Zöld jelzést kapott „Brüsszeltől” az iváncsai akkumulátorcella-gyár állami támogatása

Zöld jelzést kapott „Brüsszeltől” az iváncsai akkumulátorcella-gyár állami támogatása
2022. 03. 22., 15:27

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Magyarország által az SK On Hungary részére nyújtandó 209 millió euró összegű támogatás összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal.

A beruházási támogatás egy új akkumulátorcella-gyártó üzem megépítését támogatja a Közép-Dunántúl régióban. A támogatás hozzájárul a régió fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez is, miközben megőrzi a versenyt.

A magyar intézkedés

Az SK On Hungary (korábban: SK Battery Hungary) a dél-koreai SK csoport része, amely világszerte különböző iparágakban tevékenykedik, többek között az energiaipar, a vegyipar, továbbá a félvezetők, az információs és kommunikációs technológia, a logisztika és a szolgáltatások területén.

2021 decemberében Magyarország bejelentette a Bizottságnak, hogy 209 millió euró összegű támogatást tervez nyújtani az SK On Hungary vállalatnak a lítium-ion akkumulátorcellákat és az elektromos járművekben használt akkumulátormodulokat gyártó új üzem megépítéséhez.

Az üzem 30 GWh éves kapacitással fog rendelkezni és várhatóan legalább 1900 közvetlen munkahelyet teremt.

A gyártóüzem Iváncsán található a Közép-Dunántúl régióban, amely regionális támogatásra jogosult terület az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének a) pontja alapján.

A Bizottság értékelése

A Bizottság a támogatási intézkedést az alkalmazandó regionális állami támogatásokról szóló iránymutatás (2014–2020) alapján értékelte, melyet 2021. december 31-ig meghosszabbított. A regionális állami támogatási szabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy az EU kevésbé fejlett régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, valamint előmozdítsák a regionális kohézió megvalósulását az egységes piacon.

A Bizottság megállapította, hogy:

– a beruházási támogatás hozzá fog járulni a munkahelyteremtéshez, továbbá egy hátrányos helyzetű régió gazdasági fejlődéséhez és versenyképességéhez;

– állami finanszírozás hiányában a projektet a Közép-Dunántúlnál fejlettebb európai régióban valósították volna meg; és

– a támogatás arra a minimumra korlátozódik, ami a magyarországi beruházás ösztönzéséhez szükséges és teljesíti a támogatási intenzitásra vonatkozó valamennyi követelményt.

Ennek alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a projekt regionális fejlődésre gyakorolt pozitív hatásai egyértelműen meghaladják az állami támogatással járó bármilyen lehetséges versenytorzulást. A Bizottság ezért az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta az intézkedést.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 11:18:38
Rekordot döntött idén az első három hónapban az utasbiztosítások díjbevétele. Azok a magyarok, akiknek telik rá, ismét utaznak, és többet költenek erre, mint korábban bármikor – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS