Zöld jelzést kapott „Brüsszeltől” az iváncsai akkumulátorcella-gyár állami támogatása

Zöld jelzést kapott „Brüsszeltől” az iváncsai akkumulátorcella-gyár állami támogatása
2022. 03. 22., 15:27

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Magyarország által az SK On Hungary részére nyújtandó 209 millió euró összegű támogatás összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal.

A beruházási támogatás egy új akkumulátorcella-gyártó üzem megépítését támogatja a Közép-Dunántúl régióban. A támogatás hozzájárul a régió fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez is, miközben megőrzi a versenyt.

A magyar intézkedés

Az SK On Hungary (korábban: SK Battery Hungary) a dél-koreai SK csoport része, amely világszerte különböző iparágakban tevékenykedik, többek között az energiaipar, a vegyipar, továbbá a félvezetők, az információs és kommunikációs technológia, a logisztika és a szolgáltatások területén.

2021 decemberében Magyarország bejelentette a Bizottságnak, hogy 209 millió euró összegű támogatást tervez nyújtani az SK On Hungary vállalatnak a lítium-ion akkumulátorcellákat és az elektromos járművekben használt akkumulátormodulokat gyártó új üzem megépítéséhez.

Az üzem 30 GWh éves kapacitással fog rendelkezni és várhatóan legalább 1900 közvetlen munkahelyet teremt.

A gyártóüzem Iváncsán található a Közép-Dunántúl régióban, amely regionális támogatásra jogosult terület az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének a) pontja alapján.

A Bizottság értékelése

A Bizottság a támogatási intézkedést az alkalmazandó regionális állami támogatásokról szóló iránymutatás (2014–2020) alapján értékelte, melyet 2021. december 31-ig meghosszabbított. A regionális állami támogatási szabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy az EU kevésbé fejlett régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, valamint előmozdítsák a regionális kohézió megvalósulását az egységes piacon.

A Bizottság megállapította, hogy:

– a beruházási támogatás hozzá fog járulni a munkahelyteremtéshez, továbbá egy hátrányos helyzetű régió gazdasági fejlődéséhez és versenyképességéhez;

– állami finanszírozás hiányában a projektet a Közép-Dunántúlnál fejlettebb európai régióban valósították volna meg; és

– a támogatás arra a minimumra korlátozódik, ami a magyarországi beruházás ösztönzéséhez szükséges és teljesíti a támogatási intenzitásra vonatkozó valamennyi követelményt.

Ennek alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a projekt regionális fejlődésre gyakorolt pozitív hatásai egyértelműen meghaladják az állami támogatással járó bármilyen lehetséges versenytorzulást. A Bizottság ezért az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta az intézkedést.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS