Tucatnyi lakásbiztosítást kell mutatni a hitelekhez a bankoknak

2023. 06. 13., 10:19

Vezeti a kormány a bankok kezét: ha ugyanis azok lakásbiztosításra kötelezik a jelzáloghitel felvételéhez az ügyfeleket, akkor már tucatnyi fogyasztóbarát biztosítási ajánlatot összevető kalkulációt kell mutatni nekik – írja a Bank360.hu. Jövő márciusban pedig minden ügyfél szabadon felmondhatja a lakásbiztosítását és válthat szolgáltatót.

A napokban lépett hatályba a jelzáloghitelek tájékoztatásáról szóló rendeletmódosítás, amely kötelező útmutatást ad a bankoknak arra, hogyan mutassák be ügyfeleiknek a kölcsönfelvételhez kötelező lakásbiztosítások ajánlatait. A kormány szinte vezeti az ügyintézők kezét, hiszen az új előírás szerint, ha a jelzáloghitel folyósításának feltétele a fedezetként bevont ingatlan vagyonbiztosítása, akkor a hitelező pénzintézetnek (vagy a hitelközvetítőnek) a kölcsönfelvételről szóló, személyre szabott ügyféltájékoztatás részeként be kell mutatni a Magyar Nemzeti Bank Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorát.

Ezzel az ügyfél a fedezetként bevont ingatlanra kap információkat a számára legkedvezőbb lakásbiztosítási lehetőségekről – így nem csak arról az ajánlatról, amit a hitelező bank magától felkínálna a vele szerződött biztosítótól. A már biztosított ingatlanra is kell adni friss kalkulációt.

A rendelet részletezi is, mit kell csinálnia az ügyintézőnek: elektronikus eszközön kell bemutatni az MFO-kalkulátor használatát és annak biztosítási ajánlatait (amely díjakat is tartalmaz), a kapott eredményt pedig „igazolható módon, papíron vagy elektronikus úton a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani”. A biztosítási ajánlatok részletes bemutatása ugyanakkor nem feladata a banknak (vagy a hitelközvetítőnek), így ez a tájékoztatás nem jelent többes ügynöki tevékenységet.

Mi az MFO, és miért éri meg?

A MNB által minősített fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások is vannak már huzamosabb ideje. Ezek egységes minimum feltételeknek megfelelő, egymással összehasonlítható termékek. Jelenleg 12 társaság értékesít MFO-t: az Aegon, az Uniqa, a Genertel, a CIG Pannónia, az Allianz, a Generali, a Colonnade, a Groupama, a KöBE, a Wáberer, az Union és 2023 júniusától a K&H. Az MFO-szerződések száma április végén meghaladta a 33 ezret, együttesen 1500 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyont védenek.

Az MFO-nál elektronikusan is intézhető a szerződés kötése és felmondása, a kárbejelentés és a kárrendezés. Az elektronikus kapcsolattartásért és díjfizetésért a biztosító kedvezményt adhat az ügyfélnek. A kárrendezés időtartama 100 ezer forint alatti kifizetésnél legfeljebb 5, a fölött pedig 10 munkanap lehet.

Az MFO-t rugalmasabban lehet felmondani, mint a sima lakásbiztosítást: egyes biztosítóknál nem csak a biztosítási évfordulóra, hanem a naptári negyedév végére is felmondható a szerződés.

Indul a lakásbiztosítási kampány

Április végével lépett hatályba az a módosítás is, amely szerint a lakáshitelek teljes hiteldíj-mutatójába (THM) a plafonértékkel való összevetéshez be kell számítani a lakásbiztosítás díját. (Mivel a bankok jelenleg messze a THM-plafon alatt nyújtanak jelzáloghiteleket, a lakásbiztosítás havi díjának beszámítása nem jelent érdemi korlátozást a hitelezésben.) Szintén hatályba lépett az ügynöki jutalékokra vonatkozó rendelkezés, amely szerint a lakásbiztosításoknál a közvetítői jutalék nem haladhatja meg az első éves biztosítási díj ötödét.

A Bank360.hu arra is felhívja a figyelmet: valamennyi lakásbiztosítást érintő változás, hogy 2024 márciusától a biztosítási évfordulón kívül minden év március 1. és 31. között is felmondható lesz költségmentesen a biztosításunk, és akár átszerződhetünk egy másik társasághoz. A felmondási lehetőségről a biztosítóknak minden év február 15-ig kell tájékoztatni az ügyfeleket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.