Megtakarítás nélkül is kezdődhet a lakásfelújítás

2022. 08. 04., 19:17

Kevesebb mint fél év áll rendelkezésére az otthonfelújítási támogatás igénylésére azoknak a családoknak, akik az állami hozzájárulást kihasználva szeretnének javítani lakhatási körülményeiken. Ha a munkálatok finanszírozására nem áll rendelkezésre a teljes összeg, a kamattámogatott hitel nyújthat megoldást, ami jelenleg 9 bank kínálatában elérhető. Hogy mekkora előnyt jelent ez napjaink változó kamatkörnyezetében más, ingatlanfelújításra felhasználható jelzálogalapú kölcsönökkel szemben? A Duna House Pénzügyek szakértői kiszámolták.

Az otthonfelújítási támogatás tavaly januári bevezetése óta 2021 év végéig közel 88 ezer igénylés futott be a Magyar Államkincstárhoz, az eddig az időpontig folyósított támogatások összege meghaladta a 128 milliárd forintot. Az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig biztosan igényelhető. A legalább egy, 25 év alatti gyermeket nevelő családok számára nyitott lehetőség célja a lakhatási körülmények javítása és a magyar lakásállomány megújulásának ösztönzése.

A felújítási, korszerűsítési költségek felét – maximum 3 millió forintnyi összeget – vállal át az állam, ennek köszönhetően lehetőség nyílik például megújuló energiaforrást használó rendszerek vásárlására.

„Míg 2021-ben főként a járványhelyzet miatti bezártság és a kényelem fokozása késztette az embereket otthonaik felújítására, addig 2022-ben az elmúlt hónapok történései teszik egyre indokoltabbá például a fűtéskorszerűsítési munkálatokat. Az otthonfelújítási támogatáshoz kínált kamattámogatott hitel más, piaci kamatozású, felújításra használható jelzálogalapú kölcsönökkel szemben elérhető és megfizethető alternatíva, amit megéri kihasználni, ha nem áll rendelkezésre a munkálatokhoz szükséges tőke” – magyarázta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A kizárólag a lakásfelújítási támogatáshoz igényelhető hitelt egyedi állami kamattámogatással, fix, maximum 3 százalékos kamattal, legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig, maximum 10 éves futamidőre jelenleg 9 pénzintézet kínálja. A jelzálogalapú kölcsön havi törlesztőrészlete igen kedvező, akár a teljes, akár feleakkora kölcsönnel számolunk.

Azonban nem mindegy, hogy melyik banktól vesszük fel ezt a kölcsönt, a legkedvezőbb ajánlatnál, 6 millió forint esetén, 10 éven keresztül fixen 57.936 forintot kell havonta visszafizetni. Pozitív elbírálás esetén a 3 milliós otthonfelújítási támogatást automatikusan, előtörlesztési díj felszámítása nélkül betörlesztik a támogatott otthonfelújítási hitel tőketartozásába, ezáltal automatikusan csökken a hiteltartozás és a havi törlesztőrészlet körülbelül 29 ezer forintra módosul.

A hatmilliós hitelre így összességében megközelítőleg mindössze 6,5 millió forint fizetendő vissza a futamidő végéig, amiből 3 milliót áll az állam. Aki az otthonfelújítási, kamattámogatott hitelt választja, annak a felújítás számláit maximum a kölcsön folyósításától számított 1 éven belül be kell nyújtania a bankba, vagyis a hitelből finanszírozott munkák elvégzésére 1 év áll rendelkezésre.

„Nehezen versenyezhet ezzel az ajánlattal a többi piaci hitel, bár a támogatás igénylésének formai követelményei, a számlázással kapcsolatos előírások és a határidők betartása teljesíthető, de teher lehet az igénylők számára” – tette hozzá Benedikt Károly.

Ha valaki nem tud vagy nem szeretne élni a kamattámogatott hitel előnyeivel, akkor is vehet fel kölcsönt ingatlanfelújítás, -korszerűsítés céljából. A piaci hitelkonstrukciót választóknak a legrugalmasabb bank esetében 2 év áll rendelkezésre a szakmunkák elvégzésére és számlát sem szükséges bemutatniuk a bank felé, a kölcsön futamideje pedig akár 30 év is lehet. Azonban megvan az ára ennek a rugalmasságnak, hiszen egy átlagjövedelem medián értékét, nettó 273 700 forintot kereső ügyfél egy hasonló kondíciókkal rendelkező, 10 éves futamidőre szóló, fix kamatozású, jelzálogalapú, 6 millió forintos kölcsönt 25 banki ajánlat közül a legkedvezőbb esetében 7,84 százalékos kamattal kaphat meg, ami 72.290 forint összegű havi törlesztőrészletet és körülbelül 8,8 millió forint visszafizetendő összeget jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS