Még mindig megéri lakáshitelt felvenni

2022. 08. 31., 14:19

A Magyar Nemzeti Bank augusztus 31-én tette közzé a legfrissebb július havi forint alapú lakáscélú hitelek volumenét, amely az előző hónaphoz és az előző év ugyanezen időszakához képest is jelentős, több mint 30 százalékos visszaesését mutat. A jegybank közlése szerint 2022. júliusban 91,8 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ilyen alacsony volument tavaly február óta nem közölt az MNB. Mi áll a visszaesés hátterében? Hogyan látják az elemzők? Válaszok a Duna House Pénzügyek írásában.

Az ingatlanpiac lassulásának első jelei után és az emelkedő kamatkörnyezet miatt sokan várják és várták, hogy párhuzamosan a hitelpiac is befékez. A Duna House Pénzügyek szakértői szerint a júliusi volumencsökkenést több összetevő okozta, így nem szabad mindent a változó gazdasági helyzet számlájára írni.

„Az ingatlanpiacon már júniustól érzékelhető erős nyári szezonalitás, szokás szerint kicsit késleltetve, de júliusban már érezhető kihatással volt a hitelfelvételi kedvre is. Nagyon sok ingatlanpiaci tranzakció lassult le egy-egy fél szabadságolása miatt, így az ehhez kapcsolódó hitelezési folyamatok is lassultak. Az ingatlanpiac mellett idén a hitelpiacon is hatványozottan jelentkeztek a nyári szabadságolások érezhető jelei” – mutatott rá az egyik legfőbb okra Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője.

„A másik fontos tényező, hogy az év elején lekötött Zöld Otthon Hitelek szerződéses folyamata és folyósítása erősen hatással volt a kommunikált szerződött hitelállományra az első félévben.  A végjátékban azonban a vártnál lassabb kifutás érzékelhető, ami volumenében milliárdos számítási hiányt okozott júliusban” – mondta a szakértő.

A mostani gyengébb júliusi hitelpiaci adat ráadásul nem kiugróan alacsony, ha az elmúlt néhány évet nézzük. 2021-ben volt csúcson a piac, ekkor 132,6 milliárd forint értékben szerződtek, a 2020-as Covid-járványos évben az ideinél jóval gyengébb 80,32 milliárd forint, 2019-ben 77,86 milliárd forint, 2018-ban pedig 82,88 milliárd forintos volumennel teljesített a hitelpiac, amely alapján az idei teljesítmény az átlagosnál még jobbnak mondható.

A pénzügyi szakértők álláspontja alapján a hitelfelvétel lehetőségénél elsősorban az életvitelszerű döntések játszanak főbb szerepet és nem csak a kamat nagysága. Utóbbi természetesen közvetlenül és közvetetten is befolyásolja a hitelfelvételi hajlandóságot és lehetőséget, de akinek most van szüksége ingatlanvásárlásához segítségre, annak nem marad választási lehetősége. A családoknak a jelenlegi környezetben jelentős segítséget adnak a kamattámogatott állami hitelek, amelyek ebben a dráguló környezetben érzékelhetően tudják tompítani a családok hitelterheit.

A jelenlegi magas inflációs környezet ráadásul szintén a hitelfelvételi lehetőségek kihasználása mellett szól, hiszen az inflációnál jóval alacsonyabb hitelkamatok mellett összességében a hitelünk reálkamata negatív lesz. Virág Barnabás, az MNB alelnöke augusztus 30-ai nyilatkozatában 15-16 százalék közé becsülte az augusztusi infláció mértékét, míg az átlagos hitelkamatok 8-9 százalék körül mozognak, ez összességében 7 százalékpontos különbséget mutat.

Az ügyfelek részéről természetesen minden életkörülményt, pénzügyi jövőképet mérlegelve kell dönteni bizonyos élethelyzetekben, de tisztán a pénzügyi mutatókat figyelembe véve még mindig megéri az otthonteremtési szándékunkat hitelfelvétellel támogatni.

Befektetői megközelítésből a szabadfelhasználású hitelkamatok szintje a prémium állampapír hozama alatt van, így tekintve, tisztán befektetési szándékkal is jól járhatunk hitelfelvétel esetén, amennyiben nagyobb kockázatviselési hajlandóságunk van.

A Duna House Pénzügyek piaci várakozása alapján ebben a gazdasági és gyorsan változó piaci környezetben a tudatosság kérdésköre elsődleges lesz az ügyfeleknél, hiszen a szakértővel közösen kiválasztott legjobb konstrukciókkal akár milliós különbségeket is eredményezhet egy-egy hitelfelvétel során.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-24 08:15:29
Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.