Esküvői szolgáltatási szerződést támadott meg az ügyészség

Esküvői szolgáltatási szerződést támadott meg az ügyészség
2023. 11. 29., 18:10

A Pest Vármegyei Főügyészséghez egy esküvő lemondását követő jogvita miatt fordultak kérelemmel. Az ügyészség pert indított, a bíróság jogerős döntést hozott az ügyben.

Az esküvő olyan jelentős esemény, amely rengeteg szervezést, felkészülést és nem utolsó sorban jelentős anyagi ráfordítást igényel. A legelőrelátóbb szervezés ellenére is azonban közbe szólhatnak olyan körülmények, amelyek miatt el kell halasztani az esküvőt. Ilyen esetben a jelentős költségek miatt rögtön felmerül a kérdés, hogy milyen összeget kell kifizetni annak ellenére, hogy le kellett mondani a rendezvényt. Ezt a kérdést a megkötött szerződés fogja rendezni, viszont talán egyben ez a legutolsó dolog, amellyel az ifjú pár foglalatoskodik az esküvő szervezésének hevében.

Fontos ezért tudni, hogy a természetes személyeknek esküvői rendezvényt nyújtó vállalkozások által alkalmazott, előre elkészített szerződések – hasonlóan például a webáruházak vagy a bankok szerződéseihez - úgynevezett általános szerződési feltételeknek minősülnek. Az általános szerződési feltételek annyiban térnek el a hagyományos szerződésektől - pont azért, mert már előre elkészítette a vállalkozás -, hogy ezeknél utólag is vizsgálható, hogy a vállalkozás és a fogyasztók jogai és kötelezettségei egyensúlyban voltak-e. Az általános szerződési feltételek vizsgálatára az ügyész is rendelkezik hatáskörrel, melyet a fogyasztók jogainak védelme érdekében gyakorol – hívja fel a figyelmet a Pest Vármegyei Főügyészség közleménye.

Egy lemondott esküvő miatt kialakult jogvita kapcsán benyújtott fogyasztói kérelemre vizsgálta meg az ügyészség egy Pest vármegyei rendezvényt szervező cég általános szerződési feltételeit, melynek eredményeként pert is indított a Budapest Környéki Törvényszéken. A bíróság minden megtámadott szerződési rendelkezés tekintetében osztotta az ügyészség álláspontját, és jogerős ítéletében – egyebek mellett - a következőket állapította meg.
– Érvénytelenek az általános szerződési feltételek azon rendelkezései, amelyek az esküvő előtti 8 héten belül történő lemondás esetén a felmondási díj és a kötbér összegét is az összköltség 100 százalékában állapították meg, mivel ezek aránytalanul magas mértékük miatt tisztességtelenek voltak.
– A bíróság tisztességtelennek találta azt a kikötést is, mely lehetővé tette, hogy két, személyes vagy Skype-on történt megbeszélést követően a cég minden további személyes egyeztetéséért 20 000 Ft/alkalom összeget, 5 email váltást követően pedig minden megkeresésre 5000 forint/db összeget számoljon fel a fogyasztónak annak ellenére, hogy az egyeztetés is a szolgáltatás része.

A bíróság ítéletében kötelezte a vállalkozást arra is, hogy honlapján a tisztességtelen feltételekről közleményt tegyen közzé.

Az ügyészség által indítható közérdekű perek jogkövetkezménye az, hogy az ügyészi keresetnek helyt adó döntés esetén a bíróság a jogerős ítéletében megállapítja a tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségét. A közérdekű perben hozott ítélet hatálya – az érintettek minden egyéb jogcselekménye nélkül – a törvény erejénél fogva kihat minden, a vállalkozással szerződő természetes személyre, tehát minden olyan egyedi szerződésre, amelyben a tisztességtelen kikötés megtalálható. A törvény szerint az ilyen szerződési rendelkezésre jogosultságot alapítani és annak alapján teljesítését követelni nem lehet, így a fogyasztó az ítéletre hivatkozással követelést érvényesíthet a vállalkozással szemben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS