Már első évében nemzetközi sikereket ért el a Széchenyi Egyetem adattudományi szakkollégiuma

Már első évében nemzetközi sikereket ért el a Széchenyi Egyetem adattudományi szakkollégiuma
2023. 02. 19., 10:31

Egy éve alakult meg a győri Széchenyi István Egyetemen a Széll Kálmán Közgazdasági Adattudományi Szakkollégium, amely már az első évében jelentős sikereket ért el. Taglétszáma meghaladja a száz főt, a külföldi hallgatókat bevonja a tudományos vérkeringésbe, a hazai és nemzetközi konferenciákon pedig szép eredményekkel büszkélkedhetnek a fiatalok.

A Széll Kálmán Szakkollégium a Széchenyi István Egyetem tizedik szakkollégiumaként jött létre a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. támogatásával. Célja az adattudomány, az adatvagyon-megközelítés és gazdálkodás iránt érdeklődő hallgatók tehetséggondozása, kutatási tevékenységük segítése, valamint az utánpótlás-nevelés. Az adat olyan erőforrás, amelynek hatékony kiaknázása manapság minden szervezet számára nélkülözhetetlen.

Az adattudomány a fokozódó digitalizáció következtében az egyik leginkább feltörekvő, multidiszciplináris tudományterület. A téma jelentőségét és aktualitását a Széchenyi-egyetem legfiatalabb szakkollégiumának népszerűsége is mutatja.

„Nyitottságunkra jellemző, hogy tagjaink közé bármely egyetem aktív, nappali jogviszonnyal rendelkező hallgatója jelentkezhet, illetve hogy tudatosan nyitottunk a Széchenyi-egyetem nemzetközi hallgatói közössége felé is. Tevékenységünk fókuszában tagjaink életpályájának célzott menedzselése áll az alapszakoktól kezdve egészen a doktori programokig. Kiemelt célunk olyan kutatóműhely létrehozása, ahol a kutatás és a tudományos tevékenység iránt érdeklődő tehetséges hallgatókat összefogva közösen tudunk kutatási tevékenységet folytatni, elsősorban angol nyelven, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően” – fogalmazott dr. Buics László, az egyetem Vezetéstudományi és Marketing Tanszékének adjunktusa, a szakkollégium programigazgatója.

A szakkollégium sikeresen mutatkozott be, hiszen a tagság folyamatosan és dinamikusan növekedett, s mára minden várakozást felülmúlóan a száz főt is meghaladja.

„Eredményeink kulcsa a lelkesedés és az aktivitás. Az eltelt két félév során rendszeresen szerveztünk előadásokat, ahol a résztvevők a meghívott szakmai előadók segítségével mélyíthették el a tudásukat különféle területeken. Több online szakmai előadást is tartottunk a félév során digitalizációs és készségfejlesztő témakörökben, amik szintén hozzájárultak a nagyszerű eredményekhez. A folyamatos toborzáson és az előadások rendszeres szervezésén túl nagy hangsúlyt fektettünk a felvett hallgatók tudományos érdeklődésének fejlesztésére, amelyben jelentős szerepet játszott a tudományos diákköri (TDK) dolgozatok készítése is” – engedett betekintést a szakkollégium működésébe a programigazgató.

Már a tavaszi TDK-n hét tagjuk vett részt, akik közül egy külföldi és egy magyar fiatal első, egy külföldi és egy magyar hallgató pedig második helyezett lett.

„Aktív angol nyelvű publikációs tevékenységet folytattunk, több mesterszakos nemzetközi hallgatónk is megmérettette magát konferenciákon. Az egyik közös publikációnkat még Best Paper Awardra is jelölték, ami azt jelenti, hogy a közel százból a legjobb öt publikáció közé került, ezáltal pedig egy Scopus-indexált konferenciaközleményben is megjelent” – hangsúlyozta.

Az őszi félév TDK-eseményén már tizenöten képviselték a szakkollégiumot, akik közül három tag első, egy második helyezést ért el, négyen pedig különdíjat szereztek.

„Az egyik elsőéves PhD-hallgatóval – aki már mesterszakosként is a szakkollégium tagja volt – közös publikációnk meghívást kapott egy rangos, Q1-es minősítésű nemzetközi folyóirat különszámába” – sorolta az eredményeket dr. Buics László.

„Úgy érzem, a szakkollégium elsőéves tevékenysége megalapozta a sikeres folytatást, amit tehetséges és motivált hallgatóink fejlődése érdekében végzünk. A következő félévben is nagy örömmel várjuk az aktív és adattudományi témák iránt érdeklődő jelentkezőket mind a magyar és a nemzetközi hallgatói tagok, mind az operatív személyzet köreibe” – mondta a programigazgató.

A felvételen dr. Buics László, a szakkollégium programigazgatója (középen) a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián díjazott hallgatók társaságában (Horváth Árpád, Nyambayar Batbayar, Chadi Mourad, Denson Mulaze Benedito).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS