Megtakarítás nélkül is kezdődhet a lakásfelújítás

2022. 08. 04., 19:17

Kevesebb mint fél év áll rendelkezésére az otthonfelújítási támogatás igénylésére azoknak a családoknak, akik az állami hozzájárulást kihasználva szeretnének javítani lakhatási körülményeiken. Ha a munkálatok finanszírozására nem áll rendelkezésre a teljes összeg, a kamattámogatott hitel nyújthat megoldást, ami jelenleg 9 bank kínálatában elérhető. Hogy mekkora előnyt jelent ez napjaink változó kamatkörnyezetében más, ingatlanfelújításra felhasználható jelzálogalapú kölcsönökkel szemben? A Duna House Pénzügyek szakértői kiszámolták.

Az otthonfelújítási támogatás tavaly januári bevezetése óta 2021 év végéig közel 88 ezer igénylés futott be a Magyar Államkincstárhoz, az eddig az időpontig folyósított támogatások összege meghaladta a 128 milliárd forintot. Az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig biztosan igényelhető. A legalább egy, 25 év alatti gyermeket nevelő családok számára nyitott lehetőség célja a lakhatási körülmények javítása és a magyar lakásállomány megújulásának ösztönzése.

A felújítási, korszerűsítési költségek felét – maximum 3 millió forintnyi összeget – vállal át az állam, ennek köszönhetően lehetőség nyílik például megújuló energiaforrást használó rendszerek vásárlására.

„Míg 2021-ben főként a járványhelyzet miatti bezártság és a kényelem fokozása késztette az embereket otthonaik felújítására, addig 2022-ben az elmúlt hónapok történései teszik egyre indokoltabbá például a fűtéskorszerűsítési munkálatokat. Az otthonfelújítási támogatáshoz kínált kamattámogatott hitel más, piaci kamatozású, felújításra használható jelzálogalapú kölcsönökkel szemben elérhető és megfizethető alternatíva, amit megéri kihasználni, ha nem áll rendelkezésre a munkálatokhoz szükséges tőke” – magyarázta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A kizárólag a lakásfelújítási támogatáshoz igényelhető hitelt egyedi állami kamattámogatással, fix, maximum 3 százalékos kamattal, legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig, maximum 10 éves futamidőre jelenleg 9 pénzintézet kínálja. A jelzálogalapú kölcsön havi törlesztőrészlete igen kedvező, akár a teljes, akár feleakkora kölcsönnel számolunk.

Azonban nem mindegy, hogy melyik banktól vesszük fel ezt a kölcsönt, a legkedvezőbb ajánlatnál, 6 millió forint esetén, 10 éven keresztül fixen 57.936 forintot kell havonta visszafizetni. Pozitív elbírálás esetén a 3 milliós otthonfelújítási támogatást automatikusan, előtörlesztési díj felszámítása nélkül betörlesztik a támogatott otthonfelújítási hitel tőketartozásába, ezáltal automatikusan csökken a hiteltartozás és a havi törlesztőrészlet körülbelül 29 ezer forintra módosul.

A hatmilliós hitelre így összességében megközelítőleg mindössze 6,5 millió forint fizetendő vissza a futamidő végéig, amiből 3 milliót áll az állam. Aki az otthonfelújítási, kamattámogatott hitelt választja, annak a felújítás számláit maximum a kölcsön folyósításától számított 1 éven belül be kell nyújtania a bankba, vagyis a hitelből finanszírozott munkák elvégzésére 1 év áll rendelkezésre.

„Nehezen versenyezhet ezzel az ajánlattal a többi piaci hitel, bár a támogatás igénylésének formai követelményei, a számlázással kapcsolatos előírások és a határidők betartása teljesíthető, de teher lehet az igénylők számára” – tette hozzá Benedikt Károly.

Ha valaki nem tud vagy nem szeretne élni a kamattámogatott hitel előnyeivel, akkor is vehet fel kölcsönt ingatlanfelújítás, -korszerűsítés céljából. A piaci hitelkonstrukciót választóknak a legrugalmasabb bank esetében 2 év áll rendelkezésre a szakmunkák elvégzésére és számlát sem szükséges bemutatniuk a bank felé, a kölcsön futamideje pedig akár 30 év is lehet. Azonban megvan az ára ennek a rugalmasságnak, hiszen egy átlagjövedelem medián értékét, nettó 273 700 forintot kereső ügyfél egy hasonló kondíciókkal rendelkező, 10 éves futamidőre szóló, fix kamatozású, jelzálogalapú, 6 millió forintos kölcsönt 25 banki ajánlat közül a legkedvezőbb esetében 7,84 százalékos kamattal kaphat meg, ami 72.290 forint összegű havi törlesztőrészletet és körülbelül 8,8 millió forint visszafizetendő összeget jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2022-08-18 13:27:00
„Könnyen előfordulhat, hogy a való életben megjelenő márkanevünket engedélyünk nélkül, de teljesen jogszerűen használják majd mások a metaverzumban a termékeink/szolgáltatásaink digitális megfelelőin.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS