Az Európai Unióban vásárolt gépkocsi kivitele Magyarországról Ukrajnába

2022. 06. 24., 15:27

Az Európai Unió területén vásárolt gépkocsit a természetes személyek a magyar–ukrán határszakaszon – végleges rendeltetéssel – kereskedelmi forgalomban csak írásbeli elektronikus kiviteli árunyilatkozat, illetve az árunyilatkozat feldolgozása után kiállított kiviteli kísérőokmány benyújtásával vihetik ki Ukrajnába – hívja fel a figyelmet a NAV.

A gyorsabb ügyintézéshez célszerű a kiviteli árunyilatkozatot a határátkelőre érkezés előtt – akár már a vásárlás helyén – elkészíteni és az illetékes vámhatósághoz elektronikusan benyújtani. Ehhez – meghatározott díjért – megbízható vámügynökség vagy spedíció is.

Az árunyilatkozat elkészítéséhez egyebek mellett a feladó vámazonosító számára, azaz EORI-számára van szükség, ezért ennek meglétét célszerű előzetesen tisztázni. Ha a feladónak nincs EORI-száma, akkor azt neki vagy megbízottjának még az árunyilatkozat beküldése előtt igényelnie kell a vámhatóságtól, Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Az EORI-számot a külföldi magánszemély a 12VKM jelű, Adatlap külföldi magánszemély részére elnevezésű adatlapon kérheti. Az igényléshez útlevélre van szükség.

Az árunyilatkozat kitöltéséhez szükséges okmányok:

– a gépjármű tulajdonjogának megszerzését igazoló adásvételi vagy ajándékozási szerződés vagy számla és

– érvényes forgalmi engedély.

Az elektronikusan benyújtott írásbeli kiviteli árunyilatkozat feldolgozása után kiállított, úgynevezett kiviteli kísérőokmányt a közreműködő vámügynökség kinyomtatja, és az ügyfélnek átadja. Ezt az okmányt kell a határátkelőhelyen, a kilépés előtt a NAV pénzügyőrének átadni a vásárolt gépjármű bemutatása mellett. 

A forgalomból kivont gépjármű külön szállítóeszközön rendszám nélkül, vagy saját hajtással, ideiglenes, Magyarországon „Z” betűjelű rendszámmal is szállítható. Ha valaki nem a saját gépkocsiját szállítja, akkor az eljárási jogosultságát is igazolnia kell.

Ha az árunyilatkozaton a feladóként vagy exportőrként a gépjárművet értékesítő kereskedő (gazdálkodó szervezet) szerepel, a gépjárművet csak a kereskedelmi forgalom számára megnyitott határátkelőhelyeken (Záhony, Beregsurány) lehet kiléptetni.

Vámügynöki illetve spedíciós szolgáltatás a záhonyi és beregsurányi határátkelőn is elérhető.

A vásárolt gépjármű az ukrán–magyar határszakaszon az alábbiak szerint léptethető ki:

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS