Már első évében nemzetközi sikereket ért el a Széchenyi Egyetem adattudományi szakkollégiuma

Már első évében nemzetközi sikereket ért el a Széchenyi Egyetem adattudományi szakkollégiuma
2023. 02. 19., 10:31

Egy éve alakult meg a győri Széchenyi István Egyetemen a Széll Kálmán Közgazdasági Adattudományi Szakkollégium, amely már az első évében jelentős sikereket ért el. Taglétszáma meghaladja a száz főt, a külföldi hallgatókat bevonja a tudományos vérkeringésbe, a hazai és nemzetközi konferenciákon pedig szép eredményekkel büszkélkedhetnek a fiatalok.

A Széll Kálmán Szakkollégium a Széchenyi István Egyetem tizedik szakkollégiumaként jött létre a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. támogatásával. Célja az adattudomány, az adatvagyon-megközelítés és gazdálkodás iránt érdeklődő hallgatók tehetséggondozása, kutatási tevékenységük segítése, valamint az utánpótlás-nevelés. Az adat olyan erőforrás, amelynek hatékony kiaknázása manapság minden szervezet számára nélkülözhetetlen.

Az adattudomány a fokozódó digitalizáció következtében az egyik leginkább feltörekvő, multidiszciplináris tudományterület. A téma jelentőségét és aktualitását a Széchenyi-egyetem legfiatalabb szakkollégiumának népszerűsége is mutatja.

„Nyitottságunkra jellemző, hogy tagjaink közé bármely egyetem aktív, nappali jogviszonnyal rendelkező hallgatója jelentkezhet, illetve hogy tudatosan nyitottunk a Széchenyi-egyetem nemzetközi hallgatói közössége felé is. Tevékenységünk fókuszában tagjaink életpályájának célzott menedzselése áll az alapszakoktól kezdve egészen a doktori programokig. Kiemelt célunk olyan kutatóműhely létrehozása, ahol a kutatás és a tudományos tevékenység iránt érdeklődő tehetséges hallgatókat összefogva közösen tudunk kutatási tevékenységet folytatni, elsősorban angol nyelven, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően” – fogalmazott dr. Buics László, az egyetem Vezetéstudományi és Marketing Tanszékének adjunktusa, a szakkollégium programigazgatója.

A szakkollégium sikeresen mutatkozott be, hiszen a tagság folyamatosan és dinamikusan növekedett, s mára minden várakozást felülmúlóan a száz főt is meghaladja.

„Eredményeink kulcsa a lelkesedés és az aktivitás. Az eltelt két félév során rendszeresen szerveztünk előadásokat, ahol a résztvevők a meghívott szakmai előadók segítségével mélyíthették el a tudásukat különféle területeken. Több online szakmai előadást is tartottunk a félév során digitalizációs és készségfejlesztő témakörökben, amik szintén hozzájárultak a nagyszerű eredményekhez. A folyamatos toborzáson és az előadások rendszeres szervezésén túl nagy hangsúlyt fektettünk a felvett hallgatók tudományos érdeklődésének fejlesztésére, amelyben jelentős szerepet játszott a tudományos diákköri (TDK) dolgozatok készítése is” – engedett betekintést a szakkollégium működésébe a programigazgató.

Már a tavaszi TDK-n hét tagjuk vett részt, akik közül egy külföldi és egy magyar fiatal első, egy külföldi és egy magyar hallgató pedig második helyezett lett.

„Aktív angol nyelvű publikációs tevékenységet folytattunk, több mesterszakos nemzetközi hallgatónk is megmérettette magát konferenciákon. Az egyik közös publikációnkat még Best Paper Awardra is jelölték, ami azt jelenti, hogy a közel százból a legjobb öt publikáció közé került, ezáltal pedig egy Scopus-indexált konferenciaközleményben is megjelent” – hangsúlyozta.

Az őszi félév TDK-eseményén már tizenöten képviselték a szakkollégiumot, akik közül három tag első, egy második helyezést ért el, négyen pedig különdíjat szereztek.

„Az egyik elsőéves PhD-hallgatóval – aki már mesterszakosként is a szakkollégium tagja volt – közös publikációnk meghívást kapott egy rangos, Q1-es minősítésű nemzetközi folyóirat különszámába” – sorolta az eredményeket dr. Buics László.

„Úgy érzem, a szakkollégium elsőéves tevékenysége megalapozta a sikeres folytatást, amit tehetséges és motivált hallgatóink fejlődése érdekében végzünk. A következő félévben is nagy örömmel várjuk az aktív és adattudományi témák iránt érdeklődő jelentkezőket mind a magyar és a nemzetközi hallgatói tagok, mind az operatív személyzet köreibe” – mondta a programigazgató.

A felvételen dr. Buics László, a szakkollégium programigazgatója (középen) a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián díjazott hallgatók társaságában (Horváth Árpád, Nyambayar Batbayar, Chadi Mourad, Denson Mulaze Benedito).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS