Elfogadhat-e borravalót a munkavállaló?

2019. 10. 17., 15:45

A borravaló nem ritka jelenség, találkozunk vele a vendéglátásban, szálloda- és szépségiparban, taxizáskor stb. De minden esetben elfogadhat borravalót a munkavállaló? Mennyinek kell lenni a fizetésnek, ha az adott munkakörnél borravalóra is kell számítani? Hogyan szabályozza ezt a Munka Törvénykönyve? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Mit nevezünk borravalónak?

A borravalónak nincs általánosan elfogadott jogi meghatározása, így például a Munka Törvénykönyve sem határozza meg, hogy mit tekintünk annak – írja az Érthető Jog friss bejegyzésében dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Sok helyen és sokféle formában fordulhat elő, összegét leginkább a sokak által követett szokások határozzák meg. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy létezik, ezért a borravalóval kapcsolatos kérdéseket a munkajog sem hagyhatja figyelmen kívül.

Bár a Munka Törvénykönyve a borravaló fogalmát nem határozza meg, mégis találunk erre vonatkozó szabályt a törvényben: „A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki.”

Mi tekinthető a fenti tilalom alá tartozónak?

Ilyen „díjazásnak minősül minden olyan vagyoni értékű szolgáltatás, amelyet harmadik személy a munkáltatót megillető szolgáltatáson felül a munkavállalónak nyújt”.

Ha például étterembe megyünk, akkor az éttermet üzemeltető munkáltatót az általa kiszámlázott összeg illeti meg a részünkre nyújtott szolgáltatásért, vagyis a feltálalt vacsoráért. Tehát, ami nincs a számlán, az már nem tartozik ebbe a körbe. A felszolgálónak adott borravaló olyan díjazás, ami „a munkáltatót megillető szolgáltatáson felül van”, és azt nem is a munkáltatónak, hanem a munkavállaló felszolgálónak adjuk. Vagyis a fenti elfogadási tilalom alá tartozó díjazás a borravaló is. DE…

Tilos a borravaló elfogadása?

A válasz: nem minden esetben.

Ha jól megnézzük a fenti munkajogi szabályt, az úgy kezdődik, hogy „a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül” nem fogadhat el olyan díjazást, mint például a borravaló.

Ha a munkáltató ehhez hozzájárul, akkor a munkavállaló jogszerűen jár el a borravaló elfogadásakor.

Mi a helyzet a hálás ügyfelek ajándékaival?

Ki ne hallott volna már a hálás ügyfelek, hozzátartozók ajándékkosarairól? Pénz helyett ajándékot szabad elfogadnia a munkavállalónak?

A fenti munkajogi szabályok nem csak az általánosan borravalóként ismert díjazásokra vonatkoznak. A Munka Törvénykönyv hivatalos indoklása is kitér rá, hogy az üzleti szokások alapján a munkavállaló a munkája teljesítése során harmadik személytől különféle anyagi juttatás elfogadására kaphat ajánlatot. Ennek, továbbá a köznyelvben „borravalónak” vagy „hálapénznek” nevezett juttatás elfogadásának tilalmát mondja ki a törvény fenti szabálya azzal, hogy a tilalom alól a munkáltató felmentést adhat. A felmentés történhet olyan módon is, hogy az általában kisebb összegű, szokásosnak tekinthető ajándék elfogadását engedi csak meg a munkáltató.

A munkáltató eldöntheti, hogy engedi-e a borravaló, ajándékok elfogadását munkavállalói részére.

Bár sok helyen él a borravaló, ajándékozás szokása, ma már olyan szolgáltatókat is találhatunk, ahol nem járulnak hozzá az ilyen „plusz kedvességhez”. Ennek oka, hogy a nyújtott szolgáltatásért az ügyfél a díjszabásban, szerződésben foglalt összeget fizeti, amiért cserébe joggal várja el a megfelelő, magas színvonalú teljesítést.

Ha van borravaló, akkor kevesebb a fizetés?

Ha a dolgozó kaphat borravalót, akkor annyival kevesebb lehet a fizetése?

A törvény kimondja, hogy a munkavállalót munkaszerződés vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján megillető munkabért csökkenteni nem lehet arra tekintettel, hogy a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulásával a fentiekben meghatározott díjazásban részesült.

Vagyis a munkáltató dönthet úgy, hogy engedélyezi a borravaló, ajándék elfogadását, emiatt azonban a munkavállaló munkabére nem csökkenthető. Amit tehát mindenképpen meg kell kapnia a munkavállalónak az a kötelezően előírt minimálbér, illetve garantált bérminimum.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy az olyan esetekben, ahol a borravaló elterjedt, és ehhez a munkáltató is áldását adja, vélhetően ezt a körülményt nem hagyják teljesen figyelmen kívül a bérszintek kialakításánál. A munkabérnek azonban minden szabálynak meg kell felelnie, a fekete vagy szürke bérfizetés itt sem megengedett és semmiképpen sem keverendő össze az engedélyezett borravalóval.)

 

dr. Kocsis Ildikó ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-23 19:23:00
A Központi Nyomozó Főügyészség a külföldi hivatalos személy vonatkozásában üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozása során őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS