Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma tízféle LED-lámpa kezdeti fényáramát vizsgálta. A szakemberek arra jutottak, hogy a kereskedelmi forgalomban elérhető választék ragyogóan alkalmas a lakások felderítésére.
A LED-fényforrások a hagyományos izzólámpáknál tartósabbak, kevesebb energiát fogyasztanak, a fényük is jobb, erősebb, mint a villanykörtéké. Fényáram mérésüket egy speciális eszközzel (integráló fotométerrel) végezte el a laboratórium. A tíz fényforrást véletlenszerűen válogatták össze, az ellenőrzés így is széles kört fed le a neves elektronikai gyártók kínálatától az áruházláncok sajátmárkás termékeiig. A vizsgált árucikkek mindegyike eleget tett a fényáramra előírt követelményeknek, és megfelelt a csomagoláson feltüntetett paramétereknek. A megbízható minőségű termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon található meg.
A különböző fényforrások összehasonlíthatósága céljából a gyártók a LED-lámpa csomagolásán kötelesek feltüntetni, hogy teljesítménye alapján az hány wattos hagyományos izzólámpának feleltethető meg. Hasznos tájékoztatásként szolgál a fényforrás színhőmérsékleti adata is, mivel ez határozza meg, mennyire érezzük melegnek a megvilágított környezetet. A lakásokban, irodákban általában a 2700–3000 K színhőmérsékletű, esetleg a „warm white” feliratú lámpákat, szabadtéren pedig a 6000–6500 K színhőmérsékletűeket érdemes használni.
2021. szeptember 1-jétől a fényforrásokat újra az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokba kell besorolni. A környezettudatos vásárlást elősegítő energiacímkéken az áttekinthetőbb, közérhetőbb kategóriákat kell megjelölni. Az üzletekben válogatva ezért jó, ha észben tartjuk, hogy az előzőleg magasabb besorolású termékek változatlan energiafelhasználásuk dacára kerülhettek alacsonyabb energiaosztályba.
Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A tervszerű fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek köszönhető, hogy a három évvel ezelőttihez hasonlóan a mostani laborvizsgálat sem tárt fel a LED-fényforrásokkal kapcsolatos problémát. Arra törekszünk, hogy minden területen és termékkörnél hasonlóképpen hibátlan teljesítményt tudjunk elérni. A már kivívott magas minőségi, biztonsági szint megőrzése érdekében folytatjuk a rendszeres piacfelügyeleti vizsgálatokat.” (ITM)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.