Zöld jelzést kapott „Brüsszeltől” az iváncsai akkumulátorcella-gyár állami támogatása

Zöld jelzést kapott „Brüsszeltől” az iváncsai akkumulátorcella-gyár állami támogatása
2022. 03. 22., 15:27

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Magyarország által az SK On Hungary részére nyújtandó 209 millió euró összegű támogatás összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal.

A beruházási támogatás egy új akkumulátorcella-gyártó üzem megépítését támogatja a Közép-Dunántúl régióban. A támogatás hozzájárul a régió fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez is, miközben megőrzi a versenyt.

A magyar intézkedés

Az SK On Hungary (korábban: SK Battery Hungary) a dél-koreai SK csoport része, amely világszerte különböző iparágakban tevékenykedik, többek között az energiaipar, a vegyipar, továbbá a félvezetők, az információs és kommunikációs technológia, a logisztika és a szolgáltatások területén.

2021 decemberében Magyarország bejelentette a Bizottságnak, hogy 209 millió euró összegű támogatást tervez nyújtani az SK On Hungary vállalatnak a lítium-ion akkumulátorcellákat és az elektromos járművekben használt akkumulátormodulokat gyártó új üzem megépítéséhez.

Az üzem 30 GWh éves kapacitással fog rendelkezni és várhatóan legalább 1900 közvetlen munkahelyet teremt.

A gyártóüzem Iváncsán található a Közép-Dunántúl régióban, amely regionális támogatásra jogosult terület az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének a) pontja alapján.

A Bizottság értékelése

A Bizottság a támogatási intézkedést az alkalmazandó regionális állami támogatásokról szóló iránymutatás (2014–2020) alapján értékelte, melyet 2021. december 31-ig meghosszabbított. A regionális állami támogatási szabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy az EU kevésbé fejlett régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, valamint előmozdítsák a regionális kohézió megvalósulását az egységes piacon.

A Bizottság megállapította, hogy:

– a beruházási támogatás hozzá fog járulni a munkahelyteremtéshez, továbbá egy hátrányos helyzetű régió gazdasági fejlődéséhez és versenyképességéhez;

– állami finanszírozás hiányában a projektet a Közép-Dunántúlnál fejlettebb európai régióban valósították volna meg; és

– a támogatás arra a minimumra korlátozódik, ami a magyarországi beruházás ösztönzéséhez szükséges és teljesíti a támogatási intenzitásra vonatkozó valamennyi követelményt.

Ennek alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a projekt regionális fejlődésre gyakorolt pozitív hatásai egyértelműen meghaladják az állami támogatással járó bármilyen lehetséges versenytorzulást. A Bizottság ezért az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta az intézkedést.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS