Átalányadó bevallása és befizetése: NAV-összefoglaló a 2023-tól érvényes új szabályokról

Átalányadó bevallása és befizetése: NAV-összefoglaló a 2023-tól érvényes új szabályokról
2023. 03. 05., 12:10

2023 január 1-től az átalányadózó egyéni vállalkozónak saját maga után negyedévente, első ízben 2023. április 12-ig kell adó- és járulékbevallást benyújtania a NAV-hoz; a bevallást havi bontásban kell elkészíteni – emlékeztet az adóhivatal.

Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszünteti, szünetelteti vagy öregségi nyugdíj iránti igényt nyújt be, a bevallást 30 napon belül kell benyújtania (l. alább).

Hogyan kell a bevallást benyújtani?

A bevallás benyújtható

  • az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) teljes adattartalommal vagy egyszerűsített formában vagy
  • az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) a 2358 jelű, „Bevallás a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó szociális hozzájárulási adó és járulék kötelezettségéről, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelő járulék kötelezettségéről” elnevezésű adatlapon.

Ki adhat be egyszerűsített adó- és járulékbevallást?

Egyszerűsített bevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző átalányadózó egyéni vállalkozó nyújthat be, aki a bevallási időszakban (az adott negyedévben)

  • nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét,
  • a munkavégzésének jellege nem változott, és
  • az adott időszakra még nem nyújtott be 2358-as bevallást.

Az ONYA kezdőlapján a negyedév utáni első naptól az „Egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” szövegre kattintva érhető el a bevallási tervezet, amit a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján készít el. Az adatok ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással véglegesíthető és benyújtható a járulékbevallás.

Hogyan kell befizetni az adót és a járulékot?

Az adó és a járulék összege a következő számlaszámokra utalható:

  • szocho: 10032000-06055912,
  • tb-járulék: 10032000-06055802,

vagy befizethető bankkártyával az Ügyfélportálon vagy az ONYA-ban.

Soron kívüli adó- és járulékbevallás

Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszünteti, szünetelteti vagy öregségi nyugdíj iránti igényt nyújt be, a szüneteltetés, megszüntetés vagy a kérelem benyújtása után 30 napon belül kell a teljes adattartalmú 2358 jelű bevallást benyújtani a NAV-hoz az ONYA-ban vagy az ÁNYK-ban.

A bevallási időszakra vonatkozó blokkban, a „Bevallás típusa” mezőben jelölni kell a soron kívüli bevallás okát.

Tevékenység megszüntetésekor az „E”, szüneteltetésekor az „S” jelölést kell alkalmazni. A bevallás gyakoriságaként ebben az esetben is a „negyedéves” lehetőséget kell jelölni. A bevallási időszak a tárgynegyedév első napjától (ha ezen a napon már egyéni vállalkozó) a szünetelés, megszűnés kezdő napja előtti napig tart.

Ha például egy, az év elejétől folyamatosan működő átalányadózó egyéni vállalkozó május 10-től megszünteti vagy szünetelteti tevékenységét, akkor a bevallási időszak 2023. április 1-től május 9-ig tart. Az AT-01, 02, 03 lapok közül csak az AT-01 és AT-02 kitöltött. Az AT-02 lapon a biztosításban töltött idő tartama 2023.05.01. – 2023.05.09.

Öregségi nyugdíj iránti igény benyújtásakor az „N” jelölést kell alkalmazni. A bevallás gyakoriságaként ebben az esetben is a „negyedéves” lehetőséget kell jelölni. A bevallási időszak az öregségi nyugdíj megállapításának adózó által kért kezdő időpontját megelőző napig terjedő, bevallással még le nem fedett időszak.

Például az öregségi nyugdíj megállapításának kért időpontja 2023. március 5., akkor a bevallással érintett időszak 2023. január 1-től március 4-ig tart. Az AT-01, 02, 03 lapokat ki kell tölteni, az AT-03 lapon a biztosításban töltött idő tartama 2023.03.01. – 2023.03.04.

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.
2023-03-21 12:13:16
Februárban a DataHouse előzetes adatai szerint 64 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami ugyan 4 százalékkal alatta marad a januári 67 700-as mennyiségnek, ám ha a naptárhatással korrigálunk, ez az érték mintegy 70 ezres átlagos havi darabszámnak felel meg.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS