2024-től kötelező elektronikus aláírás jön az új ingatlan-nyilvántartásban

2023. 12. 08., 17:40

A jelenleg hatályos ingatlan-nyilvántartási törvényünk helyébe várhatóan 2024. nyarán a jelenleg papír alapú nyilvántartást felváltó új elektronikus alapokon nyugvó rendszert vezetnek be, közismert nevén az E-ING rendszert – hívja fel a figyelmet Dr. Bognár Tímea Anett ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász.

Az új rendszer szakít a napjainkban ismert több példányon papír alapon készült „hagyományos” aláírásokkal ellátott szerződéses dokumentumok rendszerével, újítása lesz immáron a teljesen elektronikus nyilvántartásra történő áttérés.

Az új szabályozás lényege, hogy a legfontosabb jognyilatkozatokat, mint az ingatlan-nyilvántartási kérelem, ügyvédi meghatalmazás, adásvételi vagy csereszerződés lényeges tartalmi elemei, a tulajdonjog bejegyzési engedély, stb. kizárólag az E-ING informatikai rendszerében kitöltendő elektronikus űrlappal lehet létrehozni.

Az E-ING elektronikus űrlapjait a közreműködő ügyvéd készíti el, melyet az ügyletben részt vevő személyek látnak el fokozott biztonságú elektronikus aláírással.

Papíralapú magánokirat vagy közokirat már csak akkor szolgálthat az E-ING bejegyzések alapjául, ha azt az ügyvéd előzetesen elektronikus okirattá alakítja.

Az új rendszer egyik előnye a papír alapú dokumentumok számának visszaszorítása.

Másfelől az aláíró felek megfelelő infrastruktúra birtokában online formában – személyes jelenlét nélkül – is elláthatják aláírásukkal az ingatlanügylethez kapcsolódó szerződéseket, okiratokat.

Az elektronizált nyilvántartás elengedhetetlen kelléke, hogy az ingatlanügyletben részt vevő jognyilatkozatot tevő felek rendelkezzenek fokozott biztonságú elektronikus aláírással. Ez a követelmény mind a természetes személyek és mind a jogi személyek képviseletében eljáró személyek vonatkozásában nélkülözhetetlen.

Fokozott biztonságú elektronikus aláírás a Kormányablakoknál igényelhető eSzemélyi  igazolvány mellé kérhető. A Kormányhivatalok az ingyenesen biztosított elektronikus aláírást, egy zöld és egy kék szegélyű boríték átadásával teljesítik. A borítékban az elektronikus aláíráshoz szükséges kódok találhatóak. Az eSzemélyi igazolvány és a kódkártyák birtokában lehetőségünk lesz saját fokozott biztonságú elektronikus aláírásunk elkészítésére. További technikai feltétel a vezetékes kártyaolvasó vagy az eSzemélyiM mobilapplikáció beszerzése. Az eSzemélyi kliens segítségével aktiválhatjuk a vezetékes vagy mobil applikációs kártyaolvasónkat.

A másik megoldás, az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással (AVDH) történő aláírás. Minden olyan magyar vagy más állampolgárságú személy részére már most is elérhető, aki már rendelkezik Magyarországon online Ügyfélkapu hozzáféréssel.

Továbbra is kell a jogi képviselet az ügyek intézéséhez. A tulajdonjog és az egyéb jogok kapcsán a bejegyzési engedélyt speciális elektronikus űrlapon kell majd létrehozni. Azt ügyvéd (vagy közjegyző, kamarai jogtanácsos, vagy helyetteseik) előtt személyes jelenléttel vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással kell hitelesíteni.

Számos, egyszerűbb elbírálású ügyben automatikus döntéshozatal valósulhat meg az elektronikus okiratok alapján. Ilyenkor a beérkezett információk alapján, emberi közbeavatkozás nélkül hozza meg a hatóság a döntését és közli azt az ügyféllel. Azonban ilyenkor kizárólag a kérelemnek helyt adó, illetve a bírósági elrendelés vagy hatósági felhívás ingatlan-nyilvántartási rendelkezését végrehajtó döntés hozható.

Az ingatlan.com-on megjelent blogcikk szerzője Dr. Bognár Tímea Anett ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat tagja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-30 08:30:03
Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS