2024-től kötelező elektronikus aláírás jön az új ingatlan-nyilvántartásban

2023. 12. 08., 17:40

A jelenleg hatályos ingatlan-nyilvántartási törvényünk helyébe várhatóan 2024. nyarán a jelenleg papír alapú nyilvántartást felváltó új elektronikus alapokon nyugvó rendszert vezetnek be, közismert nevén az E-ING rendszert – hívja fel a figyelmet Dr. Bognár Tímea Anett ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász.

Az új rendszer szakít a napjainkban ismert több példányon papír alapon készült „hagyományos” aláírásokkal ellátott szerződéses dokumentumok rendszerével, újítása lesz immáron a teljesen elektronikus nyilvántartásra történő áttérés.

Az új szabályozás lényege, hogy a legfontosabb jognyilatkozatokat, mint az ingatlan-nyilvántartási kérelem, ügyvédi meghatalmazás, adásvételi vagy csereszerződés lényeges tartalmi elemei, a tulajdonjog bejegyzési engedély, stb. kizárólag az E-ING informatikai rendszerében kitöltendő elektronikus űrlappal lehet létrehozni.

Az E-ING elektronikus űrlapjait a közreműködő ügyvéd készíti el, melyet az ügyletben részt vevő személyek látnak el fokozott biztonságú elektronikus aláírással.

Papíralapú magánokirat vagy közokirat már csak akkor szolgálthat az E-ING bejegyzések alapjául, ha azt az ügyvéd előzetesen elektronikus okirattá alakítja.

Az új rendszer egyik előnye a papír alapú dokumentumok számának visszaszorítása.

Másfelől az aláíró felek megfelelő infrastruktúra birtokában online formában – személyes jelenlét nélkül – is elláthatják aláírásukkal az ingatlanügylethez kapcsolódó szerződéseket, okiratokat.

Az elektronizált nyilvántartás elengedhetetlen kelléke, hogy az ingatlanügyletben részt vevő jognyilatkozatot tevő felek rendelkezzenek fokozott biztonságú elektronikus aláírással. Ez a követelmény mind a természetes személyek és mind a jogi személyek képviseletében eljáró személyek vonatkozásában nélkülözhetetlen.

Fokozott biztonságú elektronikus aláírás a Kormányablakoknál igényelhető eSzemélyi  igazolvány mellé kérhető. A Kormányhivatalok az ingyenesen biztosított elektronikus aláírást, egy zöld és egy kék szegélyű boríték átadásával teljesítik. A borítékban az elektronikus aláíráshoz szükséges kódok találhatóak. Az eSzemélyi igazolvány és a kódkártyák birtokában lehetőségünk lesz saját fokozott biztonságú elektronikus aláírásunk elkészítésére. További technikai feltétel a vezetékes kártyaolvasó vagy az eSzemélyiM mobilapplikáció beszerzése. Az eSzemélyi kliens segítségével aktiválhatjuk a vezetékes vagy mobil applikációs kártyaolvasónkat.

A másik megoldás, az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással (AVDH) történő aláírás. Minden olyan magyar vagy más állampolgárságú személy részére már most is elérhető, aki már rendelkezik Magyarországon online Ügyfélkapu hozzáféréssel.

Továbbra is kell a jogi képviselet az ügyek intézéséhez. A tulajdonjog és az egyéb jogok kapcsán a bejegyzési engedélyt speciális elektronikus űrlapon kell majd létrehozni. Azt ügyvéd (vagy közjegyző, kamarai jogtanácsos, vagy helyetteseik) előtt személyes jelenléttel vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással kell hitelesíteni.

Számos, egyszerűbb elbírálású ügyben automatikus döntéshozatal valósulhat meg az elektronikus okiratok alapján. Ilyenkor a beérkezett információk alapján, emberi közbeavatkozás nélkül hozza meg a hatóság a döntését és közli azt az ügyféllel. Azonban ilyenkor kizárólag a kérelemnek helyt adó, illetve a bírósági elrendelés vagy hatósági felhívás ingatlan-nyilvántartási rendelkezését végrehajtó döntés hozható.

Az ingatlan.com-on megjelent blogcikk szerzője Dr. Bognár Tímea Anett ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat tagja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS