Tucatnyi lakásbiztosítást kell mutatni a hitelekhez a bankoknak

2023. 06. 13., 10:19

Vezeti a kormány a bankok kezét: ha ugyanis azok lakásbiztosításra kötelezik a jelzáloghitel felvételéhez az ügyfeleket, akkor már tucatnyi fogyasztóbarát biztosítási ajánlatot összevető kalkulációt kell mutatni nekik – írja a Bank360.hu. Jövő márciusban pedig minden ügyfél szabadon felmondhatja a lakásbiztosítását és válthat szolgáltatót.

A napokban lépett hatályba a jelzáloghitelek tájékoztatásáról szóló rendeletmódosítás, amely kötelező útmutatást ad a bankoknak arra, hogyan mutassák be ügyfeleiknek a kölcsönfelvételhez kötelező lakásbiztosítások ajánlatait. A kormány szinte vezeti az ügyintézők kezét, hiszen az új előírás szerint, ha a jelzáloghitel folyósításának feltétele a fedezetként bevont ingatlan vagyonbiztosítása, akkor a hitelező pénzintézetnek (vagy a hitelközvetítőnek) a kölcsönfelvételről szóló, személyre szabott ügyféltájékoztatás részeként be kell mutatni a Magyar Nemzeti Bank Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorát.

Ezzel az ügyfél a fedezetként bevont ingatlanra kap információkat a számára legkedvezőbb lakásbiztosítási lehetőségekről – így nem csak arról az ajánlatról, amit a hitelező bank magától felkínálna a vele szerződött biztosítótól. A már biztosított ingatlanra is kell adni friss kalkulációt.

A rendelet részletezi is, mit kell csinálnia az ügyintézőnek: elektronikus eszközön kell bemutatni az MFO-kalkulátor használatát és annak biztosítási ajánlatait (amely díjakat is tartalmaz), a kapott eredményt pedig „igazolható módon, papíron vagy elektronikus úton a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani”. A biztosítási ajánlatok részletes bemutatása ugyanakkor nem feladata a banknak (vagy a hitelközvetítőnek), így ez a tájékoztatás nem jelent többes ügynöki tevékenységet.

Mi az MFO, és miért éri meg?

A MNB által minősített fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások is vannak már huzamosabb ideje. Ezek egységes minimum feltételeknek megfelelő, egymással összehasonlítható termékek. Jelenleg 12 társaság értékesít MFO-t: az Aegon, az Uniqa, a Genertel, a CIG Pannónia, az Allianz, a Generali, a Colonnade, a Groupama, a KöBE, a Wáberer, az Union és 2023 júniusától a K&H. Az MFO-szerződések száma április végén meghaladta a 33 ezret, együttesen 1500 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyont védenek.

Az MFO-nál elektronikusan is intézhető a szerződés kötése és felmondása, a kárbejelentés és a kárrendezés. Az elektronikus kapcsolattartásért és díjfizetésért a biztosító kedvezményt adhat az ügyfélnek. A kárrendezés időtartama 100 ezer forint alatti kifizetésnél legfeljebb 5, a fölött pedig 10 munkanap lehet.

Az MFO-t rugalmasabban lehet felmondani, mint a sima lakásbiztosítást: egyes biztosítóknál nem csak a biztosítási évfordulóra, hanem a naptári negyedév végére is felmondható a szerződés.

Indul a lakásbiztosítási kampány

Április végével lépett hatályba az a módosítás is, amely szerint a lakáshitelek teljes hiteldíj-mutatójába (THM) a plafonértékkel való összevetéshez be kell számítani a lakásbiztosítás díját. (Mivel a bankok jelenleg messze a THM-plafon alatt nyújtanak jelzáloghiteleket, a lakásbiztosítás havi díjának beszámítása nem jelent érdemi korlátozást a hitelezésben.) Szintén hatályba lépett az ügynöki jutalékokra vonatkozó rendelkezés, amely szerint a lakásbiztosításoknál a közvetítői jutalék nem haladhatja meg az első éves biztosítási díj ötödét.

A Bank360.hu arra is felhívja a figyelmet: valamennyi lakásbiztosítást érintő változás, hogy 2024 márciusától a biztosítási évfordulón kívül minden év március 1. és 31. között is felmondható lesz költségmentesen a biztosításunk, és akár átszerződhetünk egy másik társasághoz. A felmondási lehetőségről a biztosítóknak minden év február 15-ig kell tájékoztatni az ügyfeleket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS