Soha nem volt még ennyire alacsony a lakáshitel után érdeklődők átlagos életkora

2024. 05. 14., 11:10

Négy éve folyamatosan csökken a lakáshitel után érdeklődők átlagéletkora a money.hu szerint. 2024-re átlagosan 10 évet, a legnépszerűbb támogatott hitelek esetében pedig még ennél is többet „fiatalodtak” azon felhasználók, akik optimális finanszírozási lehetőségeket kerestek a lakásvásárláshoz.

Míg 2020 februárjában a lakáshitelek után érdeklődők átlagéletkora 43,8 év volt, ez a legnagyobb ingatlanportál adatai szerint 2024 áprilisára 33,8 évre csökkent.

„Az átlagéletkor-csökkenés a legnépszerűbb támogatott hiteleket, a Babaváró, a csok és a CSOK Plusz konstrukciókat nézve még markánsabb. 2020 februárjában ugyanis még 43,1 év volt a felhasználók átlagéletkora, ami idén áprilisra 30,9 évre csökkent. Adatainkból az látszik, hogy a hitelfelvétellel tervezők egyre korábban lépnek be az ingatlanpiacra” – emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb elemzése is alátámasztja mindezt, amely szerint 2023-ban a legtöbb hitelt a 31-40 év közötti korosztály vette fel, ami a teljes éves hiteligénylés több mint harmadát tette ki.

A hazai lakáshitelezésben 2024-től ráadásul új jogszabály lépett életbe, ami lehetővé teszi a 10 százalék önerővel való hiteligénylést és így további ösztönzőként szolgálhat a fiatalok számára. Az Erste, a K&H, OTP, CIB, Magnet és UniCredit Bank után legutóbb az MBH Bank csatlakozott azon pénzintézetek sorába, ahol van lehetőség lakáshitel igénylésére az általános főszabályhoz (20 százalék) képest fele akkora önerővel.

Az MBH Banknál 2024. május 2-től fogadnak be olyan hitelügyleteket, ahol az ingatlan forgalmi értékének 90 százaléka is lehet a hitelarány a jogszabályi feltételeknek megfelelő jogosultak számára. Csak megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban lévő ingatlanokra vehető igénybe ez a konstrukció.

„Soha nem volt még ennyire alacsony a hitelek után érdeklődők átlagos életkora a Hitelintéző 2019-es bevezetése óta. Ez egyfelől betudható az önerővel kapcsolatos szabályváltozásoknak, másfelől az is közrejátszhat, hogy a gyermeket tervező házaspárok körében a lakásvásárláshoz önerőként gyakran használt Babaváró hitel kapcsán is módosultak az idei évtől az életkori megkötések, a feleség alapesetben nem töltheti be a 30 éves kort. A Babavárónál fontos megjegyezni, hogy a 11 milliós kamattámogatott hitel csak akkor számít teljes egészében önerőnek, ha a lakáshitel felvétele előtt legalább 90 nappal megtörténik az igénylés” – tette hozzá Korponai Levente.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.
2024-06-25 10:45:10
James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS