Az Európai Unióban vásárolt gépkocsi kivitele Magyarországról Ukrajnába

2022. 06. 24., 15:27

Az Európai Unió területén vásárolt gépkocsit a természetes személyek a magyar–ukrán határszakaszon – végleges rendeltetéssel – kereskedelmi forgalomban csak írásbeli elektronikus kiviteli árunyilatkozat, illetve az árunyilatkozat feldolgozása után kiállított kiviteli kísérőokmány benyújtásával vihetik ki Ukrajnába – hívja fel a figyelmet a NAV.

A gyorsabb ügyintézéshez célszerű a kiviteli árunyilatkozatot a határátkelőre érkezés előtt – akár már a vásárlás helyén – elkészíteni és az illetékes vámhatósághoz elektronikusan benyújtani. Ehhez – meghatározott díjért – megbízható vámügynökség vagy spedíció is.

Az árunyilatkozat elkészítéséhez egyebek mellett a feladó vámazonosító számára, azaz EORI-számára van szükség, ezért ennek meglétét célszerű előzetesen tisztázni. Ha a feladónak nincs EORI-száma, akkor azt neki vagy megbízottjának még az árunyilatkozat beküldése előtt igényelnie kell a vámhatóságtól, Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Az EORI-számot a külföldi magánszemély a 12VKM jelű, Adatlap külföldi magánszemély részére elnevezésű adatlapon kérheti. Az igényléshez útlevélre van szükség.

Az árunyilatkozat kitöltéséhez szükséges okmányok:

– a gépjármű tulajdonjogának megszerzését igazoló adásvételi vagy ajándékozási szerződés vagy számla és

– érvényes forgalmi engedély.

Az elektronikusan benyújtott írásbeli kiviteli árunyilatkozat feldolgozása után kiállított, úgynevezett kiviteli kísérőokmányt a közreműködő vámügynökség kinyomtatja, és az ügyfélnek átadja. Ezt az okmányt kell a határátkelőhelyen, a kilépés előtt a NAV pénzügyőrének átadni a vásárolt gépjármű bemutatása mellett. 

A forgalomból kivont gépjármű külön szállítóeszközön rendszám nélkül, vagy saját hajtással, ideiglenes, Magyarországon „Z” betűjelű rendszámmal is szállítható. Ha valaki nem a saját gépkocsiját szállítja, akkor az eljárási jogosultságát is igazolnia kell.

Ha az árunyilatkozaton a feladóként vagy exportőrként a gépjárművet értékesítő kereskedő (gazdálkodó szervezet) szerepel, a gépjárművet csak a kereskedelmi forgalom számára megnyitott határátkelőhelyeken (Záhony, Beregsurány) lehet kiléptetni.

Vámügynöki illetve spedíciós szolgáltatás a záhonyi és beregsurányi határátkelőn is elérhető.

A vásárolt gépjármű az ukrán–magyar határszakaszon az alábbiak szerint léptethető ki:

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS