Éves beszámoló letétbe helyezése és közzététele

2023. 11. 28., 17:55

Az éves beszámoló letétbe helyezése és közzététele nem csupán adminisztratív kötelezettség, hanem a vállalat pénzügyi átláthatóságának és hitelességének alapja. A beszámoló letétbe helyezési kötelezettség elmulasztása mulasztási bírsággal, adószámtörléssel, kényszertörléssel, a vezető tisztségviselő eltiltásával, illetve nagyon szélsőséges esetben bűntetőeljárás megindításával is járhat – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének fontossága

Minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozás köteles a működéséről, a vagyoni, a pénzügyi és a jövedelmi helyzetéről az üzleti év könyveinek zárása után könyvvezetéssel alátámasztott, magyar nyelvű beszámolót készíteni és annak közzétételéről és letétbe helyezéséről gondoskodni a Számviteli törvényben megadott határidőnek megfelelően – írja blogbejegyzésében dr. Végvári Tamás, az RSM Hungary Adóüzletágának vezető tanácsadója.

A beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása súlyos jogkövetkezményekkel járthat, ezért komolyan kell venni az adóhatóság harmincnapos határidejű beszámoló letétbe helyezési és közzétételi felhívását és soron kívül elkészíteni és közzétenni a beszámolót.

Jogkövetkezmények és bírságok a beszámoló letétbehelyezésének elmulasztása esetén

1. Mulasztási bírság

Ha a társaság az adóhatósági felhívásban foglalt letétbe helyezési kötelezettségét nem teljesíti, akkor az adóhatóság újabb 30 napos határidő kitűzésével és 200.000 forint mulasztási bírság kiszabásával ismételten felhívást kezdeményez a beszámoló letétbehelyezési kötelezettség teljesítésére.

2. Adószám törlése – törlés a cégjegyzékből

Amennyiben a társaság a beszámoló letétbehelyezési kötelezettségének az ismételt felhívásban szereplő határidőn belül sem tesz eleget, az adóhatóság a cég adószámát törli és erről a cégbíróságot értesíti és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

Fontos tudni, hogy nem lehet törölni az adószámot abban az esetben, ha a társaság a beszámoló letétbehelyezési, illetve közzétételi kötelezettségét az adószám törléséről szóló határozat véglegessé. Ellenkező esetben azonban a cégbíróság a kényszertörlési eljárás megindítását rendeli el, melynek keretében törlik a céget a cégjegyzékből.

3. Következmények a vállalatvezetőkre nézve

A beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása a cég megszűnésén túl, további súlyos következményekhez is vezethet.

A cégbíróság ugyanis eltiltja a cég

• a kényszertörlési eljárás megindításának időpontjában, vagy az azt megelőző két évben bejegyzett vezető tisztségviselőjét,
• korlátlan tagi felelősséggel működő cég esetén a cég tagjait (tagját),
• korlátolt tagi felelősséggel működő gazdasági társaság esetén a társaság többségi befolyással rendelkező tagját.
Az eltiltott személy az eltiltás hatálya alatt nem szerezhet gazdasági társaságban többségi befolyást, nem válhat gazdasági társaság korlátlanul felelős tagjává, egyéni cég tagjává, továbbá nem lehet cég vezető tisztségviselője, cégvezetője, felügyelőbizottsági tagja.

4. Hitelezői követelések megtérítése

A vállalkozás megszűnésén túl a hitelezői érdekek sérelmét kell vélelmezni abban az esetben, ha a felszámolás kezdő időpontja előtt a vezető tisztségviselő nem gondoskodott a vállalkozás pénzügyi beszámolójának közzétételéről. Ekkor a mulasztó tisztségviselőnek kell bizonyítania, hogy a felszámolással fenyegető helyzet bekövetkezését követően a hitelezők érdekeinek megfelelően látta el ügyvezetési feladatait. Ha ezt nem tudja bizonyítani, akár a hitelezők ki nem elégített követeléseinek a megtérítésére is kötelezhető.

Megelőzés és megfelelő eljárás a beszámoló letétbe helyezése és közzététele során

A legfontosabb, hogy minden értintett társaság időben és szabályszerűen készítse el, tegye közzé és helyezze letétbe a beszámolót.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS