Az Európai Unióban vásárolt gépkocsi kivitele Magyarországról Ukrajnába

2022. 06. 24., 15:27

Az Európai Unió területén vásárolt gépkocsit a természetes személyek a magyar–ukrán határszakaszon – végleges rendeltetéssel – kereskedelmi forgalomban csak írásbeli elektronikus kiviteli árunyilatkozat, illetve az árunyilatkozat feldolgozása után kiállított kiviteli kísérőokmány benyújtásával vihetik ki Ukrajnába – hívja fel a figyelmet a NAV.

A gyorsabb ügyintézéshez célszerű a kiviteli árunyilatkozatot a határátkelőre érkezés előtt – akár már a vásárlás helyén – elkészíteni és az illetékes vámhatósághoz elektronikusan benyújtani. Ehhez – meghatározott díjért – megbízható vámügynökség vagy spedíció is.

Az árunyilatkozat elkészítéséhez egyebek mellett a feladó vámazonosító számára, azaz EORI-számára van szükség, ezért ennek meglétét célszerű előzetesen tisztázni. Ha a feladónak nincs EORI-száma, akkor azt neki vagy megbízottjának még az árunyilatkozat beküldése előtt igényelnie kell a vámhatóságtól, Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Az EORI-számot a külföldi magánszemély a 12VKM jelű, Adatlap külföldi magánszemély részére elnevezésű adatlapon kérheti. Az igényléshez útlevélre van szükség.

Az árunyilatkozat kitöltéséhez szükséges okmányok:

– a gépjármű tulajdonjogának megszerzését igazoló adásvételi vagy ajándékozási szerződés vagy számla és

– érvényes forgalmi engedély.

Az elektronikusan benyújtott írásbeli kiviteli árunyilatkozat feldolgozása után kiállított, úgynevezett kiviteli kísérőokmányt a közreműködő vámügynökség kinyomtatja, és az ügyfélnek átadja. Ezt az okmányt kell a határátkelőhelyen, a kilépés előtt a NAV pénzügyőrének átadni a vásárolt gépjármű bemutatása mellett. 

A forgalomból kivont gépjármű külön szállítóeszközön rendszám nélkül, vagy saját hajtással, ideiglenes, Magyarországon „Z” betűjelű rendszámmal is szállítható. Ha valaki nem a saját gépkocsiját szállítja, akkor az eljárási jogosultságát is igazolnia kell.

Ha az árunyilatkozaton a feladóként vagy exportőrként a gépjárművet értékesítő kereskedő (gazdálkodó szervezet) szerepel, a gépjárművet csak a kereskedelmi forgalom számára megnyitott határátkelőhelyeken (Záhony, Beregsurány) lehet kiléptetni.

Vámügynöki illetve spedíciós szolgáltatás a záhonyi és beregsurányi határátkelőn is elérhető.

A vásárolt gépjármű az ukrán–magyar határszakaszon az alábbiak szerint léptethető ki:

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS