Ipari termelés: egy kissé marad csak el az uniós átlagtól a januári magyar adat

2021. 03. 12., 18:40

A 2020. december 0,1 százalék után 2021 januárjában 0,3 százalékkal haladta meg az ipari termelés volumene az egy évvel korábbi szintet az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

  • A 2020. december 0,1 százalék után 2021 januárjában 0,3 százalékkal haladta meg az ipari termelés volumene az egy évvel korábbi szintet az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legdinamikusabb, 27,5 százalékos éves növekedést Írországban regisztrálták, Litvániában 11,8, Lengyelországban 5,6 százalékos volt az éves növekedés. Portugáliában ezzel szemben 6,5, Máltán 6,2, Szlovákiában 4,0 százalékkal csökkent a volumen 2020 januárjához viszonyítva.

Magyarország: mínusz 2,8 százalék

Magyarországon 2021 januárjában az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent (az Eurostat adatai az utóbbi kategóriába tartoznak). A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2021 januárjában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2020 januárjában.

Az iparon belül döntő súlyt (94 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 7,2 százalékkal esett vissza. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás az alágak közül a legnagyobb mértékben, 28 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős visszaeséshez elsősorban a globális félvezetőhiány okozta gyárleállások járultak hozzá – olvasható a KSH gyorsjelentésében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS