Zöldség, gyümölcs, baromfi, tojás, lekvár: változhatnak az uniós forgalmazási szabályok

2023. 04. 24., 16:15

Az Európai Bizottság javaslatot tett több agrár-élelmiszeripari termékre, például a gyümölcsökre és zöldségekre, a gyümölcslevekre és lekvárokra, a mézre, a baromfira és a tojásra vonatkozó meglévő forgalmazási előírások felülvizsgálatára.

A javasolt felülvizsgálatok célja, hogy segítsék a fogyasztókat abban, hogy étrendjük egészségesebbé tétele érdekében megalapozottabb döntéseket hozzanak, valamint hogy hozzájáruljanak az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez – olvasható a Bizottság közleményében.

„A forgalmazási előírások jelentik a közös nyelvet a fogyasztók és a gazdasági szereplők között. Egyrészt pontos információkhoz segítik hozzá a fogyasztókat a vásárolt termékekről, másrészt az EU-ban mindenki számára tisztességes versenyfeltételeket biztosítanak. Mint minden nyelv, idővel ez is változik, akárcsak az élelmiszer-ellátási lánc szereplőinek igényei és szokásai. Javítani szeretnénk a fogyasztóknak értékesített termékek átláthatóságát, csökkenteni kívánjuk az élelmiszer-pazarlást és még inkább ösztönözni szeretnénk a termelőket a fenntartható és egészségesebb termelési módszerek alkalmazására” – mondta Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos.

A Bizottság többek között a következő javaslatokat terjesztette elő:

  • Eredetmegjelölés: egyértelműbb és kötelező származási szabályok bevezetése a méz, a diófélék és szárított gyümölcsök, az érlelt banán, valamint a tisztított, feldolgozott és darabolt gyümölcsök és zöldségek (például a csomagolt salátalevelekre) tekintetében. Ezek értelmében a származási országot – vagy keverékek esetében országokat – fel kell tüntetni a címkén. A származási országok felsorolása növeli az átláthatóságot a fogyasztók számára. Ez várhatóan elő fogja mozdítania e termékek uniós előállítását is.
  • Élelmiszer-pazarlás: a javasolt felülvizsgálatok az élelmiszer-pazarlással és a csomagolási hulladékkal foglalkoznak. Például az úgynevezett „csúnya” gyümölcsök és zöldségek (melyek külső hibákkal rendelkeznek, de helyi/közvetlen fogyasztásra továbbra is alkalmasak), melyeket a termelők helyben és közvetlenül értékesítenek a fogyasztóknak, mentesülnének a forgalmazási előírások betartása alól. E gyümölcsök „friss” állapotban való értékesítése több lehetőséget kínálhat a fogyasztóknak arra, hogy megfizethetőbb áron vásároljanak friss gyümölcsöt és zöldséget, és a rövid ellátási láncokban tevékenykedő termelők számára is előnyös lehet. Bizonyos, természeti katasztrófák vagy egyéb rendkívüli körülmények által érintett termékek is értékesíthetővé válnának, amennyiben fogyasztásuk biztonságos.
  • Csomagolás: az adományozásra szánt termékek mentesülhetnek a fő címkézési követelmények alól. Ez visszaszorítaná a bürokráciát és az elhelyezendő címkék számát, és ezáltal megkönnyítené a gazdasági szereplők számára az adományozást. 
  • Gyümölcslé: a gyümölcsleveken feltüntethető lesz a „nem tartalmaz hozzáadott cukrokat” állítás annak tudatosítása érdekében, hogy a gyümölcslevek – a gyümölcsnektárokkal ellentétben – eleve nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot. Ezzel a fogyasztók többsége nincs tisztában. Ezenkívül az alacsonyabb cukortartalmú termékek iránti növekvő fogyasztói kereslet kielégítése érdekében a módosított összetételű gyümölcslevek címkéin elhelyezhetővé válna a „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé” felirat. A további egyszerűsítés és a fogyasztók ízléséhez való alkalmazkodás érdekében a „kókuszlé” kifejezés mellett a „kókuszvíz” kifejezést is használhatóvá válna.
  • Dzsemek és marmeládok: a dzsemek gyümölcstartalma a késztermék kilogrammjakénti 350 grammról legalább 450 grammra („extra” minőségű termékek esetében pedig 550 grammra) emelkedik. A gyümölcstartalom általános növelésével a fogyasztóknak kínált termékek a jelenleginél kevesebb szabad cukrot és több gyümölcsöt tartalmaznának. A „marmelád” kifejezés, amely használata eddig csak a citrusdzsemek esetében volt engedélyezett, mostantól minden dzsem esetében használható lenne, hogy a termékeket a helyileg leggyakrabban használt néven lehessen nevezni.
  • Tojás: a szabad tartásos tojástermelő rendszerek által használt kültéri területeken mostantól elhelyezhetők lesznek szolárpanelek. Ez növelni fogja a megújuló forrásokból előállított energia mennyiségét. A tojások jelölésére közvetlenül a gazdaságokban kerülne sor, ami javítaná a nyomonkövethetőséget.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS