Hogyan zajlik egy szabadalmi eljárás?

2023. 08. 22., 09:22

A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

A szabadalomról röviden

A találmányokat szabadalmi oltalommal lehet védeni. Ahhoz, hogy egy találmány szabadalmazható legyen, meghatározott követelményeknek kell megfelelnie. A szabadalmi oltalom egyik alap feltétele a találmány ipari alkalmazhatósága. Feltétel továbbá, hogy a találmány új, feltalálói tevékenység eredményeként jöjjön létre.

A szabadalmi eljárás menete

A magyar szabadalmi eljárás több szakaszra osztható. Az eljárást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál lehet elindítani a szabadalmi bejelentés megtételével. A hivatal először azt vizsgálja, hogy a bejelentés megfelel-e a bejelentési nap elismeréséhez szükséges alapvető feltételeknek. Ezek például a bejelentő adatai, a szabadalmi leírás, a bejelentési és kutatási díj megfizetése.

A bejelentési nap elismerése után a hivatal megvizsgálja, hogy a bejelentés megfelel-e az előírt alaki feltételeknek.

Amennyiben a bejelentés alakilag rendben van, akkor a hivatal újdonságkutatást végez, és újdonságkutatási jelentést készít. Ennek célja a technika állásának feltárása. Tehát azoknak a szabadalmi dokumentumokban vagy egyéb forrásokban (publikációk, szakirodalom) fellelhető adatoknak a feltárása, amelyeknek szerepük lehet a szabadalmi bejelentéssel kapcsolatban az újdonság és a feltalálói tevékenység megítélésében.

Az ideiglenes szabadalmi oltalom

A hivatal a szabadalmi bejelentést az elsőbbség napjától számított 18 hónap elteltével közzéteszi a Szabadalmi Közlöny és Védjegyértesítőben. A közzététellel ideiglenes szabadalmi oltalom keletkezik az elismert bejelentési napra visszamenőlegesen. A közzététel napjától bárki megtekintheti a szabadalmi bejelentés iratait. Ettől kezdve bárki észrevételt nyújthat be arra vonatkozóan, hogy a találmány, illetve annak bejelentése nem felel meg valamely szabadalmazhatósági feltételnek.

Érdemi vizsgálat a szabadalmi eljárás során

A szabadalmi bejelentés érdemi vizsgálatára a bejelentő kérelmére kerül sor. Az érdemi vizsgálatot legkorábban a szabadalmi bejelentés benyújtásával egyidejűleg, legkésőbb az újdonságkutatás elvégzéséről közölt tájékoztatás napjától számított 6 hónap elteltéig lehet kérni. Ha a bejelentő ezt elmulasztja, azt úgy kell tekinteni, hogy lemondott az oltalomról.

Az érdemi vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a találmány kielégíti-e a találmánnyal szemben támasztott törvényi követelményeket, valamint a törvény alapján nincs-e kizárva a szabadalmi oltalomból. Az érdemi vizsgálat alapján sor kerülhet a leírás és az igénypontok javítására, módosítására.

A szabadalmi oltalom megadása

Ha a találmány megfelel valamennyi szabadalmi követelménynek, akkor a hivatal a bejelentés napjára visszamenőleg szabadalmi oltalmat ad és a megadott szabadalmat meghirdetik. A szabadalmi oltalom a bejelentés napjától számított 20 évig tart. Az oltalom tartamára évenként fenntartási díjat kell fizetni.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS