Uniós támogatással bővítette termelési kapacitását a makói Váll-Ker Kft.

2023. 11. 29., 20:10

Uniós támogatással, több mint 3 milliárd forintos beruházással bővítette gyártókapacitását a kandallókat gyártó makói Váll-Ker Kft.

A Magyar Multi Program keretében megvalósuló fejlesztés költségeiből 1,515 milliárd forintot feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatás fedezett.

A Váll-Ker Kft. fő tevékenysége a fatüzelésű fémkandallók, tűzterek gyártása, de a 1992-es alapítású cég pellet, illetve pellet-fa vegyes tüzelésű kandallókat, grillkészüléket, kerti kemencéket is készít, értékesít. A 90 százalék feletti hatékonysággal működő kandallók egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak felelnek meg.

A már több mint egy évtizede saját fejlesztőbázist kialakító vállalkozás meghatározó arányban exportra szállít, termékei eljutnak Európa minden országába. Fő exportpiacai Németország, Anglia és Dánia, de évről-évre egyre nagyobb a kereslet termékeikre belföldön és a környező országokban is.

A tavaly januárban indult fejlesztés során megépült a vállalkozás új, 5292 négyzetméteres üzemcsarnoka a hozzá kapcsolódó infrastrukturális elemekkel – transzformátor-állomás, parkoló, út, sorompó – együtt. Az új csarnokban a legmodernebb, ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó gépeket állítottak üzembe: lézervágó berendezéseket, CNC-vezérlésű élhajlítókat, hegesztőgépeket és -robotokat, valamint egy festősort is. Az új gyártócsarnokban az alapanyagok egy részét önjáró elektromos vontató szállítja, de a belső logisztikát teszik hatékonyabbá az új targoncák is.

A nagy alapterületű gyártócsarnokban a kandallógyártás valamennyi műveletét a gyártási folyamat elejétől a végéig egy helyszínen tudják így megvalósítani.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a Forrás Nyrt. többségi tulajdonában álló Váll-Ker Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben 7,983 milliárd forint volt, ami csaknem 32 százalékkal haladta meg az előző évit. Az export részaránya meghaladta a 96 százalékot. A cég adózott eredményét az előző évi csaknem duplájára 1,093 milliárd forintra növelte. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS