Ágazati különadók 2022

2022. 05. 27., 15:57

Az eddig nyilvánosságra hozott részleteket az RSM Hungary szakértője foglalta össze.

A költségvetési egyensúly és a rezsicsökkentés fenntartása, és a honvédelem biztosítása érdekében a kormány a 2010-es mintájára újra az egyes jól profitáló szektorok extra adóztatása mellett döntött – kezdi friss bejegyzését dr. Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adóüzletágának vezetője.

Az előzetes várakozásokat azonban meghaladja az egyelőre két évre (2022-2023) tervezett csomag. A legnagyobb elvonást az energiaszektortól tervezik évi 300 milliárd forint értékben, ezt követi a bankszektor a 250 milliárdos, dobogós helyen még a kiskereskedelmi szektor a 60 milliárdos tervezett adóbevétellel. Holtversenyben negyedik helyen a tranzakciós illeték és a biztosítási szektor 50-50 milliárdos tervezett adóbevétellel, majd a telekommunikációs szektor, a légitársaságok, és a gyógyszerforgalmazók követeznek 40–30–20 milliárd forintos tervezett különadó bevétellel. A 2023-tól újra aktivált reklámadótól 15 milliárd forint bevételt remélnek. Ezen felül emelik a NETA-t, az alkohol és cigaretta jövedéki adóját, valamint a cégautóadót összesen mintegy 100 milliárd forint értékben. A tervezett 900 milliárd forint extra adóbevétel nagyobb részét (700 milliárd forint) a rezsivédelmi alap létrehozására tervezik fordítani, míg a maradéknak a honvédelmi alap a címzettje.  

Az „extraprofit” elvonásból származó különadókból tervezett jelentős többletbevételek sem elegendőek a költségvetés stabilizálására, a kiigazítás jelentős része az állami kiadások lefaragásából, beszerzési stopból, beruházások elhalasztásából, illetve létszámleépítésből jön majd.

Nézzük az adózást érintő, eddig nyilvánosságra hozott részleteket!

Erőltetett menet(rend)

A Kormány egyik nap kihirdette a háborús veszélyhelyzetet, másnap pedig már arról is értesülhettünk, hogy az akkut COVID válság időszakában alkalmazott rendeleti úton tervezik beszedni az „extraprofit” adókat. A technikai részletek napokon belül várhatóak, a gyorsaságra jellemző, hogy akár az egész éves elvonás beszedésére is már előre, év közben sor kerülhet, persze egyes különadók esetében havi vagy negyedéves lesz a fizetési gyakoriság.   

1. Bankok, biztosítók adója

Az extra adó alapja a bankok nettó kamatbevétele (ideértve a különböző díjakat, jutalékokat is), és az adó „kamateredmény-arányos” lesz. 

A tranzakciós illeték felső összehatára tranzakciónként a jelenlegi  6 ezer Ft-ról 10 ezer forintra emelkedik, és az illetéket az értékpapír-tranzakciókra is kiterjesztik.

2. Energiaszektor adója

Az elvonást a bányajáradék emelésével oldják meg. 

3. Kiskereskedelem adója

A 2020-ban bevezetett nettó árbevétel alapú kiskereskedelmi adó sávosan emelkedő adómértét növelik, a 100 milliárd forint  fölötti sáv 2022. február 1-től 2,7 százalékos mértéke 4,1 százalékra emelkedik, míg a 30–100  milliárd forint közötti sávban 0,4 százalékról 1 százalékra növekszik az adókulcs. Az 500m és 30 milliárd forint közötti részre marad a 0,1 százalékos mérték, míg 500 millió forintos éves árbevétel alatt továbbra sem kell fizetni.

4. Telekommunikációs szektor adója

A forgalomra vetnek ki új adót. 

5. Légitársaságok adója

A tervek szerint a légitársaságoknak a Magyarországról induló utasonként 10-15 eurót kell majd adóként megfizetniük.

6. Gyógyszerkereskedelem adója

A költségvetésbe befizetendő társadalombiztosítási-támogatást emelik.

7. Reklámipar adója

A 2019-ben felfüggesztett (a mértékét 0 százalékra csökkentették) reklámadó reaktiválását tervezik 2023-tól. Ennek mértéke 7,5 százalék. 

Előnyben az egészséges életmód!

Részletek egyelőre nem ismertek, mindösszesen annyi, hogy kb. évi 100 milliárd forintos bevétellel kalkulál a kormány a meglévő adók finomhangolásából. Ezen belül említésre került a  chipsadó, valamint a dohány-, és alkoholtermékek jövedéki adójának az emelése. 

Ebben a körben felmerült még a cégautó-adó növelése is, bár ettől az intézkedéstől nem várható, hogy a munkáltatók tömegesen áttérnek az egészségesebb céges kerékpár biztosítására. A mobilitás kapcsán említésre méltó, hogy a határmenti virágzó benzinturizmusnak is vége szakad, péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményes áron. 

A különadók részleteiről a várhatóan hamarosan megjelenő rendeletből ismerhetők meg majd a pontos részletszabályok. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS