9,3 milliárd forint uniós támogatással fejlesztette szolgáltatásait a NAV

2023. 11. 28., 17:10

Lezárult a NAV KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00035 számú, „Adóügyi igazgatási eljárások egyszerűsítése, adminisztratív terhek csökkentése” elnevezésű kiemelt projektje, amelyben a hivatal 2018. és 2023. között több ütemben, összesen 9,331 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással és 5,317 milliárd forint saját forrással fejlesztette elektronikus szolgáltatásait.

Az informatikai fejlesztések négy fő cél mentén, hat projektelemben – a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség konzorciumi együttműködésében – valósultak meg: érintették a NAV információs és ügyintézőplatformjainak, adat- és változásbejelentési, illetve bevallási rendszerének, továbbá belső szakrendszereinek modernizációját is. A fejlesztések révén a korábbiaknál magasabb szintű szolgáltatást nyújtó, könnyen kezelhető, a jelen kor kihívásainak megfelelő alkalmazások jöttek létre, csökkent az adóügyekkel kapcsolatos papírmunka, és egyszerűsödött az ügyintézés ügyfél- és ügyintézői oldalon egyaránt.

A NAV új honlapjával egy letisztultabb, személyre szabható portál jött létre, a vele összhangban megújuló NAV-Mobil pedig egy modern, átlátható menüt és navigációt kapott. A fejlesztések nyomán az eBEV-portált felváltotta a jóval komplexebb szolgáltatást nyújtó ügyintéző-felület, az Ügyfélportál.

Az ONYA korszerűsítésével bővült az online beadható nyomtatványok köre, korszerűbbé vált a nyomtatványkezelés. A NAV korábbi telefonos tájékoztató és ügyintéző-rendszerének informatikai egységesítésével létrejött az általános tájékoztatást és ügyintézést is biztosító NAV Infóvonal (1819).

Az új adózóiéletút-követő alkalmazás a NAV rendszereiben tárolt adatokat a korábbi időráfordítás töredéke alatt teszi elérhetővé az ügyintézőknek. Szintén a NAV adatvagyonának kiaknázását és elemzését, az ügyintézői adminisztrációcsökkentést segíti az integrált adattárház fejlesztése.

A bűnügyi területen egy komplex lekérdezőfelület, valamint egy adat- és szövegbányász-alkalmazás jött létre, így a nagyobb bűnszervezetek kapcsolati hálózatai is feltérképezhetővé válnak. Megvalósult továbbá a bűnügyi adatpiac, amelynek segítségével a NAV nyomozói az egyes szakrendszerekből már egyszeri lekérdezéssel, egységes struktúrában férnek hozzá az adatokhoz.

A VEKTOR-rendszer fejlesztésével megújult a teljes végrehajtási informatikai környezet: a projekt befejező mérföldkövének teljesítésével jelentősen nőtt a végrehajtási hatékonyság. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS