Közösen erősíti az élelmiszerlánc biztonságát a MATE és a Nébih

Közösen erősíti az élelmiszerlánc biztonságát a MATE és a Nébih
2022. 06. 13., 20:37

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih), melynek célja, hogy a felek közös oktatási-kutatási projekteket valósítsanak meg, továbbá szakmai céljaik érdekében együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket.

A megállapodás értelmében a Nébih több telephelye, így a Velencei Talajvédelmi Laboratórium, a Központi Vetőmagvizsgálati Laboratórium, a Szántóföldi Fajtakísérleti Osztály és a Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság is fogadja majd a MATE hallgatóit, mind szakmai gyakorlatok, mind egyéni kísérletek lebonyolítására.

A Nébih szakértői több agrárképzés oktatásában, valamint diplomavédések szakmai bizottságaiban is részt vesznek. A felek létrehoznak egy élelmiszerlánc-biztonsági kurzust is, amely kiemelt hangsúllyal kezeli az állategészségügyi aktualitások bemutatását, az állatbetegségek mentesítését és az állatvédelmet.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora hangsúlyozta, hogy „a rendkívül sokrétű együttműködés az egyetem tizenegy intézetét érinti. A közös kutatási projekteket tekintve többek között foglalkozunk majd a hazai vadon élő méhek és beporzók állategészségügyi helyzetének feltérképezésével, egy magyarországi mézadatbázis felépítésével, mikotoxinok okozta kártételek csökkentésének lehetőségeivel, felszíni eredetű öntözővizek higiénés állapotjellemzésével, az akvakultúrákban alkalmazható állatgyógyászati termékek és készítmények fejlesztésével, valamint az antibiotikumrezisztenciára ható környezeti tényezők elemzésével. A laboratóriumi kapacitások tekintetében az együttműködés módszerfejlesztési, validálási és szabványosítási területekre is kiterjed.”

Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke kiemelte, az együttműködés jövőbe mutató módon ötvözi az egyetemi-akadémiai tudást a szakmai kompetenciákkal. „Hogy ez jól működik majd, afelől nincs kétségem, hiszen a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság (ÉLI) által végzett autentikus méz projektben már idén megkezdődött a közös munka. Ezen kívül laboratóriumaink munkatársai segítséget nyújtanak szakdolgozatok, diplomamunkák és PhD dolgozatok elkészítéséhez. Részt veszünk az egyetemi képzésben is, amelyre az egyik legjobb példa a Budai Campuson folyó élelmiszermérnöki képzés. Fontosak számunkra a kutatási együttműködések, hiszen a Nébih nem végez alapkutatásokat, ugyanakkor csak így tarthatjuk a lépést az élelmiszerágazat legális (és nem legális) trendjeivel.”

Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb ágazat, amelynek napjainkban nemcsak rendkívüli körülmények között kell helytállnia, de a váratlan helyzetekre is reagálnia kell. Hozzátette: sikeres csak akkor lehet a terület, ha megfelelő képzettségű és elhivatott munkaerő is rendelkezésre áll. A magas színvonalú, versenyképes tudást biztosító oktatás alapköve a sikeresen működő élelmiszerláncnak.

A tárcavezető szerint ebben  kiemelkedő szerepe van a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének, amely az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, ahol a képzési rendszer átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét és önálló doktori programmal is rendelkezik. (Nébih/MATE)

A képen (balról jobbraj): Dr. Oravecz Márton, Nagy István, Dr. Gyuricza Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS