34 százalékkal esett vissza a járműgyártás augusztusban

2021. 10. 13., 15:15

2021 augusztusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,6 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 0,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 23 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 33, a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,8 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 15,8, a feldolgozóiparé 15,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 1,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,1, a csekély súlyú bányászaté 40 százalékkal bővült.

Feldolgozóipar

A feldolgozóipar növekedéséhez az alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 17 százalékát képviselő járműgyártás jelentősen, 34 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesést nagyrészt a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások okozták. A közúti gépjármű gyártásának volumene 53, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 20 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is mérséklődött, 3,7 százalékkal. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya 10,3, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 7,1 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból mintegy 14 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,6 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ezen belül a legnagyobb súlyt (23 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 21, a második legjelentősebb italgyártás pedig 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Mindössze egy alágazatban, az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban esett vissza a termelés, 9,9 százalékkal.

A legnagyobb mértékben, 41 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 15,3, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 23 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A kisebb súlyú vegyi anyag, termék gyártásában is folytatódott a növekedés. Augusztusban a kibocsátás 32 százalékkal haladta meg a 2020 azonos időszakit, főként a meghatározó súlyú műanyagalapanyag-gyártás bővülésének eredményeként.

A gyógyszergyártás – hasonlóan az előző hónaphoz – 10,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban a külpiaci eladások kedvezőtlen alakulása miatt, míg a hazai eladások nőttek.

Régiók

Az ipari termelés Nyugat-Dunántúlon (21 százalékkal) és Dél-Alföldön (12,7 százalékkal) csökkent. A többi régióban 5,6 és 18,5 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.

Rendelések

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12,5 százalékkal kisebb volt a 2020. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 6,5 százalékkal nőttek, míg az új exportrendelések 15,7 százalékkal visszaestek.

Az összes rendelésállomány augusztus végén 10,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS