Ágazati különadók 2022

2022. 05. 27., 15:57

Az eddig nyilvánosságra hozott részleteket az RSM Hungary szakértője foglalta össze.

A költségvetési egyensúly és a rezsicsökkentés fenntartása, és a honvédelem biztosítása érdekében a kormány a 2010-es mintájára újra az egyes jól profitáló szektorok extra adóztatása mellett döntött – kezdi friss bejegyzését dr. Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adóüzletágának vezetője.

Az előzetes várakozásokat azonban meghaladja az egyelőre két évre (2022-2023) tervezett csomag. A legnagyobb elvonást az energiaszektortól tervezik évi 300 milliárd forint értékben, ezt követi a bankszektor a 250 milliárdos, dobogós helyen még a kiskereskedelmi szektor a 60 milliárdos tervezett adóbevétellel. Holtversenyben negyedik helyen a tranzakciós illeték és a biztosítási szektor 50-50 milliárdos tervezett adóbevétellel, majd a telekommunikációs szektor, a légitársaságok, és a gyógyszerforgalmazók követeznek 40–30–20 milliárd forintos tervezett különadó bevétellel. A 2023-tól újra aktivált reklámadótól 15 milliárd forint bevételt remélnek. Ezen felül emelik a NETA-t, az alkohol és cigaretta jövedéki adóját, valamint a cégautóadót összesen mintegy 100 milliárd forint értékben. A tervezett 900 milliárd forint extra adóbevétel nagyobb részét (700 milliárd forint) a rezsivédelmi alap létrehozására tervezik fordítani, míg a maradéknak a honvédelmi alap a címzettje.  

Az „extraprofit” elvonásból származó különadókból tervezett jelentős többletbevételek sem elegendőek a költségvetés stabilizálására, a kiigazítás jelentős része az állami kiadások lefaragásából, beszerzési stopból, beruházások elhalasztásából, illetve létszámleépítésből jön majd.

Nézzük az adózást érintő, eddig nyilvánosságra hozott részleteket!

Erőltetett menet(rend)

A Kormány egyik nap kihirdette a háborús veszélyhelyzetet, másnap pedig már arról is értesülhettünk, hogy az akkut COVID válság időszakában alkalmazott rendeleti úton tervezik beszedni az „extraprofit” adókat. A technikai részletek napokon belül várhatóak, a gyorsaságra jellemző, hogy akár az egész éves elvonás beszedésére is már előre, év közben sor kerülhet, persze egyes különadók esetében havi vagy negyedéves lesz a fizetési gyakoriság.   

1. Bankok, biztosítók adója

Az extra adó alapja a bankok nettó kamatbevétele (ideértve a különböző díjakat, jutalékokat is), és az adó „kamateredmény-arányos” lesz. 

A tranzakciós illeték felső összehatára tranzakciónként a jelenlegi  6 ezer Ft-ról 10 ezer forintra emelkedik, és az illetéket az értékpapír-tranzakciókra is kiterjesztik.

2. Energiaszektor adója

Az elvonást a bányajáradék emelésével oldják meg. 

3. Kiskereskedelem adója

A 2020-ban bevezetett nettó árbevétel alapú kiskereskedelmi adó sávosan emelkedő adómértét növelik, a 100 milliárd forint  fölötti sáv 2022. február 1-től 2,7 százalékos mértéke 4,1 százalékra emelkedik, míg a 30–100  milliárd forint közötti sávban 0,4 százalékról 1 százalékra növekszik az adókulcs. Az 500m és 30 milliárd forint közötti részre marad a 0,1 százalékos mérték, míg 500 millió forintos éves árbevétel alatt továbbra sem kell fizetni.

4. Telekommunikációs szektor adója

A forgalomra vetnek ki új adót. 

5. Légitársaságok adója

A tervek szerint a légitársaságoknak a Magyarországról induló utasonként 10-15 eurót kell majd adóként megfizetniük.

6. Gyógyszerkereskedelem adója

A költségvetésbe befizetendő társadalombiztosítási-támogatást emelik.

7. Reklámipar adója

A 2019-ben felfüggesztett (a mértékét 0 százalékra csökkentették) reklámadó reaktiválását tervezik 2023-tól. Ennek mértéke 7,5 százalék. 

Előnyben az egészséges életmód!

Részletek egyelőre nem ismertek, mindösszesen annyi, hogy kb. évi 100 milliárd forintos bevétellel kalkulál a kormány a meglévő adók finomhangolásából. Ezen belül említésre került a  chipsadó, valamint a dohány-, és alkoholtermékek jövedéki adójának az emelése. 

Ebben a körben felmerült még a cégautó-adó növelése is, bár ettől az intézkedéstől nem várható, hogy a munkáltatók tömegesen áttérnek az egészségesebb céges kerékpár biztosítására. A mobilitás kapcsán említésre méltó, hogy a határmenti virágzó benzinturizmusnak is vége szakad, péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményes áron. 

A különadók részleteiről a várhatóan hamarosan megjelenő rendeletből ismerhetők meg majd a pontos részletszabályok. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-27 11:27:00
Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS