Zöld szövetséget kötött az Európai Unió és Norvégia

Zöld szövetséget kötött az Európai Unió és Norvégia
2023. 04. 25., 15:22

Az EU és Norvégia zöld szövetséget hozott létre az éghajlat-politikára és a környezetvédelemre irányuló közös erőfeszítéseik, valamint a tiszta energia és az ipari átállás területén folytatott együttműködésük megerősítése érdekében.

A megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnök írta alá Brüsszelben.

Von der Leyen elnök a következőket mondta: „Norvégia már régóta megbízható partnere az EU-nak, és azonos elképzeléssel rendelkezünk a kontinens klímasemlegességének megvalósításáról. Célunk társadalmaink és gazdaságaink közös fejlődésének biztosítása, a kibocsátások csökkentése, a természet védelme, energiarendszereink dekarbonizálása és iparágaink ökologizálása mellett. A most létrehozott zöld szövetség még szorosabbra fűzi kapcsolatunkat, és lehetővé teszi, hogy közösen jobb jövőt alakítsunk ki.”

„Norvégia a szomszédunk, a szövetségesünk és a partnerünk. E zöld szövetség alapját a közös értékek, valamint az éghajlati és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válság kezelése iránti kölcsönös, mély elkötelezettség képezi. Együtt fogunk munkálkodni azon, hogy előrelépés történjen a zöld átállás valamennyi aspektusával kapcsolatban: a megújuló energiától, a tiszta közlekedésen és nyersanyagokon át az erdőirtásig, a halászatig, a műanyagokig és a körforgásos gazdaságig. Globális küldetésről lévén szó, egyesített erővel igyekszünk meggyőzni globális partnereinket, hogy kövessék példánkat. Nagy örömömre szolgál, hogy Norvégiával kart karba öltve dolgozunk az egész emberiség javát szolgáló zöldebb, egészségesebb jövő kialakításáért” – tette hozzá Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnök.

A felek megerősítik elkötelezettségüket amellett, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 55 százalékkal csökkentik az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, és legkésőbb 2050-re megvalósítják a klímasemlegességet. Céljuk továbbá, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés a Párizsi Megállapodás szerinti 1,5 °C-os határértéken belül maradjon, és biztosítsák az energiabiztonságot, a környezetvédelmet és az emberi jogok védelmét. Az EU és Norvégia szorosan együtt fog működni a Párizsi Megállapodás és az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezménye Feleinek 15. Konferenciáján (COP15) a biológiai sokféleségre vonatkozóan elért megállapodás sikeres végrehajtása érdekében.

A zöld szövetség az európai zöld megállapodás keretében létrehozott legátfogóbb kétoldalú együttműködés, amelyben mindkét fél elkötelezi magát a klímasemlegesség mellett, és e cél elérése érdekében összehangolja hazai és nemzetközi éghajlat-politikáját – olvasható az Európai Bizottság közleményében. A 2021-ben aláírt EU-Japán zöld szövetséget követően ez a második ilyen jellegű megállapodás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS