Zöldhitellel akár 21 millió forinttal drágább lakást is vehetünk

2021. 10. 28., 18:15

Alig pár hete startolt el a zöldhitel, de máris hatalmas az érdeklődés. Miben rejlik a sikere? Egyrészt abban, hogy a CSOK-kal is összevonható, így a családosok kamatmentességre is szert tehetnek. A gazdasági előnyöket konkrét számításokkal támasztják alá a Duna House Pénzügyek szakértői.

Tény, hogy egy új lakás mindig drágább, mint egy ugyanazon a környéken lévő, azonos méretű használt ingatlan. Ugyanakkor több támogatás is igényelhető rá, mint például az 5 százalékos áfavisszatérítés vagy a magasabb CSOK összeg. Emellett, ha a kiszemelt lakás zöldkompatibilis (vagyis legalább BB energetikai besorolású és legfeljebb 90 kWh/m2 az éves energiafogyasztása), akkor a megvásárlásához szükséges hitelt jobb kamatfeltételekkel igényelheti az ügyfél.

Így a kétgyermekes családok – ugyanabból az önerőből és havi törlesztőből – akár 13 millió forinttal drágább lakást is vásárolhatnak, ha az újépítésű és megfelel a zöldfeltételeknek. Három- vagy többgyermekes családok esetén ez a különbözet akár már 21 millió forint is lehet, kamatkockázat nélkül. Hogyan lehetséges ez?

„Számításainkat a két-, illetve a legalább háromgyermekes családokra optimalizáltuk, akik a CSOK mellett jogosultak a Babaváróra, és a Zöldhitelt is megigénylik új lakás vásárlásához”– kezdte Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője.

„Ezekben az esetekben már optimálisan 3-4 szobás ingatlanokat keresnek a családok, amik minimum 75 négyzetméteresek, tehát magas értékűek. A hitelfelvétel legfontosabb paramétere, hogy az ügyfelek mekkora összeget tudnak havonta elkölteni lakáscélra. Ha például mindkét fél átlag nettó bérezésben részesül, tehát 290.200 forintot kapnak kézhez fejenként, akkor is 580.400 forint a háztartás keresete egy hónapban. Ennek az összegnek akár már a 60 százalékát is elkölthetnék hitelre a jelenlegi jogszabályi és banki szabályozások értelmében, de egy biztonsági, 300.000 Ft alatti konstrukcióval is megoldható a törlesztőrészletek fizetése.”

A Duna House Pénzügyek számításainak alapját a 10 millió forintos önerő, valamint a Babaváróra a fix 20, a CSOK-ra és a Zöldhitelre pedig a fix 25 éves futamidő adta. A kétgyermekes családok így közel 72,5 millió költhetnek használt lakásra, míg, ha újépítésűben gondolkodnak, akkor ez az összeg több mint 85,5 millió forint is lehet. Köszönhetően a zöldhitelhez társuló kamatmentes CSOK-nak és a kedvezőbb piaci hiteldíjnak.

Három vagy több gyermeket nevelő családok esetében a havi törlesztőrészlet alig több, mint 1.300 forinttal lenne kedvezőbb, mint a kétgyermekes háztartások számára, így a kiszemelt ingatlan értékében is maximum 73,2 millió forintig keresgélhetnek. Új lakás vásárlásánál – kihasználva az új zöldhitel kedvező kamatozását és az áfa-visszatérítést – viszont akár 94,5 millió forintos ingatlanra is leszerződhetnek, miközben a havi részletfizetésük összege csak 522 forinttal emelkedne.

A számtanilag bemutatott hitelkonstrukciók fedezhetők két átlagkeresetből, a Duna House Pénzügyek szakértőinek tapasztalatai alapján ekkora összegű kölcsönöket inkább az átlagjövedelem feletti bevétellel rendelkező családok vesznek fel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS