Zöld jelzést kapott „Brüsszeltől” az iváncsai akkumulátorcella-gyár állami támogatása

Zöld jelzést kapott „Brüsszeltől” az iváncsai akkumulátorcella-gyár állami támogatása
2022. 03. 22., 15:27

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Magyarország által az SK On Hungary részére nyújtandó 209 millió euró összegű támogatás összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal.

A beruházási támogatás egy új akkumulátorcella-gyártó üzem megépítését támogatja a Közép-Dunántúl régióban. A támogatás hozzájárul a régió fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez is, miközben megőrzi a versenyt.

A magyar intézkedés

Az SK On Hungary (korábban: SK Battery Hungary) a dél-koreai SK csoport része, amely világszerte különböző iparágakban tevékenykedik, többek között az energiaipar, a vegyipar, továbbá a félvezetők, az információs és kommunikációs technológia, a logisztika és a szolgáltatások területén.

2021 decemberében Magyarország bejelentette a Bizottságnak, hogy 209 millió euró összegű támogatást tervez nyújtani az SK On Hungary vállalatnak a lítium-ion akkumulátorcellákat és az elektromos járművekben használt akkumulátormodulokat gyártó új üzem megépítéséhez.

Az üzem 30 GWh éves kapacitással fog rendelkezni és várhatóan legalább 1900 közvetlen munkahelyet teremt.

A gyártóüzem Iváncsán található a Közép-Dunántúl régióban, amely regionális támogatásra jogosult terület az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének a) pontja alapján.

A Bizottság értékelése

A Bizottság a támogatási intézkedést az alkalmazandó regionális állami támogatásokról szóló iránymutatás (2014–2020) alapján értékelte, melyet 2021. december 31-ig meghosszabbított. A regionális állami támogatási szabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy az EU kevésbé fejlett régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, valamint előmozdítsák a regionális kohézió megvalósulását az egységes piacon.

A Bizottság megállapította, hogy:

– a beruházási támogatás hozzá fog járulni a munkahelyteremtéshez, továbbá egy hátrányos helyzetű régió gazdasági fejlődéséhez és versenyképességéhez;

– állami finanszírozás hiányában a projektet a Közép-Dunántúlnál fejlettebb európai régióban valósították volna meg; és

– a támogatás arra a minimumra korlátozódik, ami a magyarországi beruházás ösztönzéséhez szükséges és teljesíti a támogatási intenzitásra vonatkozó valamennyi követelményt.

Ennek alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a projekt regionális fejlődésre gyakorolt pozitív hatásai egyértelműen meghaladják az állami támogatással járó bármilyen lehetséges versenytorzulást. A Bizottság ezért az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta az intézkedést.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS