Még mindig megéri lakáshitelt felvenni

2022. 08. 31., 14:19

A Magyar Nemzeti Bank augusztus 31-én tette közzé a legfrissebb július havi forint alapú lakáscélú hitelek volumenét, amely az előző hónaphoz és az előző év ugyanezen időszakához képest is jelentős, több mint 30 százalékos visszaesését mutat. A jegybank közlése szerint 2022. júliusban 91,8 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ilyen alacsony volument tavaly február óta nem közölt az MNB. Mi áll a visszaesés hátterében? Hogyan látják az elemzők? Válaszok a Duna House Pénzügyek írásában.

Az ingatlanpiac lassulásának első jelei után és az emelkedő kamatkörnyezet miatt sokan várják és várták, hogy párhuzamosan a hitelpiac is befékez. A Duna House Pénzügyek szakértői szerint a júliusi volumencsökkenést több összetevő okozta, így nem szabad mindent a változó gazdasági helyzet számlájára írni.

„Az ingatlanpiacon már júniustól érzékelhető erős nyári szezonalitás, szokás szerint kicsit késleltetve, de júliusban már érezhető kihatással volt a hitelfelvételi kedvre is. Nagyon sok ingatlanpiaci tranzakció lassult le egy-egy fél szabadságolása miatt, így az ehhez kapcsolódó hitelezési folyamatok is lassultak. Az ingatlanpiac mellett idén a hitelpiacon is hatványozottan jelentkeztek a nyári szabadságolások érezhető jelei” – mutatott rá az egyik legfőbb okra Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője.

„A másik fontos tényező, hogy az év elején lekötött Zöld Otthon Hitelek szerződéses folyamata és folyósítása erősen hatással volt a kommunikált szerződött hitelállományra az első félévben.  A végjátékban azonban a vártnál lassabb kifutás érzékelhető, ami volumenében milliárdos számítási hiányt okozott júliusban” – mondta a szakértő.

A mostani gyengébb júliusi hitelpiaci adat ráadásul nem kiugróan alacsony, ha az elmúlt néhány évet nézzük. 2021-ben volt csúcson a piac, ekkor 132,6 milliárd forint értékben szerződtek, a 2020-as Covid-járványos évben az ideinél jóval gyengébb 80,32 milliárd forint, 2019-ben 77,86 milliárd forint, 2018-ban pedig 82,88 milliárd forintos volumennel teljesített a hitelpiac, amely alapján az idei teljesítmény az átlagosnál még jobbnak mondható.

A pénzügyi szakértők álláspontja alapján a hitelfelvétel lehetőségénél elsősorban az életvitelszerű döntések játszanak főbb szerepet és nem csak a kamat nagysága. Utóbbi természetesen közvetlenül és közvetetten is befolyásolja a hitelfelvételi hajlandóságot és lehetőséget, de akinek most van szüksége ingatlanvásárlásához segítségre, annak nem marad választási lehetősége. A családoknak a jelenlegi környezetben jelentős segítséget adnak a kamattámogatott állami hitelek, amelyek ebben a dráguló környezetben érzékelhetően tudják tompítani a családok hitelterheit.

A jelenlegi magas inflációs környezet ráadásul szintén a hitelfelvételi lehetőségek kihasználása mellett szól, hiszen az inflációnál jóval alacsonyabb hitelkamatok mellett összességében a hitelünk reálkamata negatív lesz. Virág Barnabás, az MNB alelnöke augusztus 30-ai nyilatkozatában 15-16 százalék közé becsülte az augusztusi infláció mértékét, míg az átlagos hitelkamatok 8-9 százalék körül mozognak, ez összességében 7 százalékpontos különbséget mutat.

Az ügyfelek részéről természetesen minden életkörülményt, pénzügyi jövőképet mérlegelve kell dönteni bizonyos élethelyzetekben, de tisztán a pénzügyi mutatókat figyelembe véve még mindig megéri az otthonteremtési szándékunkat hitelfelvétellel támogatni.

Befektetői megközelítésből a szabadfelhasználású hitelkamatok szintje a prémium állampapír hozama alatt van, így tekintve, tisztán befektetési szándékkal is jól járhatunk hitelfelvétel esetén, amennyiben nagyobb kockázatviselési hajlandóságunk van.

A Duna House Pénzügyek piaci várakozása alapján ebben a gazdasági és gyorsan változó piaci környezetben a tudatosság kérdésköre elsődleges lesz az ügyfeleknél, hiszen a szakértővel közösen kiválasztott legjobb konstrukciókkal akár milliós különbségeket is eredményezhet egy-egy hitelfelvétel során.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS