Lakáshitel jóval a jegybanki alapkamat alatt

2022. 07. 16., 17:07

Július 13-án újra kamatot emelt az MNB. Az év elejéhez képest háromszorosára emelkedett idén július közepére a jegybanki alapkamat. A változó kamatkörnyezet, az infláció és a dráguló ingatlanárak ellenére jó hír az ingatlanvásárlóknak, hogy a 9,75 százalékos jegybanki alapkamat alatt is lehet még lakáshitelt felvenni. A Duna House Pénzügyek szakértői összegyűjtötték a lehetőségeket!

Idén már hetedik alkalommal növelte a Magyar Nemzeti Bank a jegybanki alapkamatot, legutoljára két nappal ezelőtt, július 13-án, újabb 2 százalékpontos emelkedést követően elmondható, hogy több mint háromszorosára ugrott az alapkamat 2022-ben. Azokat, akik a közeljövőben ingatlanvásárláson gondolkodtak és meglévő tőkéjüket jelzálogalapú lakáshitellel tervezték kiegészíteni, első nekifutásra el is riaszthatja a vásárlástól a hír.

Érdemes alaposabban utánajárni, hogy mit is jelent a jegybanki alapkamat emelése a gyakorlatban.

„A jegybanki alapkamat-emelés ellenére teljes futamidő alatt fix kamattal számolva a kiemelt pénzügyi szakértők továbbra is kedvezőbb kamatokat érhetnek el a stratégiai partnerségben együttműködő bankoknál, így bőven a jegybanki alapkamat alatti kamatokon is lehetséges a hitelfelvétel”– mondta  Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Budapesten a Duna House Pénzügyek 2022 második negyedéves adatai szerinti átlagos, 20 millió forintos hitelnagysággal, valamint a jelenlegi átlagkereset medián értékével kalkulálva két kereső esetén tehát 547 400 forintos nettó összkeresettel számolva, 20 évre fixált kamatokkal 14 versenyképes ajánlatból választhatnak az ügyfelek.

Szakértelem és jártasság nélkül nehéz kiigazodni az esetleges apróbetűs részeken, hiszen előfordul az is, hogy egy banknál nem csak egy, hanem három különböző, 20 évre fix kamatozású hitel is elérhető. A legjobb és a legdrágább banki ajánlat között minden hónapban 25 ezer forintot meghaladó összegű különbséggel találkozhatunk, így nem mindegy, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat. Jelenleg a legideálisabb választás egy teljes futamidőre fix, 6,65 százalékos kamattal rendelkező hitel, ami 20 éven keresztül, havi fix 152 284 forintos törlesztőrészletet jelent a háztartásnak. A lakóingatlanok értékének 80 százaléka hitelezhető, tehát 20 millió forintos hitelösszegnél, minimum 5 millió forintos önerővel kell rendelkeznie a példában szereplő párnak, hogy egy minimum 25 millió forint értékű ingatlant meg tudjon vásárolni.

Ez az összeg a budai oldalon egy 31 m2-es panellakásra vagy egy 25 négyzetméteres téglaépítésű minigarzonra elegendő. A pesti oldalon kevéssel jobb helyzetben vannak az ügyfelek, már egy 34 négyzetméteres panel vagy egy 36 m2-es téglaotthon is futja a rendelkezésre álló 25 millió forintból a Duna House második negyedéves értékesítési adatai alapján.

Nyugat-Magyarországon a második negyedéves átlagos hitelösszeggel számolva már egy keresővel is megoldható a hitelfelvétel, amennyiben az ügyfél igazolni tudja a bank felé a minimum nettó 273 700 forintos jövedelmét. Tizennégy darab, 15 millió forintos, 20 évre fixált lakáshitel közül a legalacsonyabb kamattal rendelkező ajánlat ebben az esetben is 3,1 százalékponttal a jegybanki alapkamat alatt található.

Minimum 3,75 millió forintos megtakarítással – a második negyedéves átlagos négyzetméterárakkal számolva – nyugaton, egyedüli keresőként egy közel 40 négyzetméteres panellakást vagy egy 56 négyzetméteres téglaingatlant is kaphatunk a pénzünkért. A havi törlesztő banki ajánlattól függően 114 ezer és 133 ezer forint között mozog.

A keleti országrészben is megvalósítható az önálló otthonteremtés, ha az ügyfél az átlagjövedelem mediánját kapja havonta. 14 millió forint volt ebben a régióban az átlagos hitelnagyság 2022 második negyedévében, ami mellé minimum 3,5 millió forintos önerővel lehet nekifutni egy minimum 17,5 millió forintot érő ingatlan megvásárlásának. Keleten ennyiért egy 38 négyzetméteres panelotthon vagy egy közel 70 négyzetméteres téglaépítésű ház vagy lakás kapható.

A fenti konstrukcióban szintén 14 különböző, 20 évig fix kamatozású hitelből választhatnak az ügyfelek, a legideálisabb esetben 7 százalékos a kamat, ami így is 2,75 százalékponttal a jegybanki alapkamat alatt található. Amennyiben nem a futamidő egészére szól a kamatok rögzítése, úgy 50 banki ajánlatból válogathat az ügyfél, amelyből 18 darab 5 évre, szintén 18 darab 10 évre fixált kamatozású. Érdekesség, hogy a legtöbb banki ajánlat magasabb kamatokat kínál, ha a kockázatosabb, rövidebb ideig rögzített kamatozás mellett döntünk.

A leendő hitelfelvevőknek azt sem szabad elfelejteniük, hogy a jegybanki alapkamat emelkedése miatt a bankok is szükségszerűen emelni fognak a piaci hitelek kamatain, azonban alapos utánajárással, akár hosszabb időre is be lehet fagyasztani a jelenlegi kamatokat, így lehetséges akár novemberben júliusi kamatszinten is hitelhez jutni. A kedvezményekre természetesen nem minden hitelfelvevő jogosult, minden bank egyedi szempontok alapján dönt az elbírálás során, ezért is érdemes hitel-előbírálatot benyújtani.

„Ha egy ügyfél a pénzügyi szakértőink segítségével beadott hitel-előbírálatnak köszönhetően már bekerült a bank rendszerébe, úgy egyes banki partnerek 30 napra, de van olyan pénzintézet, amelyik jelenleg 4 hónapra garantálja az előbírálat idején érvényben lévő kamatot” – mondta Benedikt Károly.

(Illusztráció: Pixabay)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 09:49:00
A Mvule Gardens otthonait kivitelező építőipari-technológiai cég 52 darab 3D-nyomtatott házból álló negyedet hoz létre Kilifiben: az egyenként két-három hálószobás otthonok falai 18 óra alatt elkészülnek és döbbenetesen olcsón kaphatók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS