek oka, hogy kellékszavatosság csak olyan szerződés alapján áll fenn, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak egymásnak. Az ajándékozás azonban nem tartozik ezek közé, hiszen az ajándékért cserébe nem jár ellenszolgáltatás.

Ajándékozás esetén az ajándékozó nem köteles a hibás ajándékot sem kicserélni, sem kijavítani vagy netán az értékét kifizetni. Vagyis ajándék lónak bizony ne nézzük a fogát.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a hibás termék miatt annak eladójával vagy gyártójával szemben sem lehet szavatossági igényt érvényesíteni. Ilyen esetekre célszerű, ha az ajándékot vásárló megőrzi a vásárláskor kapott számlát, bizonylatot.

A fenti szabályok ismerete segít abban, hogy az ajándékozás valóban öröm legyen mindenki számára.

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS